Lapin ELY-keskus

Sateet voivat nostaa tulvan vahinkorajalle Kittilässä

Jaa

Lämmennyt sää saa Lapin lumet sulamaan ja jokien virtaamat kasvamaan nopeasti. Tulvaa kasvattavat myös ennustetut vesisateet. Viikon loppua kohti ilman ennustetaan taas viilenevän ja öisin voi olla pakkastakin, jolloin Pohjois-Lapin alueen lumien sulaminen hidastuu ja tulva-aika pidentyy.

Tulva Lahnalompolossa Pellossa 17.5.2021. Kuva: Lapin ELY-keskus
Tulva Lahnalompolossa Pellossa 17.5.2021. Kuva: Lapin ELY-keskus

Säätilan kehittymisessä on erittäin suuria epävarmuuksia liittyen erityisesti sateiden suuruuteen.  Sateita on ennustettu joka puolelle Lappia, mutta suurimmat sateet ovat ilmeisesti tulossa Itä-Lapin alueelle. Sateiden suuruuden ennustaminen on epävarmaa ja tämän seurauksena säännöstelyaltaissa on syytä pitää riittävä vara lumen sulannasta tulevalle valunnalle ja vesisateille. Joet ovat vapautuneet jäistä erittäin rauhallisesti kuluvana keväänä.

Simojoki

Simojoen tulvahuippu on ohitettu ja vedenkorkeus on kääntynyt laskuun.  Vesisateet voivat kääntää vedenkorkeuden uudelleen nousuun, mutta nousu jäänee vähäiseksi.

Tornionjoki ja Muonionjoki

Tornionjoessa vedenkorkeudet nousevat tällä viikolla nopeasti. Ennusteen mukaan tulvahuippu on todennäköisimmin kuun 25. päivän tienoilla, mutta voi siirtyä myöhäisemmäksikin. On mahdollista myös se, että tulvasta tulee kaksihuippuinen, jolloin toinen tulvahuippu saavutetaan vasta kesäkuun alkupuolella. Tulvasta on tulossa keskimääräinen tai sitä hieman suurempi.

Muonionjoessa vedenkorkeudet ovat myös lähteneet nousuun. Muonion kohdalla ensimmäinen tulvahuippu saavutetaan ennusteen mukaan 23.-25.5. ja mahdollinen toinen huippu kesäkuun puolella.   

Kemijoki

Rovaniemen kohdalla vedenkorkeudet ovat myös kovassa nousussa ja ennusteen mukaan tulvahuippu saavutetaan todennäköisimmin aikavälillä 22.-28.5. Tulvasta on tulossa suuruudeltaan keskimääräinen eikä vahinkoja arvioida tulevan. Tämänhetkisestä tasosta vedenpinnan arvioidaan nousevan vielä noin 0,5 m Lainaan alueella.

Kemijärven vedenkorkeus on nousussa ja tavalliseen tapaan nousee toukokuun loppuun mennessä säännöstelyn ylärajan tuntumaan.

Ounasjoki

Ounasjoessa Kittilän alueella vedenkorkeus on noussut nyt noin kolme metriä talvikorkeuksista. Kuluvan kevään tulvahuippuun veden arvioidaan nousevan tämän päivän korkeudesta noin 1,5 m, jolloin ollaan hieman vahinkorajan alapuolella. Ennusteen mukaan tulvahuippu saavutetaan 22.5.–24.5. välisenä aikana. Myös Ounasjoen latva-alueilla on isojenkin sateiden mahdollisuus olemassa ja siten tulvahuipun korkeus ja ajankohta voivat muuttua tämänhetkisestä ennusteesta oleellisestikin.

Ivalojoki

Ivalojoen vedenkorkeus on nopeassa nousussa ja saavuttaa huippunsa mahdollisesti jo torstaina tai perjantaina. Tulvasta tulee todennäköisesti keskimääräistä tulvaa suurempi, mutta vahinkoja ei kuitenkaan arvioida tulevan. Tulvakorkeus jäänee noin 1,5 vahinkorajan alapuolelle.

Tenojoki

Tenojoen virtaama on myös nousussa ja tulvahuipun arvioidaan olevan touko-kesäkuun vaihteessa. Tulvan ennustetaan jäävän keskimääräistä tulvaa pienemmäksi. 

Seuraa tulvatilannetta Twitterissä

#tulva OR #tulvat (alueesta riippumaton hakutulos Twitterissä) ja #Lapintulvat
@pinnanalta (SYKEn hydrologien Twitter-tili)
@Lapin_ELY (Lapin ELY-keskuksen Twitter-tili)
@meteorologit (Ilmatieteen laitoksen Twitter-tili)
@Lapinpelastus (Lapin Pelastuslaitoksen Twitter-tili)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki, puh. 0295 037 282 (Lapin ELY-keskus)
Vesitalousasiantuntija Juha Kuivalainen, puh. 0295 037 391 (Lapin ELY-keskus)
Vesitalousasiantuntija Juha-Petri Kämäräinen, puh. 0295 037 406 (Lapin ELY-keskus)
Vesitalousasiantuntija Niina Karjalainen, puh. 0295 037 354 (Lapin ELY-keskus)

Lapin ELY-keskuksen tulva-asioiden sähköpostiosoite: tulvat.lappi(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Tulva Lahnalompolossa Pellossa 17.5.2021. Kuva: Lapin ELY-keskus
Tulva Lahnalompolossa Pellossa 17.5.2021. Kuva: Lapin ELY-keskus
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Lapin jokien tulvahuiput ohitettu, Tornionjoen ja Ounasjoen virtaamat nousivat viime kevään lukemiin26.5.2021 09:18:35 EEST | Tiedote

Lapin jokien virtaamat saavuttivat kevään huippunsa viime viikon lopulla. Lämmin sää sulatti lumet nopeasti ja vesisateet vauhdittivat jokien virtaamien kasvua. Ounasjoen vedenpinta nousi Kittilässä lähelle vahinkorajaa kuten viime keväänäkin, vaikka lumimäärä oli huomattavasti pienempi. Tornionjoen tulvahuippu oli selvästi tavanomaista korkeampi. Suuremmilta tulvavahingoilta on vältytty tänä keväänä.

Lapin työttömyys on vähentynyt selvästi viime kevään korkeista lukemista25.5.2021 08:50:45 EEST | Tiedote

Työttömyys on vähentynyt Lapissa selvästi viime kevään korkeista lukemista, mutta työttömiä oli edelleen 2 100 enemmän kuin vuoden 2019 huhtikuussa. Lisäksi pitkäaikaistyöttömyys on kasvussa. Työttömiä oli huhtikuussa kaikissa Lapin kunnissa vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työvoiman kysynnässä näkyy rakentaminen. Työttömyyden väheneminen on jatkunut toukokuun aikana.

Lapin jokien virtaamat monin paikoin huipussaan viikonvaihteessa, Kittilässä vahinkoraja saattaa ylittyä21.5.2021 14:46:00 EEST | Tiedote

Lapin jokien virtaamat ovat monin paikoin huipussaan viikonvaihteessa. Kittilässä Ounasjoen vahinkoraja saattaa ylittyä lähipäivinä, jolloin rantarakennukset ovat vaarassa kastua. Laitureiden ja veneiden kiinnitykset kannattaa varmistaa. Veden ennustetaan nousevan lauantaihin tai mahdollisesti sunnuntaihin asti. Tornionjoessa tavanomaista korkeampi huippu saavutetaan todennäköisesti ensi viikon alkupuolella. Ivalojoen virtaama on juuri kääntynyt laskuun. Tulvan lopullinen suuruus riippuu aina sademäärästä ja lämpötilasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme