Savonlinnan kaupunki

Sata vuotta sisällissodasta -esitelmäsarja Savonlinnassa alkaa

Jaa

Savonlinnassa järjestetään vuoden 2018 aikana esitelmäsarja vuoden 1918 sisällissodasta, sen syistä, tapahtumista ja seurauksista. Tavoitteena on tarjota kuulijoille korkeatasoinen ja viimeisimpään tutkimustietoon perustuva luentosarja, jonka esitelmöitsijät ovat maamme eturivin tutkijoita. Kaikki esitelmätilaisuudet järjestetään Riihisaaressa, Savonlinnan maakuntamuseossa alkaen klo 18. Sarjan järjestää työryhmä Savonlinnan kesäyliopisto, Kansallismuseo / Olavinlinna, Savonlinnan maakuntamuseo ja Pyhän Olavin Kilta ry. Ohjelman on koonnut dosentti Jyrki Paaskoski.

Riihisaaressa pidettyihin luentotilaisuuksiin on ollut tungosta. Kuvan luennolla oli yli 250 kuulijaa. Kuva: Anssi Taskinen.
Riihisaaressa pidettyihin luentotilaisuuksiin on ollut tungosta. Kuvan luennolla oli yli 250 kuulijaa. Kuva: Anssi Taskinen.

Luentosarjan avaa ti 6.2. Tampereen yliopiston FT Tuomas Hoppu esitelmällään Punakaartien sota – suojeluskuntien sota. Luennolla tarkastellaan punaisten ja valkoisten sotajoukkojen syntyä ja niiden kykyä käydä sotaa Suomessa talvella ja keväällä 1918. Mitkä tekijät vaikuttivat siihen, että punaiset eivät saavuttaneet sodassa menestystä ja valkoinen puoli vastaavasti kykeni sodan voittamaan. Entä mikä oli naisten rooli sodassa? Luennolla käydään läpi myös sodan yleiskuvaus, tärkeimmät sotatapahtumat tammikuulta aina sodan loppuun toukokuulle saakka.

Luentosarjan toisessa esitelmässä ti 6.3. Helsingin yliopiston professori emeritus Seppo Hentilä tarkastelee Saksan Valkoisen Suomen avuksi tekemää interventiota ja pohtii sen kansainvälisiä ja kansallisia seurauksia. Suomesta oli kovaa vauhtia tulossa Saksan protektoraatti, mutta lopulta Saksan tappio ensimmäisessä maailmansodassa esti tämän. Kevään kolmannessa esitelmässä ti 10.4. Tampereen yliopiston dosentti Marko Tikka kertoo punaisesta ja valkoisesta terrorista ja avaa näkökulman surulliseen vankileirikatastrofiin.

Syyskauden avaa ti 11.9. Itä-Suomen yliopiston dosentti Ilkka Huhta, joka kertoo esitelmässään evankelis-luterilaisen kirkon vaikeasta suhteesta sisällissotaan ja sen jälkihoitoon. Syksyn toisen luennon ti 9.10. pitää Tampereen yliopiston dosentti Mervi Kaarninen. Hänen esitelmänsä aiheena ovat punaorvot, heidän kohtalonsa ja valtiovallan yritys järjestää heidän huoltoaan ja kasvatustaan. Luentosarjan päättää ti 6.11. kirjailija Sirpa Kähkösen esitelmä vuoden 1918 muistamisesta, muistin paikoista ja sisällissodan ylisukupolvisista vaikutuksista.

Luennot järjestetään Riihisaaressa, Saimaan luonto- ja kulttuurikeskuksessa. Pääsymaksu on 5 euroa käteismaksulla, ja siihen sisältyy kahvi. Istumapaikkoja on 150 kpl. Luentotyöryhmä on hakenut luennoille avustusta, joka kattaisi luentojen järjestämiskustannukset. Tällaista kokonaisrahoitusta ei ole vielä saatu, joten osallistujilta joudutaan perimään pääsymaksu. Luentojen järjestämistä ovat sponsoroineet Paavali Juusten -säätiö, Savonlinnan Työväenyhdistys ry ja Lossiranta Lodge.

1918 – Sata vuotta sisällissodasta –luentosarja Savonlinnassa

ti 6.2. klo 18: Punakaartien sota – suojeluskuntien sota, FT Tuomas Hoppu
ti 6.3. klo 18: Saksan interventio ja sen seuraukset, prof. emer. Seppo Hentilä
ti 10.4. klo 18: Terrori ja vankileirit, dos. Marko Tikka

ti 11.9. klo 18: Kirkko ja sisällissota, dos. Ilkka Huhta
ti 9.10. klo 18: Punaorvot, dos. Mervi Kaarninen
ti 6.11. klo 18: Vuosi 1918 muistoissa, kirjailija Sirpa Kähkönen


Riihisaari–Saimaan luonto- ja kulttuurikeskus, Savonlinnan maakuntamuseo. Avoinna ti–su klo 10–17, kesällä päivittäin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyrki Paaskoski, dosentti, FT
puh. 050 5565614
jyrki.paaskoski@saunalahti.fi

Tuomas Hoppu, FT
puh. 0400 642484

Kuvat

Riihisaaressa pidettyihin luentotilaisuuksiin on ollut tungosta. Kuvan luennolla oli yli 250 kuulijaa. Kuva: Anssi Taskinen.
Riihisaaressa pidettyihin luentotilaisuuksiin on ollut tungosta. Kuvan luennolla oli yli 250 kuulijaa. Kuva: Anssi Taskinen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Savonlinnan kaupunki
Savonlinnan kaupunki
Olavinkatu 27
57130 Savonlinna

(015) 527 4000http://www.savonlinna.fi/

Riihisaari on kohtaamispaikka ja näyttelykeskus Savonlinnan keskustassa, Olavinlinnan naapurissa. Riihisaari tarjoaa elämyksiä ja tietoa Saimaan kulttuurihistoriasta ja luonnosta - koko perheelle, ympäri vuoden. Riihisaaressa ovat Savonlinnan maakuntamuseon ja Metsähallituksen näyttelyt sekä Savonlinnan seudun matkailu- ja retkeilyinfo. Historiallinen ympäristö ja luonnonkaunis sijainti Saimaan ympäröimänä muodostavat Riihisaaren ainutlaatuisen kokonaisuuden.

Riihisaari–Saimaan luonto- ja kulttuurikeskus, Savonlinnan maakuntamuseo. Avoinna syys-huhtikuussa ti–su klo 10–17. Asiakaspalvelu, puh. 044 417 4466.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Savonlinnan kaupunki

Savonlinnassa tehdään yhteistyötä työvoiman saamiseksi12.10.2018 13:24Tiedote

Savonlinnassa on menossa vahva yritysten ja investointien kasvuvaihe, ja kaupungissa on avoinna satoja työpaikkoja. Savonlinnan kaupunki, Ammattiopisto SAMIedu, SAMI-Palvelut Oy ja Savonlinnan Vuokratalot Oy sekä alueen yritykset suunnittelevat yhteistä rekrytointikampanjaa. Tavoitteena on kouluttaa osaajia räätälöidysti suoraan avoinna oleviin työpaikkoihin. Kaupunkikonserniin kuuluva Savonlinnan Vuokratalot Oy tarjoaa rekrytoiduille vuokravapaita kuukausia.

Sahakuutio suunnittelee investointia Savonlinnaan5.10.2018 08:30Tiedote

Sahakuutio Oy tavoittelee sahaustoiminnan tuotantomäärän kasvattamista yli 30 prosentilla ja suunnittelee 6 miljoonan euron investointia tuotantovälineisiin ja rakennuksiin Savonlinnassa. Kaupunginjohtaja on neuvotellut investoinnin toteuttamisesta mahdollisen tonttijärjestelyn ja siihen liittyvän mahdollisen rahoitusjärjestelyn avulla. Osapuolet allekirjoittivat aiesopimuksen perjantaina 5.10.2018. Kaupunginjohtajan esitykset tontti- ja rahoitusjärjestelyistä menevät teknisen lautakunnan ja elinkeinojaoston päätettäviksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme