Suomen riistakeskus Satakunta

Satakuntaan yhden karhun kaatolupa

Jaa

Suomen riistakeskus on myöntänyt kannanhoidollisen poikkeusluvan yhden karhun kaatamiseksi Satakunnan pohjoisosista 20.8. alkavalla metsästyskaudella.

Karhukanta on viimeisen vuosikymmenen aikana vahvistunut huomattavasti läntisessä Suomessa. Myös Satakunnassa, lähinnä Kokemäenjoen pohjoispuolisella alueella karhuhavaintojen määrä on lisääntynyt huomattavasti; vielä vuosikymmen sitten karhuhavaintoja kirjattiin noin 50 kappaletta vuosittain, kun taas viime vuosina määrä on ollut jo yli 200 havaintoa vuosittain. Myös karhupentueista on tehty alueella havaintoja.

Kannanhoidollisella metsästyksellä pyritään säätelemään karhukannan kasvua karhukannan hoitosuunnitelman tavoitteiden mukaisesti. Myönnetyn poikkeusluvan ei arvioida hidastavan merkittävästi läntisessä Suomessa tavoitteeksi asetettua kannan kasvua ja levittäytymistä. Poikkeuslupa parantaa kuitenkin alueellisia valmiuksia kasvavan karhukannan kanssa toimimiseen ja mahdollistaa karhukannan ihmisarkuuden lisäämisen ja konfliktien vähentämisen alueella.

Satakunnassa valtio on viime vuosina korvannut karhujen aiheuttamia vahinkoja mehiläistaloudelle yli 20 000 eurolla vuosittain. Kannanhoidollinen pyynti pyrkii osaltaan vähentämään myös mehiläisvahinkoja. Ensisijaisesti vahinkoja ehkäistään kuitenkin sähköistetyillä karhuaidoilla, joita valtio tarjoaa ammattimaisten mehiläistarhaajien käyttöön.

Poikkeuslupa yhden karhun kaatamiseksi on myönnetty pääosin Merikarvian, Siikaisten, Pohjois-Satakunnan, Lavian ja Noormarkun seudun riistanhoitoyhdistysten toimialueilla sijaitsevalle, paikallisten metsästysseurojen muodostamalle noin 300 000 hehtaarin yhteislupa-alueelle. Karhun metsästysaika on 20.8. – 31.10.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Antti Impola, riistapäällikkö, Suomen riistakeskus
p. 029 431 2321, antti.impola@riista.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus Satakunta
Suomen riistakeskus Satakunta
Porintie 9 B 6
29250 Nakkila

http://www.riista.fi
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus Satakunta

Hirvieläimille aikaisempaa enemmän kaatolupia15.7.2015 15:00:35 EESTTiedote

Suomen riistakeskuksen Satakunnan toimialueelle on myönnetty metsästyskaudelle 2015 – 2016 pyyntilupia 1798 kpl hirvelle, 4921 kpl valkohäntäpeuralle ja 21 kpl kuusipeuralle. Hirvellä ja valkohäntäpeuralla lupamäärät kasvoivat noin kymmenyksellä viime kauteen nähden. Hirven osalta myös pankkilupien määrä on monin paikoin aikaisempaa suurempi. Pyyntiluvanvaraisten hirvieläinten metsästys alkaa tänä vuonna lauantaina 26. syyskuuta.