Satakunnan ELY-keskus

Satakunnan talous- ja työllisyyskehitys kääntymässä heikompaan suuntaan

Jaa

Ukrainan sodan vaikutukset uhkaavat heikentää talouden kehitystä monilla toimialoilla myös Satakunnassa. Työllisyyden ei myöskään seuraavan vuoden aikana odoteta paranevan. Satakunnan elinkeinoelämän ja työmarkkinoiden näkymiä on arvioitu syksyn Alueelliset kehitysnäkymät -raportissa.

Satakunnan talous on kasvanut vahvasti vielä alkuvuoteen 2022 asti. Liikevaihdon nousu jatkui myös vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä nopeana, vaikka Ukrainan sota alkoi helmikuun lopussa. Myös henkilöstömäärät ovat kasvaneet loppuvuonna 2021 ja vuoden 2022 alussa poikkeuksellisen nopeasti lähes kaikilla päätoimialoilla. Maakunnan teollisuuspuistoissa investoidaan merkittävästi. ELY-keskusten hiljattain tekemän selvityksen mukaan Satakunnassa on suunnitteilla tai jo toteutumassa yhteensä vähintään 2 miljardin euron investoinnit pääosin vihreään siirtymään.

Lähikuukausien suhdannenäkymät ovat kuitenkin vaisut ja etenkin pk-yritysten kannattavuus ja investointihalukkuus ovat selvässä laskussa. Ukrainan kriisin vaikutukset koskettavat laajasti kaikkia toimialoja ja myös yksittäisiä kuluttajia. Mm. selvästi voimistunut inflaatio, pakotteet, eriasteinen raaka-aine- ja komponenttipula ja mahdollisesti tuleva taantuma vaikuttavat maakunnan toimialoihin eri tavoin. Myös korkea sähkön- ja muun energian hinta aiheuttaa ongelmia elinkeinoelämälle. Energiakriisi saattaa toisaalta huoltovarmuusnäkökulma huomioon ottaen hidastaa turvetuotannon alasajoa. Satakuntaan on myös suunnitteilla mittavia aurinkoenergiainvestointeja ja tuulivoimahankkeita. Lisäksi Olkiluoto 3 -laitosyksikön valmistuminen parantaa merkittävästi koko Suomen sähköomavaraisuutta.

Työllisyyden kehityksessä Ukrainan kriisi ei ole vielä suuremmin näkynyt. Toistaiseksi vain muutamia muutosneuvotteluja lomautuksista tai irtisanomisista on käynnistynyt liittyen Ukrainan kriisiin. Sodan jatkuminen on kuitenkin viime aikoina lisännyt ukrainalaisten työnhakijaksi ilmoittautumista. Satakunnan TE-toimistossa oli viimeisimmän tiedon mukaan (tilanne viikolla 42) työnhakijaksi ilmoittautuneena noin 250 tilapäisen suojelun perusteella oleskeluluvan saanutta ukrainalaista. Näistä 140 oli työttömiä ja 70 koulutuksessa. Työttömyys laski Satakunnassa jo viime syksynä alle vuoden 2019 tason ja myös lomautukset ovat tänä vuonna laskeneet koronakriisiä edeltävälle tasolle.Työttömyyden laskuvauhti on kuitenkin hidastumassa.

Työvoiman kysyntä on kasvanut viime vuoteen verrattuna lähes kaikilla keskeisillä ammattialoilla. Samaan aikaan työnantajien kokemat rekrytointiongelmat ovat kasvaneet. Nyt kun hitaan kasvun aika ja ainakin lyhytaikainen taantuma näyttää entistä todennäköisemmältä, on odotettavissa, että työllisyys heikkenee yritysten monilla aloilla sopeuttaessa toimintaansa. Laajasti koettu osaajapula saattaa toisaalta vaikuttaa siten, että osaavista työntekijöistä pidetään kiinni haastavinakin aikoina.

Lisätietoja:

  • Strategiapäällikkö Anne Jortikka, puh. 0295 022 046
  • Työmarkkina-asiantuntija Hannu Ahvenjärvi, puh. 0295 022 114

Katsauksen arviot on tuotettu kuluvan vuoden syyskuussa. Alueelliset kehitysnäkymät syksyllä 2022 -raportti löytyy työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivulta osoitteessa https://tem.fi/alueelliset-kehitysnakymat.

Alueelliset arviot talouden ja työllisyyden kehityksestä kootaan ELY-keskusten johdolla kaksi kertaa vuodessa yhteistyössä TE-toimiston ja muiden alueen kehittäjä- ja rahoittajaorganisaatioiden kanssa. Satakunnassa alueellisten kehitysnäkymien kokoamiseen osallistuvat ELY-keskuksen ja Satakunnan TE-toimiston lisäksi Satakuntaliitto, Satakunnan kunnat, Prizztech Oy, Finnvera Oyj:n Lounais-Suomen alue, Satakunnan Yrittäjät ry, Satakunnan Teknologiateollisuus ry, Satakunnan ja Rauman kauppakamarit sekä alueen oppilaitoksista WinNova, Sataedu, Satakunnan ammattikorkeakoulu ja Porin yliopistokeskus.

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Satakunnan ELY-keskus
Satakunnan ELY-keskus
Yrjönkatu 20
28100 Pori

0295 022 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-satakunta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus

Satakuntalaisyritykset näkevät kansainvälisen työvoiman yhtenä ratkaisuna osaajapulaan17.1.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Useimmilla satakuntalaisilla yrityksillä on haasteita rekrytoinnissa. Noin puolet harkitsee kansainvälistä työvoimaa ratkaisuna osaajapulaan. Kolmella viidestä haastatellusta yrityksestä on kokemusta kansainvälisen työvoiman käytöstä ja neljä viidestä voisi olla valmis rekrytoimaan kansainvälisiä osaajia tulevaisuudessa. Yritykset toivovat tukea erityisesti kansainvälisten osaajien kielikoulutukseen ja asettautumiseen. Tulokset selviävät alueen yrityksille tehdyistä puhelinhaastatteluista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme