Jyväskylän yliopisto

SA:n luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta valitsi akatemiatutkijat ja tutkijatohtorit – Jyväskylän yliopistoon rahoitusta neljälle

Jaa

Suomen Akatemia on myöntänyt akatemiatutkijan rahoituksen Kalle Auraselle ja Riccardo Marinille Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan. He saavat lähes 450 000 euron rahoituksen vuosille 2022–2027. Lisäksi toimikunta myönsi tiedekuntaan kaksi akatemian tutkijatohtorin rahoitusta Damian Dabrowskille ja Anton Nechaeville. Kolmivuotisen rahoituksen suuruus on noin 240 000–250 000 euroa.

Kehitteillä hajoamisspektrometri ja nanokokoisia sensoreita

Kalle Aurasen tutkimusprojektissa suunnitellaan, asennetaan ja testataan hajoamisspektrometri kiihdytinlaboratorion MARA-separaattorin matalaenergialinjan (MARA LEB) päähän. Laitteistoa voidaan käyttää myös tavanomaisten MARA- tai RITU-kokeiden yhteydessä. Hajoamisspektrometrilla havaitaan ja tutkitaan muun muassa lukuisia uusia isotooppeja lähellä protonivuotolinjaa ydinkartan harvinaisten maametallien alueella.

Riccardo Marin tutkii kuormitusta mittaavia nanopartikkeleja. Ihmisen keho altistuu mekaanisille voimille päivittäin, jopa kehomme solut kommunikoivat niiden välityksellä. Näitä voimia paremmin ymmärtämällä pystyttäisiin selvittämään esimerkiksi kuinka luut kasvavat ja kehittämään uusia hoitomuotoja vaikeasti parannettaviin tauteihin, kuten Alzheimerin tautiin. Voimien tutkimiseksi Marinin projektissa kehitetään nanokokoisia sensoreita, jotka pystyvät havaitsemaan erittäin pieniä voimia – miljardisosan pienempiä kuin muurahaisen purema. Tällaisten sensoreiden avulla ei vain saataisi lisää tietoa ihmisen kehosta, vaan niiden avulla pystyttäisiin kehittämään myös tehokkaampia väärentämisen estäviä tunnisteita ja tiedon salausmekanismeja.

Akatemian tutkijatohtorien aiheina tasaisesti suoristuvat mitat ja hiili-hiilisidosten muodostuminen

Damian Dabrowskin tutkimusaihe on tasaisesti suoristuvat mitat, jotka ovat keskeinen käsite geometrisessa mittateoriassa, sillä niillä on merkittäviä sovelluksia harmoniseen analyysiin ja osittaisdifferentiaaliyhtälöihin. Niiden teoriaa on perinteisesti tutkittu tilanteessa, jossa niiden oletetaan olevan ”n-Ahlfors-David-säännöllisiä”. Tämä karkeasti ottaen merkitsee, että mitat ovat tasaisesti ja kvantitatiivisesti n-ulotteisia. Äskettäin Dabrowski ja matemaatikko Xavier Tolsa kuitenkin esittelivät tasaisesti suoristuvien mittojen yleistyksen, jossa Ahlfors-David-säännöllisyyttä ei enää oleteta. Dabrowskin johtaman projektin tavoitteena on löytää geometrisia karakterisaatioita näille yleistetyille tasaisesti suoristuville mitoille. Karakterisaatioita tarvitaan ns. ”harmonisen mitan” tutkimukseen tilanteessa, jossa AD-säännöllisyysoletus puuttuu. Projektissa tutkitaan lisäksi kysymyksiä, jotka liittyvät ortogonaalisiin projektiohin, sekä ns. ”Favard-pituuteen” ja ”Furstenberg-joukkoihin”.

Anton Nechaev tutkii indolien hyödyntämistä avustavana aineluokkana hiiliatomien välisten sidosten muodostusreaktioissa. Hiili-hiilisidosten muodostaminen on yksi tärkeimmistä synteettisten reaktioiden tyypeistä ja välttämätöntä elämälle sekä lääkkeiden, väriaineiden ja uusien materiaalien tuotannolle. Indolit ovat luonnossa yleisiä heterosyklisiä yhdisteitä, ja indolirengas löytyy myös aminohappo tryptofaanista. Projektissa tähdätään indolipohjaiseen työkalupakkiin, joka antaisi tutkijoille mahdollisuuden valita sopiva indolirakenne haluttuun tarkoitukseen, erityisesti hapettavissa hiili-hiilisidosten muodostusreaktioissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kalle Auranen, kalle.e.k.auranen@jyu.fi
Riccardo Marin, riccardo.marin@uam.es
Damian Dabrowski, damian.m.dabrowski@jyu.fi
Anton Nechaev, anton.a.nechaev@jyu.fi

Kuvat

Lataa
Kalle Auranen
Kalle Auranen
Lataa
Anton Nechaev
Anton Nechaev
Lataa
Damian Dabrowski
Damian Dabrowski
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

SA:n luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunnalta rahoitusta viidelle Jyväskylän yliopiston tutkimukselle22.6.2022 15:59:26 EEST | Tiedote

Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta on myöntänyt rahoituksen viidelle Jyväskylän yliopiston tutkimushankkeelle. Kolme hankkeista sijoittuu matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan, yksi informaatioteknologian tiedekuntaan ja yksi liikuntatieteelliseen tiedekuntaan. Rahoitukset ovat pääsääntöisesti nelivuotisia alkaen 1.9.2022.

Tekoäly yhtä luotettava kuin patologi - työkalu automatisoi elinaikaa ennustavan tekijän tunnistamisen suolistosyöpänäytteistä22.6.2022 10:30:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan AI Hub Keski-Suomi -hankkeessa kehitettiin tekoälypohjainen työkalu, joka automatisoi suolistosyöpään liittyvän elinaikaa ennustavan tekijän määrittämisen. Laskeakseen ennustekijän, tekoälyn oli ensin opittava tunnistamaan eri kudostyyppejä, missä se onnistui 96 % tarkkuudella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme