Kulttuuritoimisto Palovaara & Ruusila Oy

Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen yhteissävellys, ympäristön tilaan kantaaottava Water voitti Teosto-palkinnon

Jaa
Oululais-haapajärvinen säveltäjäkaksikko Sanna Ahvenjärvi ja Tapio Lappalainen palkittiin Teosto-palkinnolla teoksellaan Water torstaina 27.4. Musiikkitalolla järjestetyssä Teosto-palkintojuhlassa. Muita tänä vuonna palkittuja olivat Mikko Sarvanne sävellyksillään Mikko Sarvanne Gardenin levyllä Heräämisen valkea myrsky sekä Helmi Kajasteen ja työryhmän teokset Draama-Helmin levyllä Draama-Helmi kuistilla. Vuodesta 2003 lähtien jaettu Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja, joka jaettiin nyt 18. kerran. Rohkeita, omaperäisiä ja innovatiivisia sävelteoksia huomioivan Teosto-palkinnon kokonaissumma 40 000 euroa jaetaan tasan voittajateosten kesken.
Teosto-palkittujen Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen unelmana on vedestä, maasta, tulesta ja ilmasta ammentava neliosainen teossarja. Kuva: Teosto/Jukka Mantere
Teosto-palkittujen Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen unelmana on vedestä, maasta, tulesta ja ilmasta ammentava neliosainen teossarja. Kuva: Teosto/Jukka Mantere

Kymmenen vuotta yhdessä nykymusiikkia säveltäneet Sanna Ahvenjärvi ja Tapio Lappalainen loivat voitokkaan 20-minuuttisen Water-teoksen sinfoniaorkesterille Tampere Filharmonian tilauksesta. Tampere filharmonia johtajanaan Rebecca Tong kantaesitti teoksen Tampere Biennalessa huhtikuussa 2022. Waterissa soi symboliikan lisäksi oikea, aito vesi. Sävellyksessä käytetään perinteisten orkesterisoitinten lisäksi ”hybridisoittimia”, jotka on toteutettu yhdistämällä luonto (= vesi) ja teknologia toisiinsa, esimerkiksi vesitipan tiputus pipetillä mikitettyyn desimittaan. Näitä hybridisoittimia soittavat lyömäsoittaja sekä musiikkiteknologi yhdessä. Waterissa käytetään myös veteen upotettavia instrumentteja, joita ovat chimes, triangeli ja kellopelilaatat. 

– Mukana on lisäksi jääkalikka, jonka sisälle on jäädytetty hydrofoni eli vedenalainen mikrofoni. Jääkalikkaa sekä raavitaan että soitetaan rytmikkäästi iskemällä sen pintaan, jolloin siitä tulee lyömäsoitin, Tapio Lappalainen kertoo. 

Sanna Ahvenjärven mukaan säveltäjäpariskunta halusi Waterissa kuvata veden tärkeyttä ja kauneutta, mutta samalla sen vastakohtaa, kauheutta.

– Teos lähtee liikkeelle kuivuudesta. Sitten tulee sade, joka muuttuu puroksi. Purosta mennään pienen vesiputouksen kautta järveen. Järvi muuttuu jäätiköksi, jäätikkö liukuu suuren vesiputouksen kautta mereen, jossa on koralleja. Lopuksi nousee tsunami.

Yhdessä säveltäminen on taidemusiikissa harvinaista, mutta pariskunta kokee yhteistyön voimana ja kertoo yhteisen elämän saneleman ajanhallinnan ja sävellysideoinnin pelisääntöjen muovautuneen ajan myötä sujuvaksi ja inspiroivaksi tavaksi työskennellä. Säveltäjät paljastavat, että Water-teokselle on myös luvassa jatkumoa.

– Meillä on 5-15 seuraavan vuoden tai jopa loppuelämän yhteisenä elämäntyöhaaveena säveltää tulevaisuudessa veden lisäksi teokset myös muista klassisista elementeistä, maasta, tulesta ja ilmasta, Sanna Ahvenjärvi ja Tapio Lappalainen visioivat neliosaista sarjaa.

Sanna Ahvenjärven vuosien varrella säveltämiä omia teoksia on leimannut tunteellinen puhdistautuminen, lohdullisuus ja liki terapeuttisuus, kun taas Lappalaisen mukana on koko hänen säveltäjänuransa aikana kulkenut klassisten soittimien rinnalla elektroniikka ja musiikkiteknologia, sekä filosofinen ajatus myös tallenteesta musiikin luontevana ja itsestään selvänä muotona – klassisessa ja nykymusiikissa tallenteen tekeminen teoksesta ei ole sitä edeltävän, jopa vuosien sävellystyönkään jälkeen edelleenkään itsestään selvää. 

Viime vuonna Teosto-palkitun säveltäjä Cecilia Damströmin johtama palkintoraati totesi Water-teoksesta seuraavaa: “Water on ehjä ja visuaalinen nykymusiikkiteos, jossa vesi liikkuu eri olomuodoissaan pyörteineen ja aaltoineen. Vaikka vesi on taidemusiikin säveltäjien klassikkoaihe, on Waterin säveltekstuuri omaperäistä ja mielikuvituksellista. Efektit, kuten veteen upotetut instrumentit ja mikrofonit, palvelevat luontevasti perinteisemmille orkesterisoittimille sävellettyä musiikkia. Teos tuo taiteen keinoin yleisölle esiin ajankohtaisen aiheen ympäristömme tilasta”.

Teosto-palkinnon ehdokkaat ja voittajat valittiin vuoden 2022 aikana julkaistujen tai kantaesitettyjen kotimaisten sävelteosten joukosta. Voittajat valitsi viisihenkinen tuomaristo, johon kuuluvat vuoden 2022 Teosto-palkintovoittajat Cecilia Damström, Linda Fredriksson ja Yona sekä Teoston johtoryhmän kutsumat jäsenet, Ylen musiikkiohjelmien päällikkö Miikka Maunula ja Suomen kansallisoopperan ja -baletin pääjohtaja Gita Kadambi.  

– Suomen musiikkielämän riemastuttava monipuolisuus ja korkea taso heijastui taas kerran tämän vuoden ehdokkaissa. Tuomariston vilkkaat ja intensiiviset keskustelut toivat esiin, miten tasainen kilpailu tänä vuonna oli. Pääsimme onneksi voittajista hyvään yhteisymmärrykseen, raadin puheenjohtaja Cecilia Damström kertoo.

Teosto-palkinnon voittajat julkistettiin Musiikkitalon ravintolassa pidetyssä kutsuvierastilaisuudessa 27. huhtikuuta. Ehdokkaina voittajien lisäksi olivat myös Petra Poutasen sävellykset, sanoitukset ja sovitukset sekä Joonas Outakosken sovitukset Pelkkä Poutasen levyllä Pyhä veri vuotaa, Nino Ensio Mofun ja työryhmän teokset NCO:n levyllä Addikti sekä Heinz-Juhani Hofmannin sävellys ja libretto teoksessa Aukio – ooppera kansannoususta.

Ehdokkaat valitsi esiraati, johon kuuluivat DJ, toimittaja Tytti Viljanen (pj), toimittaja, radiojuontaja Antti Granlund, musiikkitieteilijä, apulaisprofessori FT Susanna Välimäki, bloggari Pasi Virtanen alias Jazzpossu sekä toimittajat Oskari Onninen, Auli Särkiö-Pitkänen ja Katri Norrlin.


Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen
Water-teoksen partituurivideo:

https://www.youtube.com/watch?v=3iw1tFtxNw8&t=38s

Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen videohaastattelu:

https://www.teosto.fi/teostory/teosto-palkintoehdokas-2023-sanna-ahvenjarvi-ja-tapio-lappalainen-water/

www.sannaahvenjarvi.com

www.facebook.com/SannaAhvenjarviComposer

https://twitter.com/SannaAhvenjarvi

www.tapiolappalainen.com

www.facebook.com/TapioLappalainenComposer

www.instagram.com/talappala

www.twitter.com/talappala

Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen haastattelupyynnöt:

Milla Palovaara

Kulttuuritoimisto Palovaara & Ruusila Oy

p. 040 596 7973

milla@kulttuuritoimisto.fi

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt Teosto-palkintoihin liittyen:

Viestintäpäällikkö Johanna Laitinen

Säveltäjäin tekijänoikeustoimisto Teosto ry

johanna.laitinen@teosto.fi

p. 040 192 1900

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Teosto-palkittujen Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen unelmana on vedestä, maasta, tulesta ja ilmasta ammentava neliosainen teossarja. Kuva: Teosto/Jukka Mantere
Teosto-palkittujen Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen unelmana on vedestä, maasta, tulesta ja ilmasta ammentava neliosainen teossarja. Kuva: Teosto/Jukka Mantere
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kulttuuritoimisto Palovaara & Ruusila Oy
Kulttuuritoimisto Palovaara & Ruusila Oy
Kirstinkatu 3 B 27
00530 Helsinki

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kulttuuritoimisto Palovaara & Ruusila Oy

Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen juuri Teosto-palkittu sävellys Water kuullaan Oulu Sinfonian tulkintana Uuden Musiikin Lokakuu -festivaalilla24.5.2023 12:32:23 EEST | Tiedote

Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen huhtikuussa 2023 Teosto-palkinnon voittanut Water-sävellys kuullaan 5. lokakuuta Oulussa järjestettävällä Uuden Musiikin Lokakuu -festivaalilla. Nykymusiikin erikoismies, erityisen laajasta repertoaaristaan tunnettu saksalainen kapellimestari André de Ridder tarttuu Merkillisiä ääniä -konsertissa Oulu Sinfonian kanssa tämän hetken ajankohtaisimpiin ja kiinnostavimpiin nykymusiikkiteoksiin.

Drag-Leidit Levällään -kesäkiertue murtaa ennakkoluuloja ja tuo drag show’n aurinkoon Pola Ivankan 30-vuotistaiteilijajuhlan siivittämänä8.5.2023 10:53:40 EEST | Tiedote

Drag-Leidit Pola Ivanka (Mika Tepsa) ja Antti Taipale murtavat uudella viihteellisellä esityksellä drag-taiteeseen liitettyjä ennakkoluuloja tuomalla tutut laulut ja hauskat tarinat kesäiselle teatteriyleisölle. Viiden esityksen showkiertueella on tilaa diversiteetille ja yleisö saa laulaa mukana lempihittinsä Drag-Leidien kanssa. Pola Ivanka aloittaa 30-vuotisen taiteilijajuhlansa Drag-Leidit Levällään -ensiesityksestä, joka nähdään Helsingin Bottalla 28. kesäkuuta.

SADAT LAPINLAHDEN YSTÄVÄT KOKOONTUIVAT TAVASTIALLE TUKEMAAN AVOINTA TAIDE-, KULTTUURI- JA MIELENTERVEYSTYÖTÄ27.4.2023 13:27:23 EEST | Tiedote

Eilen Tavastialla järjestetyssä Lapinlahti-säätiön lanseeraus- ja tukikonsertissa liki 400 Lapinlahden ystävää osoitti vankkumattoman tukensa Lapinlahden alueen nykytoiminnoille ja -toimijoille. Konsertissa oli käsinkosketeltavan lämmin, yhteisöllinen ja positiivinen henki. Uusi Lapinlahti-säätiö on perustettu Helsingin Lapinlahden vanhalle mielisairaala-alueelle viimeisten kymmenen vuoden aikana Helsingin kaupungin ja lukuisten kansalaistoimijoiden yhteistyönä syntyneen taiteiden, kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskuksen tueksi.

Ulkoministeri Pekka Haavisto Lapinlahti-säätiön tukikonsertin suojelijaksi – uusi säätiö lanseerataan Tavastialla ke 26.4. nimekkään artistijoukon musiikin saattelemana18.4.2023 15:00:05 EEST | Tiedote

Uusi Lapinlahti-säätiö lanseerataan nimekkäiden kotimaisten artistien voimin tukikonsertilla Helsingin Tavastialla 26.4. Ulkoministeri Pekka Haavisto on lupautunut konsertin suojelijaksi. Lapinlahti-säätiö perustetaan rahoittamaan Lapinlahden rakennusten peruskorjauksia sekä tukemaan alueen yhteiskunnallisesti arvokasta toimintaa ja kaupunkikulttuuria. Säätiö tarvitaan turvaamaan Lapinlahden mielenterveys-, taide- ja kulttuurityön sekä pienyrittäjyyden toimintaedellytysten jatkuminen ja se tarjoaa Lapinlahdelle kotimaisen ja voittoa tavoittelemattoman, alueen arvojen ja kulttuurihistorian vaalimiseen sitoutuneen omistajan.

Uusi Lapinlahti-säätiö lanseerataan tukikonsertilla Tavastialla 26.4. – mukana muun muassa Janna, Tuure Kilpeläinen, Anssi Kela, Mira Luoti, Tuomo & Markus ja Sami Saari6.4.2023 15:00:00 EEST | Tiedote

Uusi voittoa tavoittelematon Lapinlahti-säätiö lanseerataan nimekkäiden kotimaisten artistien voimin tukikonsertilla Helsingin Tavastialla 26.4. Konsertissa tulevat esiintymään muun muassa Janna Hurmerinta, Anssi Kela, Tuure Kilpeläinen, Mira Luoti, Tuomo & Markus ja Sami Saari. Artisteja säestää housebändinä rumpali Janne Haaviston luotsaama The Shubie Brothers. Artistilista päivittyy konserttiin mennessä. Liput ovat myynnissä Tiketissä ja konsertin tuotto ohjataan lyhentämättömänä uuden, entistäkin voimallisemmin mielenterveyttä edistävän ja kaikkien kaupunkilaisten ja kansalaisten yhteistä Lapinlahden kulttuuriyhteisöä edustavan säätiön toimintaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme