Hemsö

Satakunnan ammattikorkeakoulu hyödyntää jatkossa geoenergiaa – hiilidioksidipäästöt laskevat yli 90 prosentilla  

Jaa

SAMKin ja Keskon käytössä oleva kiinteistö Porin Asema-aukiolla lämmitetään ja viilennetään jatkossa energialla, joka tuotetaan paikallisesti tontilla. Geoenergiahanke tukee sekä SAMKin että kiinteistönomistaja Hemsön hiilineutraaliustavoitteita. Hankkeen toteutuksesta vastaa energiayhtiö Adven.

Kuva: Veera Korhonen
Kuva: Veera Korhonen

Geoenergiahanke käynnistyy heinäkuussa, jolloin Asema-aukion parkkialueen alle porataan 36 energiakaivoa 350 metrin syvyyteen. Töiden aikaan parkkipaikka on osittain pois käytöstä. Geoenergian myötä kiinteistön lämmityksen ja viilennyksen hiilidioksidipäästöjen on arvioitu laskevan yli 90 prosenttia.

Kiinteistön omistaa yhteiskuntakiinteistöihin erikoistunut Hemsö. Se haluaa olla tukemassa SAMKin ympäristö- ja hiilineutraaliustavoitteita. Geoenergiapalvelun kiinteistöön toimittaa energiayhtiö Adven. Se vastaa jatkossa myös energiajärjestelmän ohjauksesta ja operoinnista.

”Geoenergian myötä kiinteistöissä toimivat SAMK ja Kesko pystyvät vähentämään päästöjään merkittävästi. Tietenkin myös meille Hemsössä on tärkeää, että omistamamme kiinteistöt toimivat mahdollisimman ekologisesti”, sanoo Hemsön ylläpitopäällikkö Mika Kvist.

Myös ammattikorkeakoulun energia- ja ympäristötekniikan opiskelijoiden on tarkoitus päästä tutustumaan hankkeeseen. Tavoitteena on, että opiskelijoilla olisi mahdollisuus tutustua energiajärjestelmän toimintaan ja hyödyntää energian tuotannosta syntyvää dataa.

Satakunnan ammattikorkeakoulun kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Tero Hämäläisen mukaan geoenergiahanke SAMKin Porin kampuksella tukee SAMKin työtä olla hiilineutraali korkeakoulu vuoteen 2030 mennessä.

”Kiinteistöjen energiankulutus muodostaa matkustamisen ohella suurimmat yksittäiset päästölähteet korkeakouluissa, jolloin erilaiset päästövähennystoimenpiteet sekä optimoinnit ovat keskeisessä roolissa hiilineutraaliutta tavoitellessa. Ammattikorkeakouluna, alueellisen osaajien kouluttajana sekä kehittäjänä, on helppoa olla tyytyväinen kiinteistönomistajan aktiiviseen vastuulliseen toimintaan. SAMK toimii jokapäiväisenä oppimisympäristönä tulevaisuuden osaajille, ja on suuri etu olla hyödyntämässä uutta teknologiaa”, Hämäläinen sanoo.

Kallioperä toimii akkuna lämpö- ja viilennysenergialle

Lämpöenergiaa kiinteistölle tuottavat energiakaivot ja lämpöpumput. Ne käyttävät tuotannossaan sertifioitua, tuulivoimalla tuotettua uusiutuvaa sähköä. Parkkialueen alla sijaitseva kallioperä toimii jatkossa akkuna, johon varastoidaan kesällä lämpöä. Kylmempään aikaan talvella lämpö otetaan käyttöön. Vastaavasti talvella kallioperään varastoituneella energialla voidaan viilentää kiinteistöä kesällä.

Energiapalvelu on tarkoitus ottaa käyttöön marraskuussa 2020. Sen arvioidaan tuottavan vuodessa lämpöenergiaa noin 3 700 megawattituntia ja viilennysenergiaa noin 650 megawattituntia.

Yhteyshenkilöt

Mika Kvist
ylläpitopäällikkö, Hemsö
puh.050 307 2943
mika.kvist@hemso.se

Timo Koljonen
liiketoimintajohtaja, Adven
puh.050 466 6999
timo.koljonen@adven.com

Tero Hämäläinen
kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö, Satakunnan ammattikorkeakoulu
puh. +358 44 710 3210
tero.hamalainen@samk.fi

Kuvat

Kuva: Veera Korhonen
Kuva: Veera Korhonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Hemsö
Hemsö
Korkeavuorenkatu 30 A, 1. kerros
00130 Helsinki

+46 8 501 170 00http://www.hemso.se/fi

Hemsö on Ruotsin johtava yksityinen yhteiskuntakiinteistöjen omistaja. Hemsön toimintaan kuuluu hoiva-, oppilaitos-, terveydenhuolto- ja oikeuslaitoskiinteistöjen kestävä omistaminen, ylläpitäminen ja kehittäminen. Hemsö toimii Ruotsissa, Suomessa ja Saksassa. Hemsölle ovat tunnusomaisia pitkät vuokrasopimukset ja vakaat asiakkaat. Hemsön kiinteistökannan kokonaisarvo on noin 5,4 miljardia euroa. Hemsön enemmistöomistaja on Ruotsin valtion eläkerahasto AP3. Standard & Poor’s on myöntänyt Hemsölle maaliskuussa 2015 luottoluokituksen A-. Lue lisää: http://www.hemso.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hemsö

Tavoitteena 50 miljoonan euron hoivakotikokonaisuus – Hemsö ja uusi hoivapalveluyhtiö Hoivamme aloittivat yhteistyön19.5.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Yhteiskuntakiinteistöihin erikoistunut kiinteistösijoittaja Hemsö on aloittanut laajan yhteistyön ikäihmisten hoivapalveluita tuottavan Hoivamme-yhtiön kanssa. Yhtiöiden solmiman raamisopimuksen mukaisesti Hemsö rahoittaa yrityksen hoivakotihankkeita ja toimii kohteiden pitkäaikaisena omistajana. Hoivamme kehittää kohteita ja on Hemsön vuokralainen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme