Helsingin yliopisto

Samun tiedekanava rikkoi YouTubessa 10 000 katselun rajan

Jaa

Tieteen yleistajuistamisesta palkittu teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen Helsingin yliopistosta viihtyy yleisönsä edessä.

Professori Samuli Siltanen, HY
Professori Samuli Siltanen, HY

Tiedettä voi popularisoida monin tavoin. Siitä Helsingin yliopisto myös palkitsee tutkijoitaan vuosittain. Yliopiston J.V. Snellman-palkinnon tänä vuonna saanut professori Samuli Siltanen tunnetaan valovoimaisena esiintyjänä, joka kiertää ahkerasti kouluissa puhumassa matematiikasta. 

– Paras yleisöni on ilman muuta koulussa, erityisesti silloin, kun salissa on sekä yläkoululaisia että lukiolaisia. Siellä kysytään parhaat ja samalla kiperimmät kysymykset, hän kertoo.

Miten on lainkaan mahdollista, että Sirit tai navigaattorit osaavat puhua meille, sellaista hän voi pohtia luokassa oppilaiden kanssa. Silloin hän käy läpi hyvää ja huonoa konepuhetta uusimpiin kuuluvan videonsa avulla. Ja samalla hän oikeastaan käsittelee äänentuottoa ja käänteissuodatuksen tekniikkaa, sillä tietokoneäänen tuottamiseen on tarvittu inversiomatematiikan tutkimusta vuosikymmenien ajalta – ja vokaaliäänteen jakamista kahteen osaan: äänihuuliherätteeseen ja ääntöväylän suodatukseen.

YouTube on lempikanava populaarin tiedon välittämisessä

Elävä esiintyminen on Siltasesta aina paras tilanne tuoda esille tiedettä, koska siinä saa vuorovaikutteisen yhteyden muihin. Toiseksi parhaana hän pitää videota. Hänen oma kanavansa, Samun tiedekanava ,YouTubessa on nyt vuoden vanha ja rikkoi juuri 10 000 katselun rajapyykin.

Se ilahduttaa Siltasta, joka muutenkin käyttää tiedon visualisointia paljon.

– Omalta alaltani eli lääketieteellisen kuvantamisen matematiikasta on melko helppoa löytää kuvallinen lähestymistapa, ja kyllä se muistakin matikkajutuista on usein mahdollista. Kaavoja ei voi käyttää, mikä tietenkin kauhistuttaa matemaatikkoa, hän sanoo.

– Mutta toisaalta: eivät muusikotkaan konsertissa esittele nuotteja vaan soittavat ne. Siitä se musiikki syntyy.

Tieteellinen tieto on luotettavinta tietoa

Kun professori Siltaselta kysyy, miksi tiedeviestintää pitää tehdä, hän palaa perusasiaan: Yhteiskunta panostaa tutkimukseen paljon rahaa, ja jo siksi veronmaksajilla on oikeus kuulla sen tuloksista ymmärrettävästi.

– Kun ihmiskunta kerran on suurella vaivalla kehittänyt tieteellisen menetelmän asioiden selvittämiseksi, kaikkien on hyvä olla siitä tietoisia. Tieteellinen menetelmähän on tehokkain ja luotettavin tiedonmuodostustapa. Erityisesti näinä “totuuden jälkeisinä” aikoina on hyvä muistaa, että tieteellinen tieto on luotettavinta, mitä meillä on.

Eikä hän malta olla muistuttamatta, että tieteellisten ilmiöiden yleistajuistaminen myös innostaa uusia tieteentekijöitä alalle. Sekin on tärkeää!

Helsingin yliopiston J.V. Snellman-palkinto tunnustuksena tieteellisen tiedon ansiokkaasta välittämisestä luovutettiin professori Samuli Siltaselle yliopiston vuosipäiväjuhlassa maanantaina 26.3.2018. Palkintoa on jaettu vuodesta 1981 alkaen, ja sen suuruus on 6 000 euroa.

Kuva:
Professori Samuli Siltasen kuvasi Linda Tammisto.

Katso ja lue lisää:

Samun tiedekanava:https://www.youtube.com/channel/UCqLotwIUgACx2xwUTLo8JqA

Aivojen viipalekuvantamisen testi Ylen sivuilla: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/03/10/testaa-viipalekuvaustaitosi

Vuonna 2015 Samuli Siltanen voitti Science Slam Helsinki –tiedeviestintäkilpailun: https://youtu.be/kfGcwrx_sI0

Samana vuonna hän sai myös Vuoden tiedekongressivaikuttajan palkinnon: https://www.tsv.fi/fi/toiminta/palkinnot-ja-apurahat

https://tuhat.helsinki.fi/portal/fi/persons/samuli-siltanen(4cdd70e1-b368-4749-9e22-8de8b7f776b7).html

J. V. Snellman -palkinnon edelliset saajat: https://fi.wikipedia.org/wiki/J._V._Snellman_-palkinto

 

Yhteystiedot:
Samuli Siltanen, professori, matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan varadekaani, samuli.siltanen@helsinki.fi, @SamuliSiltanen, 029 415 1420, www.siltanen-research.net

Yliopiston tutkijoita julkisuudessa:

Helsingin yliopiston tutkijat esiintyvät Tiedekulman ohjelmissa: https://www.helsinki.fi/fi/tiedekulma/ohjelma

Tiedekulman tapahtumakalenteri: https://helsinginyliopisto.etapahtuma.fi/Default.aspx?tabid=959&group=Tiedekulma&_ga=2.92995038.211725722.1520844168-108793198.1483606877#.WqZBVU0UmpU

Yliopisto ja sen tutkijat Twitterissä: https://twitter.com/helsinkiuni?lang=en

University of Helsinki –sivu Facebookissa kertoo tutkimuksesta ja sen tekijöistä. https://www.facebook.com/HelsinkiUniversity/

Helsingin yliopiston ohjelmat YouTubessa: https://www.youtube.com/user/universityofhelsinki

Yliopisto LinkedIn-sivustolla: https://www.linkedin.com/school/4273/

Tiedekunnilla ja erilaisilla yksiköillä on yleensä omat sivunsa sosiaalisessa mediassa.

Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen-Tenhu, @MinnaMeriTenhu, 050 415 0316, minna.merilainen@helsinki.fi

Kuvat

Professori Samuli Siltanen, HY
Professori Samuli Siltanen, HY
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Öljyonnettomuuden sattuessa arktisella alueella suurimpina kärsijöinä olisivat jääkarhut ja merilinnut20.5.2019 14:43:15 EESTTiedote

Ilmastonmuutos aiheuttaa suurta painetta arktiselle luonnolle. Öljyonnettomuus tällä ainutlaatuisella ja herkällä alueella voi johtaa ympäristökatastrofiin. Helsingin yliopistossa tehdyn tutkimuksen perusteella jääkarhut ja merilinnut ovat suurimmassa riskissä öljyonnettomuuden sattuessa, mutta riski vaihtelee suuresti riippuen vuodon ajoituksesta ja vuotaneen öljyn ominaisuuksista.

Kansalliskirjasto avaa 2000 kirjaa yleisön ja tutkijoiden verkkokäyttöön16.5.2019 11:00:00 EESTTiedote

Kansalliskirjasto on digitoinut 1000 tietokirjaa avoimeen verkkokäyttöön ja 1000 kaunokirjaa tutkimus- ja opetuskäyttöön. Kirjat sijoittuvat kahteen verkkokokoelmaan ja ovat käytettävissä digi.kansalliskirjasto.fi -palvelussa vuoden 2021 loppuun asti. Tekijänoikeuksista on sovittu Kopioston ja kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanaston kanssa. Yhteishankkeen tavoitteena on avata verkkokäyttäjille ja tutkijoille asiantuntijoiden valitsemaa tieto- ja kaunokirjallisuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme