HUS

Sappitieatresian hoitotulokset Lastenklinikalla huippuluokkaa

Jaa

Harvinainen synnynnäinen sappitieatresia eli sappiteiden puutos todetaan vuosittain Suomessa keskimäärin neljällä lapsella. Sappitieatresian hoito on keskitetty Hyksin Lastenklinikalle, jossa hoitotulokset ovat maailman parhaat.

Yli 10 vuoden seurantaan perustuvan juuri valmistuneen tutkimuksen mukaan sappitieatresian hoitotulokset ovat parantuneet merkittävästi sen jälkeen, kun sappitieatresian hoito keskitettiin Hyksin Lastenklinikalle Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksellä vuonna 2005. 

Keskittämisen jälkeen potilaiden maksansiirron tarve on lykkääntynyt; Kasain leikkaus onnistui 80 %:lla ja heistä 70 % selviytyi omalla maksalla viisi vuotta. Viisivuotiskuolleisuus laski yhteen viidesosaan aiemmasta eli 32 %:sta 6 %:iin. Luvut ovat selvästi paremmat kuin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa aikaisemmin julkaistut hoitotulokset.

– Hoitotulosten merkittävä paraneminen selittyy lisääntyneellä potilasmäärällä, joka on mahdollistanut diagnostiikan, kirurgisen hoidon ja lääkehoidon standardoimisen, sanoo osastonylilääkäri Mikko Pakarinen.

Hoidon onnistumismahdollisuuksia lisäsi myös varhainen leikkausikä sekä maksan histologisten tulehdusmuutosten toteaminen merkkinä taudin varhaisesta vaiheesta.

Uudessa valtioneuvoston asetuksessa erikoissairaanhoidon työnjaosta ja eräiden tehtävien keskittämisestä ei ole mainintaa sappitieatresian hoidon keskittämisestä.  


Sappitieatresia on vastasyntyneiden sairaus

Sappitieatresia on tärkein vastasyntyneiden kolestaasia (häiriintynyt sapen eritys) aiheuttava sairaus ja yleisin maksansiirron syy lapsilla. Valtaosa sappitieatresiaa sairastavista vastasyntyneistä on muuten terveitä, mutta viidesosalla on myös muita ongelmia, kuten suolistoalueen poikkeavuuksia.

Kehityshäiriön syytä ei tiedetä, mutta sairaus ei ole perinnöllinen. Kaikille lapsille, joilla sappitieatresia todetaan, tehdään viipymättä niin sanottu Kasain portoenterostomia, jossa tuhoutuneet maksan ulkoiset sappitiet poistetaan kokonaan ja suolesta rakennetaan uusi sappitie. 

HYKS Lasten ja nuorten sairaudet hoitaa potilaita lastentautien, lastenkirurgian, lastenneurologian ja lastenpsykiatrian aloilta. Potilaita on vuosittain yli 60 000. Valtakunnallisten hoitovastuiden lisäksi HYKS:ssä hoidetaan erilaisia erityisen vaikeita potilastapauksia kaikkialta Suomesta. Sappitieatresiapotilaita hoidetaan jatkossa Uudessa lastensairaalassa, jonka toiminta käynnistyy syksyllä 2018. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

osastonylilääkäri Mikko Pakarinen, p. 050 427 2981

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

”Vanhemmat eros, oliko siinä järkee?” Uusilla #100asiaaerosta -verkkosivustoilla nuoret tukevat toisiaan/”Föräldrarna separerade” ”Fatta!!!” - På den nya sidan #100sakeromseparation ger unga stöd till varandra10.10.2018 00:00Tiedote

Vanhempien ero on nykyisin tavallista, mutta se ei tee siitä helpompaa lapsille ja nuorille. Jotta eroa ei tarvitse miettiä yksin, lapsille ja nuorille avataan 10.10. vertaistukea tarjoavat verkkosivustot www.nuortennetti.fi/100asiaaerosta ja www.nuortennetti.fi/100sakeromseparation. Sivuilla nuoret itse vastaavat toistensa kysymyksiin. Lisäksi vastauksia on kerätty ammattilaisilta.

KUTSU: Biopankkitutkimuksen läpimurtoja 30.10.20189.10.2018 09:02Tiedote

Tervetuloa kuulemaan biopankkitutkimusten saavutuksista. Biopankkitoiminta on tehnyt mahdolliseksi kehittää aivan uudenlaisia hoitoja potilaiden hyväksi. Tutkijat esittelevät tilaisuudessa lääketieteellisiä tutkimuksiaan, joissa he ovat hyödyntäneet biopankin näytteitä. Tarjolla kahvia ja näköaloja tulevaisuuden lääketieteeseen. Aika: 30.10. kello 16- 18 Paikka: Haartmaninkatu 8, Biomedicum 1, luentosali 1. Ohjelma löytyy tästä linkistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme