Espoon kaupunki - Esbo stad

Satakielenrinteen arkkitehtuurikilpailun voittajaksi valittiin Tapiolan puutarhakaupunkia täydentävä ”Birdie”

Jaa

Tapiolan Satakielenrinteen arkkitehtuurikilpailu on ratkaistu. Voittajaksi valittiin Verstas Arkkitehdit Oy:n ehdotus Birdie. Aluetta päästään rakentamaan asemakaavoituksen valmistuttua aikaisintaan vuonna 2019. Satakielenrinteeseen olisi mahdollista toteuttaa koteja noin 800 uudelle asukkaalle.

"Birdie". Havainnekuva: Verstas Arkkitehdit Oy
"Birdie". Havainnekuva: Verstas Arkkitehdit Oy

Kaupunki etsi arkkitehtuurikilpailulla Satakielenrinteen alueen kehittämiseen parhaiten sopivaa ratkaisua, joka täydentäisi sekä Tapiolan uudistuvaa keskustaa että vanhaa miljöötä. Arkkitehtuurikilpailu järjestettiin kutsukilpailuna, johon valittiin viisi työryhmää. Birdie arvioitiin kilpailuun jätetyistä ehdotuksista parhaaksi. 

Birdie vahvistaa puutarhakaupungin henkeä

”Ehdotuksessa on uudenlainen tulkinta suomalaiseen arkkitehtuuriperintöön ja maisemaan liittyvästä orgaanisesta korttelisuunnittelusta. Ratkaisu säilyttää vanhan Tapiolan keskustornin dominanttina kaupunginosan silhuetissa ja tuo alueelle vanhan Tapiolan henkeä, jossa luonnonläheisyys ja melko vähäeleinen arkkitehtuuri ovat keskeisiä piirteitä”, luonnehtii palkintolautakunta voittajaehdotusta.

Lisäksi palkintolautakunta toteaa, että ratkaisussa on hyvä suurmaisemallinen suhde Leimuniittyyn sekä Tuulimäen metsään pihojen puolella, sekä luonteva, eheyttävä ja täydentävä liittyminen olemassa oleviin asuinkortteleihin. Korkeimmat rakennusosat sijoittuvat mäkialueelle ”tapiolamaisesti”.

Rakentamaan päästään aikaisintaan 2019

Palkintolautakunta pitää voittajaksi valitsemaansa kilpailutyötä erittäin kehityskelpoisena ja suosittelee, että suunnittelua jatketaan ehdotuksen tekijöiden kanssa laatimalla viitesuunnitelma asemakaavanmuutoksen pohjaksi. Mikäli suunnittelu ja asemakaavoitus etenevät aikataulussa, voitaisiin rakentamaan päästä vuonna 2019. Koteja Satakielenrinteeseen tulisi suunnitelmien mukaan noin 800 asukkaalle.

Satakielenrinne käsittää noin kolmen hehtaarin laajuisen alueen Tapiolan keskuksessa, johon kuuluvat Tuulipuisto, Tuultenaltaan alue, Vesiputoustalon edusta, purettavan Satakielitalon tontti sekä osan Tuulimäen puistosta ja Itätuulenkujasta. Pohjoispuolella alue rajautuu Merituulentiehen ja itäpuolella Tapiolantiehen

”Ehdotuksissa esiteltiin hyvin erilaisia ratkaisuja, muun muassa korkean ja matalan rakentamisen yhdistelmiä, rinteeseen porrastuvia ja viuhkamaisia rakennusryhmiä sekä pistetalojen rykelmiä. Alueen suunnittelumahdollisuudet saatiin selvitettyä kattavasti”, toteaa palkintolautakunnan puheenjohtaja Olli Isotalo.

Palkintolautakunnassa Espoon kaupunkia edustivat teknisen toimen johtajan Olli Isotalo, asemakaavapäällikkö Ossi Keränen sekä projektinjohtaja Antti Mäkinen. Lautakuntaan kuuluivat myös arkkitehti SAFA Jyrki Tasa sekä Aalto-yliopistosta vararehtori Antti Ahlava ja lehtori Nathalie Lautenbacher.

Kilpailuehdotuksia oli mahdollista kommentoida loka–marraskuussa, ja palautetta saatiin runsaasti.

Yhteyshenkilöt

Palkintolautakunnan puheenjohtaja, teknisen toimen johtaja Olli Isotalo
puh. 050 593 3359, olli.isotalo@espoo.fi

Palkintolautakunnan jäsen, Tapiolan alueen projektinjohtaja Antti Mäkinen
puh. 050 593 1339, antti.o.makinen@espoo.fi

Kuvat

"Birdie". Havainnekuva: Verstas Arkkitehdit Oy
"Birdie". Havainnekuva: Verstas Arkkitehdit Oy
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Upeat valoteokset loistavat Espoossa lokakuun viimeisenä viikonloppuna17.10.2018 14:44Tiedote

Espoossa nautitaan jälleen upeasta valotaiteesta, kun Tapiolan keskuksen ympäristöön levittäytyy näyttäviä teoksia lokakuun viimeisenä viikonloppuna. Taiteilijoiden Alexander Reichsteinin, Timo A. Aallon, Lotta-Pia Kallion, Teemu Salosen ja Jarkko Lievosen teokset tuovat esiin valotaiteen monimuotoisuuden ja erilaiset esitystavat modernissa kaupunkiympäristössä. Mukana myös valokontti, jossa pääsee itse toteuttamaan oman valotaideteoksen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme