Kulttuuritoimisto Palovaara & Ruusila Oy

Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen juuri Teosto-palkittu sävellys Water kuullaan Oulu Sinfonian tulkintana Uuden Musiikin Lokakuu -festivaalilla

Jaa

Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen huhtikuussa 2023 Teosto-palkinnon voittanut Water-sävellys kuullaan 5. lokakuuta Oulussa järjestettävällä Uuden Musiikin Lokakuu -festivaalilla. Nykymusiikin erikoismies, erityisen laajasta repertoaaristaan tunnettu saksalainen kapellimestari André de Ridder tarttuu Merkillisiä ääniä -konsertissa Oulu Sinfonian kanssa tämän hetken ajankohtaisimpiin ja kiinnostavimpiin nykymusiikkiteoksiin.

Sanna Ahvenjärvi ja Tapio Lappalainen. Kuva: Ville Juurikkala
Sanna Ahvenjärvi ja Tapio Lappalainen. Kuva: Ville Juurikkala

Merkillisiä ääniä -konsertissa kuullaan Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen voitokkaan Water-teoksen lisäksi myös saksalaisen kokeellisen musiikin pioneerin Carola Bauckholtin säveltämä, jo vuonna 2001 valmistunut Atempause, sekä säveltäjä Veli Kujalan H. P. Lovecraftin fantasianovellien inspiroima viulukonsertto, jonka solistina soittaa viulisti Eriikka Maalismaa. Konsertti järjestetään yhteistyössä jo 18. kerran järjestettävän Uuden Musiikin Lokakuu -festivaalin kanssa. Festivaali on pohjoisen Suomen nykymusiikin juhla, joka tuo yhteen säveltäjät, esiintyjät ja rohkeasti uudesta ja yllättävästä kiinnostuneet yleisöt. Merkillisiä ääniä -konsertin  liput ovat nyt myynnissä.

Kymmenen vuotta yhdessä nykymusiikkia säveltäneet Sanna Ahvenjärvi ja Tapio Lappalainen loivat 20-minuuttisen Water-teoksen sinfoniaorkesterille Tampere Filharmonian tilauksesta. Tampere Filharmonia johtajanaan Rebecca Tong kantaesitti teoksen Tampere Biennalessa huhtikuussa 2022. Waterissa soi symboliikan lisäksi oikea, aito vesi. Sävellyksessä käytetään perinteisten orkesterisoitinten lisäksi ”hybridisoittimia”, jotka on toteutettu yhdistämällä luonto (= vesi) ja teknologia toisiinsa, esimerkiksi vesitipan tiputus pipetillä mikitettyyn desimittaan. Näitä hybridisoittimia soittavat lyömäsoittaja sekä musiikkiteknologi yhdessä. Waterissa käytetään myös veteen upotettavia instrumentteja, joita ovat chimes, triangeli ja kellopelilaatat. Mukana on lisäksi jääkalikka, jonka sisälle on jäädytetty hydrofoni eli vedenalainen mikrofoni. Jääkalikkaa sekä raavitaan että soitetaan rytmikkäästi iskemällä sen pintaan lyömäsoittimen lailla.

Sanna Ahvenjärven mukaan säveltäjäpariskunta halusi Waterissa kuvata veden tärkeyttä ja kauneutta, mutta samalla sen vastakohtaa, kauheutta.

– Teos lähtee liikkeelle kuivuudesta. Sitten tulee sade, joka muuttuu puroksi. Purosta mennään pienen vesiputouksen kautta järveen. Järvi muuttuu jäätiköksi, jäätikkö liukuu suuren vesiputouksen kautta mereen, jossa on koralleja. Lopuksi nousee tsunami.

Säveltäjät paljastavat, että Water-teokselle on myös luvassa jatkumoa.

– Meillä on 5-15 seuraavan vuoden tai jopa loppuelämän yhteisenä elämäntyöhaaveena säveltää tulevaisuudessa veden lisäksi teokset myös muista klassisista elementeistä, maasta, tulesta ja ilmasta, Sanna Ahvenjärvi ja Tapio Lappalainen visioivat neliosaista sarjaa.

Vuodesta 2003 lähtien jaettu Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja, ja se jaettiin huhtikuun lopussa 18. kerran. Rohkeita, omaperäisiä ja innovatiivisia sävelteoksia huomioivan Teosto-palkinnon kokonaissumma 40 000 euroa jaetaan tasan voittajateosten kesken.Katso Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen Water-teoksen traileri täältä.

Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen Water-teoksen partituurivideo:

https://www.youtube.com/watch?v=3iw1tFtxNw8&t=38s

Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen videohaastattelu:

https://www.teosto.fi/teostory/teosto-palkintoehdokas-2023-sanna-ahvenjarvi-ja-tapio-lappala

inen-water/

www.sannaahvenjarvi.com

www.facebook.com/SannaAhvenjarviComposer

https://twitter.com/SannaAhvenjarvi

www.tapiolappalainen.com

www.facebook.com/TapioLappalainenComposer

www.instagram.com/talappala

www.twitter.com/talappala

Merkillisiä ääniä -konsertti, Oulu Sinfonia kapellimestarinaan André de Ridder

5.10. Madetojan sali, Oulun musiikkikeskus, Leevi Madetojan katu 1-3, Oulu

Liput: https://www.ticketmaster.fi/event/326413

Lippujen hinnat 29/24/16 €

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Merkillisiä ääniä -konsertin kapellimestari André de Ridder. Kuva: Marco Borggreve
Merkillisiä ääniä -konsertin kapellimestari André de Ridder. Kuva: Marco Borggreve
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kulttuuritoimisto Palovaara & Ruusila Oy

Drag-Leidit Levällään -kesäkiertue murtaa ennakkoluuloja ja tuo drag show’n aurinkoon Pola Ivankan 30-vuotistaiteilijajuhlan siivittämänä8.5.2023 10:53:40 EEST | Tiedote

Drag-Leidit Pola Ivanka (Mika Tepsa) ja Antti Taipale murtavat uudella viihteellisellä esityksellä drag-taiteeseen liitettyjä ennakkoluuloja tuomalla tutut laulut ja hauskat tarinat kesäiselle teatteriyleisölle. Viiden esityksen showkiertueella on tilaa diversiteetille ja yleisö saa laulaa mukana lempihittinsä Drag-Leidien kanssa. Pola Ivanka aloittaa 30-vuotisen taiteilijajuhlansa Drag-Leidit Levällään -ensiesityksestä, joka nähdään Helsingin Bottalla 28. kesäkuuta.

Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen yhteissävellys, ympäristön tilaan kantaaottava Water voitti Teosto-palkinnon27.4.2023 18:00:00 EEST | Tiedote

Oululais-haapajärvinen säveltäjäkaksikko Sanna Ahvenjärvi ja Tapio Lappalainen palkittiin Teosto-palkinnolla teoksellaan Water torstaina 27.4. Musiikkitalolla järjestetyssä Teosto-palkintojuhlassa. Muita tänä vuonna palkittuja olivat Mikko Sarvanne sävellyksillään Mikko Sarvanne Gardenin levyllä Heräämisen valkea myrsky sekä Helmi Kajasteen ja työryhmän teokset Draama-Helmin levyllä Draama-Helmi kuistilla. Vuodesta 2003 lähtien jaettu Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja, joka jaettiin nyt 18. kerran. Rohkeita, omaperäisiä ja innovatiivisia sävelteoksia huomioivan Teosto-palkinnon kokonaissumma 40 000 euroa jaetaan tasan voittajateosten kesken.

SADAT LAPINLAHDEN YSTÄVÄT KOKOONTUIVAT TAVASTIALLE TUKEMAAN AVOINTA TAIDE-, KULTTUURI- JA MIELENTERVEYSTYÖTÄ27.4.2023 13:27:23 EEST | Tiedote

Eilen Tavastialla järjestetyssä Lapinlahti-säätiön lanseeraus- ja tukikonsertissa liki 400 Lapinlahden ystävää osoitti vankkumattoman tukensa Lapinlahden alueen nykytoiminnoille ja -toimijoille. Konsertissa oli käsinkosketeltavan lämmin, yhteisöllinen ja positiivinen henki. Uusi Lapinlahti-säätiö on perustettu Helsingin Lapinlahden vanhalle mielisairaala-alueelle viimeisten kymmenen vuoden aikana Helsingin kaupungin ja lukuisten kansalaistoimijoiden yhteistyönä syntyneen taiteiden, kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskuksen tueksi.

Ulkoministeri Pekka Haavisto Lapinlahti-säätiön tukikonsertin suojelijaksi – uusi säätiö lanseerataan Tavastialla ke 26.4. nimekkään artistijoukon musiikin saattelemana18.4.2023 15:00:05 EEST | Tiedote

Uusi Lapinlahti-säätiö lanseerataan nimekkäiden kotimaisten artistien voimin tukikonsertilla Helsingin Tavastialla 26.4. Ulkoministeri Pekka Haavisto on lupautunut konsertin suojelijaksi. Lapinlahti-säätiö perustetaan rahoittamaan Lapinlahden rakennusten peruskorjauksia sekä tukemaan alueen yhteiskunnallisesti arvokasta toimintaa ja kaupunkikulttuuria. Säätiö tarvitaan turvaamaan Lapinlahden mielenterveys-, taide- ja kulttuurityön sekä pienyrittäjyyden toimintaedellytysten jatkuminen ja se tarjoaa Lapinlahdelle kotimaisen ja voittoa tavoittelemattoman, alueen arvojen ja kulttuurihistorian vaalimiseen sitoutuneen omistajan.

Uusi Lapinlahti-säätiö lanseerataan tukikonsertilla Tavastialla 26.4. – mukana muun muassa Janna, Tuure Kilpeläinen, Anssi Kela, Mira Luoti, Tuomo & Markus ja Sami Saari6.4.2023 15:00:00 EEST | Tiedote

Uusi voittoa tavoittelematon Lapinlahti-säätiö lanseerataan nimekkäiden kotimaisten artistien voimin tukikonsertilla Helsingin Tavastialla 26.4. Konsertissa tulevat esiintymään muun muassa Janna Hurmerinta, Anssi Kela, Tuure Kilpeläinen, Mira Luoti, Tuomo & Markus ja Sami Saari. Artisteja säestää housebändinä rumpali Janne Haaviston luotsaama The Shubie Brothers. Artistilista päivittyy konserttiin mennessä. Liput ovat myynnissä Tiketissä ja konsertin tuotto ohjataan lyhentämättömänä uuden, entistäkin voimallisemmin mielenterveyttä edistävän ja kaikkien kaupunkilaisten ja kansalaisten yhteistä Lapinlahden kulttuuriyhteisöä edustavan säätiön toimintaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme