Kuutoskaupunkien avoin data

Sata tapaa hyödyntää avointa dataa - kartoitus avoimen datan soveltamisesta liiketoiminnassa

Jaa

Helsingin, Espoon, Vantaan, Tampereen, Turun ja Oulun kaupungit toteuttavat 6Aika-strategiaa, jossa kehitetään yhteistyössä kaupungeista parempia ja älykkäämpiä. Nämä kaupungit ovat jo vuosia yhteistyössä avanneet julkisia tietovarantoja kenen tahansa hyödynnettäväksi mahdollistaen muun muassa uusien palvelujen ja liiketoiminnan kehittämisen. Osana tätä työtä on tehty kartoitus avoimen datan soveltamisesta liiketoiminnassa.

Open Knowledge Finlandin toteuttamassa kartoituksessa on selvitetty, miten yritykset ovat hyödyntäneet avointa dataa liiketoiminnassaan eli miten maksuttomasta, avoimesta datasta on luotu kaupallisia ratkaisuja.

Kartoitus tarjoaa näköalan avoimen datan hyödyntämiseen ja esittelee konkreettisia esimerkkejä avoimen datan käytöstä sekä tavoista jalostaa datasta lisää arvoa. Kartoituksessa on lisäksi kuvattu minkälaisia ilmiöitä, muutoksia ja kehityskulkuja voidaan havaita avointa dataa hyödyntävässä liiketoiminnassa.

- Avoimesta datasta puhuttaessa yksi yleisimmistä kysymyksistä on, mitä avoimesta datasta on syntynyt. Halusimme kartoittaa minkälaisia sovelluksia ja palveluita avoin data on mahdollistanut Suomessa ja maailmalla. Tunnistetut käyttötapaukset toivottavasti inspiroivat entistä useampia yrityksiä hyödyntämään avointa dataa ja myös tiedon tuottajia avaamaan uusia tietolähteitä kaikkien käyttöön, kertoo Avoin data ja rajapinnat -kärkihankkeen hankepäällikkö Matti Saastamoinen.

Kartoituksessa tunnistetut sata avoimen datan liiketoiminnallista ja yhteiskunnallisesti merkittävää käyttötapausta on listattu DataBusiness.fi-sivustolla.

*********************************************************************************************************

6Aika Avoin data ja rajapinnat -kärkihanke

Hankkeessa julkisen datan avaaminen tuodaan osaksi kaupunkien normaalia toimintaa sekä tarjotaan avointa dataa kenen tahansa käyttöön. Hanke on osa laajaa 6Aika-strategiaa, jossa kaupungit kehittävät yhteistyönä parempia ja älykkäämpiä kaupunkeja.

Linkit:

Liiketoimintaa avoimesta datasta
DataBusiness.fi
6Aika.fi

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Matti Saastamoinen
hankepäällikkö, avoin data
Gofore Oyj
matti.saastamoinen@gofore.com

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kuutoskaupunkien avoin dataKuutoskaupunkien "Avoin data ja rajapinnat" -kärkihankkeessa Suomen suurimmat kaupungit Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu avaavat tietovarantojaan mahdollisimman laajasti avoimeksi dataksi. Tavoitteena on tehdä datan avaamisesta luonteva osa kaupunkien toimintaa ja mahdollistaa näin innovatiivisten palveluiden kehittäminen datan päälle.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kuutoskaupunkien avoin data

Uraauurtava avoimen datan hanke herättää huomiota ulkomailla27.11.2017 15:11:02 EET | Tiedote

Kaupunkien hallussa oleva data on verovaroin tuotettu raaka-aine, jota jalostamalla saadaan parempia palveluita ja tehokkaampaa päätöksentekoa. Työtä datan käytettävyyden parantamiseksi on tehty 3,5 vuotta kestäneessä 6Aika Avoin data ja rajapinnat -kärkihankkeessa, josta on otettu mallia myös ulkomailla. Hankkeen oppeja jaetaan Helsingissä 30.11. järjestettävässä Dataliiketoiminnan tulevaisuus -tapahtumassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme