Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Sata työhuonetta taiteilijoille Kalliossa – purkutaloon väliaikaiskäyttöä

Jaa

Luovan alan toiminta valtaa toukokuun alusta Siltasaarenkatu 13:n kaksi kerrosta, jotka olivat aiemmin Helsingin rakennusvalvonnan käytössä. Taloon on tulossa kuvataiteilijoita, käsityöläisiä, kirjoittajia ja mahdollisesti myös muusikoita. Tiloissa voidaan järjestää myös pienimuotoisia tapahtumia tai työpajoja.

Helsingin kaupunki vuokraa tilat Lapinlahden kulttuuritoimi ry:lle, ja työhuoneita vuokraa jäsenilleen Osuuskunta Lapinlahden tilajakamo. Myös Kokemusjakamo-hankkeen 30 nuorta taiteilijaa saavat työtilaa – he ovat talossa maksutta ainakin vuoden loppuun asti.

Työhuoneita on lähes sata, kun Lapinlahden kulttuuritoimi saa kesäkuussa vuokralle vielä talon kuudennen kerroksen.

Tilajakamo on kiinnostunut kaupungin tiloista myös tulevaisuudessa

Kokemusjakamo-hankkeen projektipäällikkö Kimmo Lehtonen kertoo, että voittoa tavoittelematon Tilajakamo on kiinnostunut suojeltujen tai myös purku-uhan alla olevien, tyhjien rakennusten lyhytaikaisesta vuokraamisesta.

Lyhyt vuokra-aika on useille Tilajakamon vuokralaiselle mahdollisuus, ei uhka. Työhuone voi antaa alustan esimerkiksi projektin toteuttamiseen tai uuden luovan toiminnan kokeiluun. Omat toiveet täyttävä, vakinainen työhuone etsitään monesti Tilajakamon vuokrajakson jälkeen tai sitten lähdetään uusiin projekteihin.  

Lehtonen pitää hyvänä sitä, että kaupunki on alkanut vuokrata vapaita tilojaan väliaikaiseen käyttöön uuden strategiansa mukaisesti. Hänen mukaansa kaupungin myönteinen suhtautuminen on muun muassa nopeuttanut vuokraneuvotteluja.

Siltasaarenkatu 13:n toimistotalo puretaan lähivuosina

Vuokrasopimus on voimassa vuoden 2019 loppuun asti. Vanhanaikainen ja huonokuntoinen virastotalo on tarkoitus myydä ja purkaa vuokra-ajan päätyttyä.

Paikalle kaavaillaan uutta käyttöä meneillään olevassa arkkitehtuurikilpailussa. Tavoitteena on aluetta elävöittävä kokonaisuus, jossa voi olla toimisto- ja hotellitiloja sekä joitakin asuntoja. Suunnittelun kohteina ovat Siltasaarenkatu 13:n ja Toinen linja 7:n tontit.

Lisää tietoa:

Tilajakamo (Osuuskunta Lapinlahden tilajakamo) on voittoa tavoittelematon yhteisö, jonka tavoitteena on kehittää kaupunkikulttuuria jakamalla saatavilla olevia tiloja jäseniensä käyttöön. Osuuskuntaan kuuluu tällä hetkellä noin 250 jäsentä.

Kokemusjakamo on projekti, jossa kokeneet ammattilaiset tarjoavat tukea, verkostojaan ja kannustusta nuorille taiteilijoille, jotka ovat uransa alkuvaiheessa. Lisäksi nuoret saavat oman työtilan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunki
Yksikön päällikkö Susanne Leppänen
p. 09 310 20442, susanne.leppanen@hel.fi
Kaupunkiympäristön toimiala / tilapalvelut / yritysvuokraus

Tilajakamo ja Kokemusjakamo:

Osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Teemu Lehto
p. 044 544 5268, teemu@kulttuuritoimi.fi

Kokemusjakamon projektipäällikkö Kimmo Lehtonen
p. 050 560 2570, kimmo@kulttuuritoimi.fi

Kuvat

Lataa
Siltasaarenkatu 13 on kuvassa oikealla puolella. Tilajakamo vuokraa huoneet kerroksista 5-7. (Kuvaaja Marjukka Haavisto)
Siltasaarenkatu 13 on kuvassa oikealla puolella. Tilajakamo vuokraa huoneet kerroksista 5-7. (Kuvaaja Marjukka Haavisto)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 15.2.201915.2.2019 16:34:22Tiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2019/Kymp_2019-02-15_Ylja_3_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 1.3.2019 Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme