Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Sata vuotta liikuntapalveluita, sata legendaa – ehdota suosikkisi listalle!

Jaa

Helsingin kaupungin liikuntapalvelut täyttää sata vuotta vuonna 2019. Juhlavuoden kunniaksi nimetään sata legendaarista henkilöä, jotka ovat suuresti vaikuttaneet helsinkiläiseen urheiluun ja liikuntaan.

Clas Thunberg voitti urallaan viidesti olympiakultaa, viidesti MM-kultaa ja niin ikään viidesti EM-kultaa 1920- ja 1930-luvuilla. Näillä meriiteillä luulisi irtoavan paikka sadan helsinkiläislegendan joukkoon? Kuva: Helsingin kaupunginmuseo
Clas Thunberg voitti urallaan viidesti olympiakultaa, viidesti MM-kultaa ja niin ikään viidesti EM-kultaa 1920- ja 1930-luvuilla. Näillä meriiteillä luulisi irtoavan paikka sadan helsinkiläislegendan joukkoon? Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

Kuka Sinun mielestäsi kuuluu legendaarisimpiin helsinkiläisiin urheilijoihin tai urheiluvaikuttajiin? Kenties kiekkokaukaloiden väriläiskä Matti Hagman tai nurmikenttien boheemitaiteilija Atik Ismail? Ehkä sittenkin itsenäisen Suomen kaikkien aikojen ensimmäisestä olympiakullasta vastanneet Ludovika ja Walter Jakobsson? Entä tulisiko kaikkien suomalaisten urheiluvaikuttajien esi-isän Erik von Frenckellin löytyä listalta? Tai onko mielessäsi joku joka on tehnyt vuosikausia pyyteetöntä työtä esimerkiksi junioreiden tai erityisryhmien liikuttamisen eteen?

Yleisö voi ehdottaa helsinkiläislegendoja 4.3.–31.3.2019 välisenä aikana, joten kerro oma ehdokkaasi perusteluineen osoitteessa 100legendaa.fi.

Kaikkien ehdotuksensa antaneiden kesken arvotaan 20 kappaletta Bollis – Töölön pallokentän 100 vuotta -kirjoja, joissa on yksissä kansissa todella merkittävä osa helsinkiläistä urheilu- ja liikuntahistoriaa. Erkki Alajan kirjoittama järkäle sai kunniamaininnan Vuoden urheilukirja -kilpailussa vuonna 2015. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin kaupunki on vuodesta 1964 lähtien jakanut Vuoden helsinkiläisurheilija -tunnustuspalkinnon, jonka saaneet 44 urheilijaa nimetään automaattisesti sadan legendaarisen helsinkiläisen urheiluhenkilön joukkoon. Alla lista vuoden helsinkiläisurheilijoista, jotka ovat automaattisesti sadan legendan joukossa.

Kaija Mustonen, pikaluistelu
Pentti Linnosvuo, ammunta
Rainer Stenius, yleisurheilu
Eila Pyrhönen, uinti
Pertti Pousi, yleisurheilu
Olli Laiho, voimistelu
Kauko Kangasniemi, painonnosto
Leo Linkovesi, pikaluistelu
Tapio Kantanen, yleisurheilu
Mona-Lisa Pursiainen, yleisurheilu
Riitta Salin, yleisurheilu
Pentti Aminoff, moottoriveneurheilu
Kari Markkanen, melonta
Anssi Rauramo, koripallo
Leena Salmenkylä, suunnistus
Esko Rechardt, purjehdus
Juha Salonen, judo
Jukka-Pekka Väyrynen, karate
Juha Ovaskainen, uimahyppy
Lahja Hämäläinen, vammaisurheilu/jääratakelkkailu
Pontus Jäntti, sulkapallo
Tea Vikstedt-Nyman, pyöräily
Jari Kurri, jääkiekko
Kyra Kyrklund, kouluratsastus
Markus Ketterer, jääkiekko
Susanna Rahkamo, taitoluistelu
Ville Peltonen, jääkiekko
Mira Kasslin, ratapyöräily
Kristian Heinilä, purjehdus
Sami Vaskola, aerobic
Thomas Johanson ja Jyrki Järvi, purjehdus
Sari Multala, purjehdus
Mikael Forssell, jalkapallo
Mika Poutala, pika- ja rullaluistelu
Marjaana Väre, vammaisurheilu/yleisurheilu
Olli-Pekka Karjalainen, yleisurheilu
Janne Heikkinen, lentopallo
Tomi Tuuha, telinevoimistelu
Mikael Granlund, jääkiekko
Tuomas Kärki, footbag
Toni Piispanen, ratakelaus
Ossi Väänänen, jääkiekko
Kaisa Lehtonen, triathlon
Kristiina Mäkelä, yleisurheilu

Omaa suosikkiasi ehdottaessasi huomioithan, että valittava henkilö voi olla joko urheilija tai liikuntavaikuttaja, joka:

  • on edistänyt merkittävästi helsinkiläisten liikkumista (esim. valmentaja, poliitikko, seuran toimihenkilö)
  • on vähintään leimallisesti helsinkiläinen
  • on vaikuttanut Helsingissä jossain vaiheessa Helsingin historian aikana, toiminnan ei tarvitse rajoittua viimeiseen sataan vuoteen
  • henkilöllä voi olla muukin kuin Suomen kansalaisuus
  • ei voi olla seura tai joukkue
     

Huhtikuussa urheilun ja liikunnan asiantuntijoista koostuva raati valitsee 56 legendaa yleisön ehdotuksia hyödyntäen. Raatiin kuuluvat suomalaisen ja helsinkiläisurheilun monitoimimies Erkki Alaja, Helsingin Urheilutoimittajat ry:n puheenjohtaja Matti Hannula, Helsingin liikuntajaoston puheenjohtaja Joel Harkimo, Urheilumuseon tuottaja Matti Hintikka, Helsingin vs. liikuntajohtaja Petteri Huurre, Helsingin liikkumisohjelman projektipäällikkö Minna Paajanen, pyörätuolikelauksen arvokisamestari Toni Piispanen, taitoluistelun arvokisamitalisti Susanna Rahkamo, urheiluoikeuden asiantuntija ja piinkova penkkiurheilija Hannu Rautiainen sekä Mäkelänrinteen lukion opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Siiri Turunen.

Sadan legendan nimilista julkistetaan Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta samalla kun julkistetaan vuoden 2019 vuoden helsinkiläisurheilija. Listalle päässeitä henkilöitä ei rankata paremmuusjärjestykseen, vaan kaikki sata ovat samanarvoisia.

Kerro oma mielipiteesi ja vaikuta 4.3.–31.3.2019 välisenä aikana.

Avainsanat

Kuvat

Clas Thunberg voitti urallaan viidesti olympiakultaa, viidesti MM-kultaa ja niin ikään viidesti EM-kultaa 1920- ja 1930-luvuilla. Näillä meriiteillä luulisi irtoavan paikka sadan helsinkiläislegendan joukkoon? Kuva: Helsingin kaupunginmuseo
Clas Thunberg voitti urallaan viidesti olympiakultaa, viidesti MM-kultaa ja niin ikään viidesti EM-kultaa 1920- ja 1930-luvuilla. Näillä meriiteillä luulisi irtoavan paikka sadan helsinkiläislegendan joukkoon? Kuva: Helsingin kaupunginmuseo
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin kaupunginkirjasto ottaa käyttöön tekoälypohjaisen kellutus- ja logistiikkajärjestelmän14.5.2019 12:00:00 EESTTiedote

Helsingin kaupunginkirjasto ottaa käyttöön tekoälypohjaisen kirjaston aineiston kellutus- ja logistiikkajärjestelmän keskiviikkona 15.5.2019. Uudistuksen myötä Helsingin kaupunginkirjasto siirtyy yhteen yhtenäiseen kokoelmaan. Jatkossa kirjat jäävät siihen kirjastoon, johon asiakas ne palauttaa, ellei niille ole tarvetta muissa kirjastoissa. Järjestelmä oppii vähitellen asiakkaiden lainojen ja palautusten avulla, minkä kirjaston profiiliin palautuva kirja parhaiten sopii, ja ohjaa sen oikeaan paikkaan. Aikaa kunkin kirjaston profiilin muokkautumiseen menee noin 1,5–2 vuotta.

Ett AI-baserat system för flytande samlingar och logistik införs i Helsingfors bibliotek14.5.2019 11:59:00 EESTTiedote

Helsingfors stadsbibliotek tar i bruk ett AI-baserat system för flytande samlingar och logistik den 15.5.2019. I och med förnyelsen övergår Helsingfors stadsbibliotek till en enhetlig samling. I fortsättningen blir böckerna kvar i det bibliotek dit de returneras om de inte behövs vid något annat bibliotek. Systemet lär sig gradvis, utgående från hur kunderna lånar och returnerar material, till vilket biblioteks profil boken passar bäst och styr den till rätt plats. Det tar omkring 1,5–2 år för bibliotekens profiler att bildas.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme