Jyväskylän yliopisto

SA:n luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunnalta rahoitusta viidelle Jyväskylän yliopiston tutkimukselle

Jaa

Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta on myöntänyt rahoituksen viidelle Jyväskylän yliopiston tutkimushankkeelle. Kolme hankkeista sijoittuu matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan, yksi informaatioteknologian tiedekuntaan ja yksi liikuntatieteelliseen tiedekuntaan. Rahoitukset ovat pääsääntöisesti nelivuotisia alkaen 1.9.2022.

Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta on myöntänyt rahoituksen viidelle Jyväskylän yliopiston tutkimushankkeelle. Kolme hankkeista sijoittuu matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan, yksi informaatioteknologian tiedekuntaan ja yksi liikuntatieteelliseen tiedekuntaan. Rahoitukset ovat pääsääntöisesti nelivuotisia alkaen 1.9.2022.

Matematiikan ja tilastotieteen laitoksen akatemiatutkija Vesa Julin tutkii geometrisia yhtälöitä, joilla voidaan tarkastella esimerkiksi vesipisaraa painovoimattomassa tilassa. Jos pisaraan ei kohdistu ulkoisia voimia, se on pallon muotoinen, mutta jos sitä häiritään ulkoisella voimalla, se alkaa värähdellä epäsäännöllisesti ja voi hajota pienemmiksi pisaroiksi. Pisaran liikkeen matemaattinen mallinnus on vaikeaa, koska pisaran liiketilaa kuvaavat yhtälöt muodostavat singulariteetteja. Projektissa tutkitaan, ovatko tällaiset geometriset evoluutioyhtälöt hyvin määriteltyjä ja miten singulariteetit muodostuvat. Projekti sai rahoitusta 570 763 euroa.

Kemian laitoksen professori Kari Rissasen projektissa valmistetaan ja tutkitaan uusia reaktiivisia ja supramolekulaarisia komplekseja, joissa jodiatomi on muodollisella hapetusasteella +1. Kompleksit voivat olla joko kationisia, joissa on kolmikeskinen neljän elektronin [N-I-N]+-sidos, tai niissä on neutraali O-I-N-sidosjärjestelmä. Molemmat kompleksityypit ovat samaan aikaan sekä pysyviä että reaktiivisia, joten niitä voidaan käyttää samanaikaisesti sekä rakenneyksiköinä supramolekyyleissä että orgaanisina reagensseina kemiallisissa reaktioissa. O-I-N-komplekseja ei aikaisemmin ole pystytty valmistamaan pysyvinä kiinteinä yhdisteinä. Projekti tuottaa suurten määrän uusia jodi(I)-komplekseja ja tutkii niiden rakenne-reaktiivisuus-yhteyksiä valikoiduissa orgaanisissa reaktioissa. Projektille myönnettiin 599 488 euron rahoitus.

Fysiikan laitoksen yliopistotutkija Arttu Miettinen on partnerina Teknologian tutkimuskeskus VTT:n johtamassa WaterInWood-projektissa, jonka päätavoite on kehittää monifaasimalli kosteuden siirtymiselle puussa ja käsitellyssä puussa. Projektissa yhdistetään kuviin perustuvia mittauksia numeeriseen mallinnukseen kuitujen saturaatiopisteen ala- ja yläpuolella olevissa kosteustasoissa. Tutkimuksen tuloksien perusteella voidaan kehittää kestävämpiä puurakenteita sekä teknologioita suojaamaan niitä esimerkiksi ilmastonmuutoksen aiheuttamilta muutoksilta ympäristöolosuhteissa. Konsortion saamasta kolmivuotisesta rahoituksesta Jyväskylän yliopiston osuus on 212 338 euroa.

Informaatioteknologian tiedekunnan professori Tommi Mikkosen hanke, jossa tutkitaan kehittäjäkokemusta iteratiivisessa kvanttiohjelmistotuotannossa, sai 488 814 euron rahoituksen. Kvantti- ja suurteholaskenta vaatii suuren määrän aikaa ja energiaa, jonka jälkeen saadut tulokset voidaan todeta joko kelvoiksi tai epäkelvoiksi. Epäkelpo tulos tarkoittaa, ettei laskennan tuloksia voida hyödyntää. Tavoiteltavaa olisi, että ohjelmistot toimisivat mahdollisimman virheettömästi. Hankkeen tavoitteena on rakentaa viitekehys, jonka avulla eteneminen iteraatioin kohti toimivaa kvantti- tai suurteholaskentakelpoista algoritmia olisi tehty ohjelmistokehittäjälle mahdollisimman helpoksi.

Liikuntatieteellisen tiedekunnan akatemiatutkija Timo Rantalainen on partnerina Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston johtamassa konsortiossa. Työvoiman ikääntyminen on ainutlaatuinen haaste. Projekti pyrkii vastaamaan tähän haasteeseen kehittämällä reaaliaikaisia laskentamenetelmiä tuki- ja liikuntaelimistön kuntoutuksen automatisoimiseksi ja optimoimiseksi. Kehitettävät menetelmät edistävät myös puettavia tekniikoita, jotka auttavat estämään tuki- ja liikuntaelinten sairauksia. Projektissa kehitetyssä menetelmässä anturisignaaleja käytetään suoraan dynaamisten biomekaanisten tietokonemallien toteuttamiseen. Tietokonemallit synkronoidaan dynaamisiin ihmisen liikkeen mittauksiin käyttämällä kehittyneitä tilan ja voiman estimaattoreita. Näin voidaan tehdä johtopäätöksiä biomekaanisista parametreista ja suorituskyvystä. Saatuja tietoja käytetään "virtuaalisena etäfysioterapeuttina" reaaliaikaisen palautteen antamiseksi kuntoutusprosessien aikana. Konsortion saamasta rahoituksesta Jyväskylän yliopiston osuus on 320 958 euroa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesa Julin, p. +358408053429 vesa.julin@jyu.fi
Kari Rissanen, p. +358505623721, kari.t.rissanen@jyu.fi
Arttu Miettinen, p. +358405455830, arttu.i.miettinen@jyu.fi
Tommi Mikkonen, p. +358503117999, tommi.j.mikkonen@jyu.fi
Timo Rantalainen, p. +358408053252, timo.rantalainen@jyu.fi

Kuvat

Lataa
Vesa Julin  (kuva: Jyväskylän yliopisto)
Vesa Julin (kuva: Jyväskylän yliopisto)
Lataa
Kari Rissanen  (kuva: Jyväskylän yliopisto)
Kari Rissanen (kuva: Jyväskylän yliopisto)
Lataa
Arttu Miettinen (kuva: Jyväskylän yliopisto)
Arttu Miettinen (kuva: Jyväskylän yliopisto)
Lataa
Tommi Mikkonen  (kuva: Jyväskylän yliopisto)
Tommi Mikkonen (kuva: Jyväskylän yliopisto)
Lataa
Timo Rantalainen  (kuva: Jyväskylän yliopisto)
Timo Rantalainen (kuva: Jyväskylän yliopisto)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme