Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Satakielikuukausi juhlii kielellistä moninaisuutta

Jaa

Äidinkieltä, monikielisyyttä ja kielellistä moninaisuutta juhlistavaa Satakielikuukautta vietetään tänä vuonna viidettä kertaa. Kulttuurikeskuksiin, kirjastoihin, kouluihin ja koteihin levittäytyvä verkostofestivaali alkaa kansainvälisenä äidinkielen päivänä 21.2.2019 ja päättyy maailman runouden päivän ja maailman rasisminvastaisen päivän tapahtumiin 21.3.2019. Satakielikuukausi haastaa tarkastelemaan äidinkielen ja kielten merkitystä taiteen, kohtaamisten ja yhdessä tekemisen kautta. Festivaalia on vuodesta 2017 alkaen vietetty myös muissa Pohjoismaissa nimellä Multilingual Month.

Tämän vuoden teemoina on YK:n alkuperäiskansojen kielten vuosi ja lapset. YK:n teemavuoden tarkoituksena on nostaa esille maailman alkuperäiskansojen kielten tilanne. Osana tämän vuoden Satakielikuukautta haastetaan kouluja, kirjastoja ja muita toimijoita suomalaisella taide- ja kulttuurikentällä osallistumaan YK:n teemavuoteen kiinnittämällä huomiota saamen kielten tilanteeseen, järjestämällä aiheeseen liittyviä tapahtumia, viestimällä saamen kielillä sekä lisäämällä saamenkielisten aineistojen ja ohjelmien tarjontaa!

Satakielikuukauden blogissa julkaistaan tekstejä kaksi kertaa viikossa mm. saamen ja muiden alkuperäiskansojen kielten tilanteesta, romanikielisestä lastenkirjallisuudesta sekä somalikielisestä ja kurdinkielisestä kirjallisuudesta Pohjoismaissa. Runoklubit, satutunnit, työpajat, näyttelyt ja muut tapahtumat tuovat taiteen ja kulttuurin kautta esiin monikielisyyden eri puolia, tutkivat kielen kautta rakentuvaa identiteettiä ja luovat mahdollisuuksia kohtaamisille yli kielirajojen. Verkostofestivaalin tapahtumia järjestetään ainakin ympäri Suomea ja eri Pohjoismaissa.

Satakielikuukautta koordinoivat Helsingissä Kulttuurikeskus Caisa, Kulttuuria kaikille -palvelu, Monikielinen kirjasto ja Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala.

* * * * * * *

Poimintoja Satakielikuukauden ohjelmasta: 

Kevät 2019. Näyttely Sata suomalaista kielellistä elämäkertaa. Helsinki 16.1.–14.2., Tampere 19.2.–18.3., Oulu 19.3–25.4. ja Joensuu 2–18.5.2019. Lisätietoja näyttelyn verkkosivuilla.

27.2.2019. Leikin 100 kieltä ja tarinaa. Vanhemmille ja kasvatusalan ammattilaisille suunnatussa tapahtumassa tutustutaan tapoihin edistää ja tukea leikkimistä ja kielirajojen ylittäen. Lisätietoja Kanneltalon verkkosivuilla.

28.2.2019. Hauskoja lähiöilmiöitä: huumorin kielistä. Esiintyjinä huumorin ammattilaisia ja harrastajia. Lisätietoja Caisan verkkosivuilla.

21.3.2019. Dalibor Marković: Ja tekö kirjoitatte saksaksi? –  Dalibor Marković: Und Sie schreiben auf Deutsch? Dalibor Marković yhdistää runoutta beatboxiin etsien kielen ja identiteetin yhteyttä. Lisätietoja Goethe-instituutin verkkosivuilla.

23.3.2019. Satakieliklubi. Kansainväliset kirjailijat, runoilijat ja muusikot yhdistävät voimansa ja luovat jo perinteeksi muodostuneen monikielisen runoillan, jossa eri taidemuodot ja mediat kohtaavat. Lisätietoja Vuotalon verkkosivuilla.

Saamen kielten etäyhteyksiä hyödyntävän opetuksen pilottihanke / Sámegielaid gáiddusoahpahusa pilohttafidnu / Sämikielâi káidusmáttááttâs piiloothaahâ / Sääʹmǩiõli ougglõsõhttvuõđid äuʹǩǩeei mättʼtõõzz pilotthaʹŋǩǩõs. Hanke tarjoaa perusopetusta/lukiokoulutusta täydentävää saamen kielten opetusta. Lisätietoja Saamen kielten etäyhteyksiä hyödyntävän opetuksen pilottihankeen verkkosivuilta.

Katso koko ohjelmisto Satakielikuukauden verkkosivuilta ja lue blogi festivaalin pohjoismaisella sivulla Multilingual Month

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kitari Mayele
kulttuurituottaja, kulttuurikeskus Caisa
kitari.mayele@hel.fi
050 412 0481

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Caisa on 1996 perustettu kulttuurikeskus, joka edistää taiteen ja kulttuurin keinoin Helsingin kehittymistä monimuotoiseksi kaupungiksi. Caisassa järjestetään esityksiä, tapahtumia ja näyttelyitä sekä annetaan taideopetusta. Tiloja on mahdollista myös vuokrata. Kulttuurikeskus Caisa on avoin kaikille!

Olemme osoitteessa Kaikukatu 4, 00530 Helsinki.

Caisa kotisivut
Caisa FaceBook
Caisa Twitter
Caisa Instagram

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Keskustakirjasto Oodin miljoonan kävijän raja menee rikki huomenna tiistaina 26.3. 25.3.2019 12:10:00 EETTiedote

Helsingin keskustakirjasto Oodi avautui 5.12.2018 eli talo on ollut avoinna yleisölle pian neljä kuukautta. Oodi on saavuttanut suuren suosion, sillä jo huomenna tiistaina 26.3.2019 Oodin ovista astuu sisään miljoonas kävijä. Tämä kävijä palkitaan Oodi-kangaskassillisella yllätyksiä – luvassa on ainakin liput Oodissa toimivaan Kino Reginaan sekä kahvit Fazerin kahvilassa.

På tisdagen 26.3 väntas den miljonte besökaren komma till Centrumbiblioteket Ode25.3.2019 12:09:00 EETTiedote

Helsingfors centrumbibliotek Ode har varit öppen för allmänheten i knappa fyra månader sedan öppningsdagen 5.12.2018. Ode har varit mycket populärt eftersom den miljonte besökaren förväntas stiga in genom bibliotekets dörrar under tisdagen den 26.3. Denna besökare belönas med Odes tygkasse full med överraskningar, dessutom sjänker Kino Regina, som fungerar på Ode, biobiljetter och Fazers kafé bjuder på kaffe.

Jari Jokiahon ja Matti Mattssonin 4.4. avautuva Recycling Art -näyttely kulttuurikeskus Caisassa ottaa kantaa ilmastonmuutokseen.21.3.2019 16:00:00 EETTiedote

Caisan galleriassa 4. huhtikuuta avautuva kuvanveistäjä Jari Jokiahon ja koruseppä Matti Mattssonin näyttely Recycling Art ottaa kantaa merien muoviroskakertymiin, jääalueiden sulamisuhkaan sekä globaaliin ilmaston muutokseen. Kierrätystaideteokset, korut ja esineet nostavat esiin ajankohtaiset vakavat teemat kuitenkin humoristisesti ja leikkisästi. Esineet saavat uuden elämän, kun näkökulma muuttuu ja taide tekee tepposet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme