Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Satakunnan ja Pohjanmaan alueen maakuntien MTK-liitot kannustavat jäseniään naakkajahtiin 1.8. – tavoitteena hätistää naakat maatilojen läheisyydestä ja lisätä niiden ihmisarkuutta

Jaa

Suomen naakkakanta on yli kolminkertaistunut 1990-luvun puolivälin jälkeen. Samalla ovat lisääntyneet naakan maataloudelle aiheuttamat vahingot ja haitat. Tiloilla parveilevat naakat aiheuttavat tuhoja pelloilla ja nokkivat ilmatiiviitä rehupaaleja käyttökelvottomiksi. Naakkojen ulosteet aiheuttavat kotieläintiloille vakavan salmonellariskin. Viljelijät etsivät aktiivisesti monenlaisia keinoja naakkojen aiheuttamien ongelmien ehkäisyyn. Kannansäätelyyn on kuitenkin välttämätöntä kiinnittää kasvavaa huomiota.

Naakkaparvi maatilalla Varsinais-Suomen Mynämäessä
Naakkaparvi maatilalla Varsinais-Suomen Mynämäessä

Naakka siirrettiin kaksi vuotta sitten luonnonsuojelulain rauhoituksen piiristä pesimäajan ulkopuolella metsästettäväksi rauhoittamattomaksi lajiksi sen kannan kasvun takia. Naakkavahingoista ei ole maksettu korvauksia maanviljelijöille elokuun 2018 jälkeen.

Haittojen vähentämiseksi tarvitaan aktiivisista otetta kannan pienentämiseen. Satakunnan ja Pohjanmaan maakuntien MTK-tuottajaliitot kannustavatkin jäseniään naakkojen ja muiden haittalintujen jahtiin lauantaina 1.8.2020. Käytännön jahdit järjestetään yhteistyössä metsästäjien ja metsästysseurojen kanssa eri puolilla Satakuntaa ja Pohjanmaan maakuntia. Jahtipäivän tavoite on lisätä yhteistyötä maatilojen ja metsästäjien välillä, tarjota viljelijöille tukea, jakaa tietoa ja esitellä toimintamalli naakkakannan pienentämiseksi.

Yksi päivä ei itsessään tee suurta vaikutusta naakkatilanteeseen, mutta siitä on hyvä jatkaa yhteistyötä muiden tuhoista kärsivien tilojen sekä paikallisten metsästäjien kanssa. Naakka on älykäs ja nopeasti oppivainen lintu, mikä tekee osaltaan sen aiheuttamien ongelmien ennaltaehkäisyn haastavaksi.

Tuottajaliitot kannustavat jäsenistöään ryhtymään paikallisiin toimiin niillä alueilla, joilla naakka aiheuttaa merkittäviä vahinkoja.

Lisätietoja
Ari Perälä, kenttäpäällikkö MTK Etelä-Pohjanmaa, 040 176 6680
Susanne West, vikarierande verksamhetsledare, ÖSP, 050 590 1940
Jan-Ove Nyman, toiminnanjohtaja MTK Keski-Pohjanmaa, 045 129 4427
Mikko Syri, kenttäpäällikkö MTK Metsälinja, 050 552 5933,
Anna-Kaisa Jaakkola, Toiminnanjohtaja MTK Satakunta, 045 161 3362
 

Naakat eläinsuojassa
Naakat valtasivat eläinsuojan Varsinais-Suomen Marttilassa. Video kuvattu 2019.
Siirry videokanavalle

Avainsanat

Kuvat

Naakkaparvi maatilalla Varsinais-Suomen Mynämäessä
Naakkaparvi maatilalla Varsinais-Suomen Mynämäessä
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Viljanen MTK:n valtuuskunnassa: Puolustamme kynsin ja hampain omaisuuden suojaa5.8.2020 10:18:24 EESTTiedote

Maamme historia osoittaa kiistattomasti, että vahva yksityinen omistusoikeus, omaisuuden suoja, on ollut ja on edelleen länsimaisen yrittäjyyden, yksityisen ja yhteisen varallisuuden kartuttamisen kulmakivi sekä elinehto- hyvinvointivaltiomme perusta, sanoi Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen järjestön valtuuskunnan kevätkokouksen avauspuheenvuorossaan Tampereella.

Maaseuturahat pelastettiin EU-budjettineuvotteluissa21.7.2020 13:17:49 EESTTiedote

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK on tyytyväinen siihen, että sopu EU:n monivuotisesta budjettikehyksestä ja EU:n elvytyspaketista syntyi jäsenmaiden välillä. Myönteistä on myös se, että komission alkuperäinen, maaseudun kannalta erittäin heikko budjettiesitys parani huippukokouksen neuvotteluissa. Suomen saama 400 miljoonan euron erilliskirjekuori maaseudun kehittämiseen on välttämätön. Sillä varmistetaan, että Suomen osuus EU:n maatalousbudjetissa kaudelle 2021-2027 on samantasoinen kuin nykyisellä budjettikaudella.

EU-budjetti ei odottelemalla parane – Suomi tarvitsee maaseutumiljardin16.7.2020 13:57:00 EESTTiedote

EU-maiden johtajat kokoontuvat huomenna Brysseliin päättämään EU-budjetista ja talouden elvytyspaketista. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK arvioi, että edellytykset poliittiseen kompromissiin ovat olemassa. Suomalaiset viljelijät kaipaavat ratkaisua asiasta, jotta epävarmuus maatalouspolitiikan rahoituksesta ensi vuoden alusta alkaen poistuisi. Suomen kannattaa tälläkin kertaa pyrkiä maaseudun kehittämiselle myötämieliseen ratkaisuun. MTK arvioi, että pääministeri Marinilla on erinomaiset mahdollisuudet neuvotella Suomelle vähintään miljardin euron lisäpaketti maaseudun kehittämisen rahoitukseen komission nykyisen esityksen lisäksi. Tähän tilaisuuteen on syytä tarttua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme