Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Sateiden seurauksena marraskuun alussa koettiin vuoden kolmas tulvahuippu Pohjanmaalla ja osin Etelä-Pohjanmaalla

Jaa

Vaasan eteläpuolisten pienten jokien ja Kauhajoen alueella vedenpinnat ja virtaamat ovat olleet tulvakorkeuksissa eilisen iltapäivän (3.11.2020) ja tämän aamun aikana. Kyseessä on tämän vuoden kolmas tulvahuippu ja edellisen kerran samalla tasolla oltiin viikko sitten ja helmikuussa. Vesi on paikoin noussut pelloille ja metsiin sekä pienimmille teille. Rakennusvahingoista ei ole tullut ilmoituksia.

Pelloille tulvinutta vettä Ribäckenin alueella Maalahdenjoella 3.11.2020.
Pelloille tulvinutta vettä Ribäckenin alueella Maalahdenjoella 3.11.2020.

Maalahdenjoella tulvahuippu ei ole vielä kääntynyt laskuun, mutta muut seurannassa olevat Vaasan eteläpuoliset joet (Närpiönjoki, Teuvanjoki ja Lapväärtin-Isojoki) ovat jo lievässä laskussa. Vettä on pelloilla runsaasti ainakin Maalahdenjoen sivu-uomien alueella, kuten Storsjöbäcken ja Ribäcken. Koska lähipäiville ei ole ennustettu suuria sateita, niin jokien pinnat laskevat melko nopeasti ja ensi viikon alussa ollaan jo todennäköisesti marraskuun keskimääräisissä tasoissa.

Vaasan seudun ja sen eteläpuolisen rannikkoalueen lisäksi maanantai-illan suurimmat sateet osuivat Kauhajoen alueelle. Vesipintojen nousu oli alueella eilen erittäin nopeaa, kun Kauhajoen pinta nousi 1,2 metriä 12 tunnin aikana. Vettä on ollut teillä ja pelloilla ainakin Päntäneenjoen alueella. Kauhajoen ja muunkin Kyrönjoen yläosan alueen sateet näkyvät viiveellä myös Kyrönjoen alaosan vedenkorkeuksissa ja virtaamissa. Kyrönjoen alimmalla mittausasemalla Skatilassa (Mustasaari) virtaaman ennustetaan huomenna (5.11.2020) olevan suurimmillaan vajaat 250 m3/s. Tämä vastaa keskimäärin kerran parissa vuodessa toistuvaa tulvaa.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:

Vesistöpäällikkö Liisa Maria Rautio, puh. 0295 027 919
Ryhmäpäällikkö Kim Klemola, puh. 0295 027 829
Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, puh. 0295 027 794
Vesitalousasiantuntija Juhani Huhtamäki, puh. 0295 027 806

Kuvat

Pelloille tulvinutta vettä Ribäckenin alueella Maalahdenjoella 3.11.2020.
Pelloille tulvinutta vettä Ribäckenin alueella Maalahdenjoella 3.11.2020.
Lataa
Vettä pelloilla Storsjöbäckenin alueella Maalahdenjoella 3.11.2020.
Vettä pelloilla Storsjöbäckenin alueella Maalahdenjoella 3.11.2020.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Försurningsläget är dåligt i de österbottniska åarna (landskapen i Österbotten)2.12.2020 16:24:05 EETTiedote

Under oktober-november har försurningsläget varit exceptionellt dåligt i åarna som ligger i om-rådet som sträcker sig från söder om Vasa till norr om Karleby. På grund av den rikliga neder-börden under hösten har vattenföringen i de österbottniska åarna varit bland de största som uppmätts under året. Den torra sommaren bidrog till gynnsamma förhållanden där sura före-ningar bildas.

Kontoluoman peruskuivatushankkeen suunnittelu käynnistyi Alavudella27.11.2020 10:35:02 EETTiedote

Kontoluoma on osa Lapuanjoen vesistöaluetta ja virtaa Alavuden kaupungissa Kontolammen ja Kuivasjärven välisellä peltoaukealla. Kontoluoman varren pellot kärsivät ajoittain merkittäviä tulvahaittoja. Maanomistajat ovat aikoinaan hakeneet alueelle ojitustoimitusta Vaasan vesipiirin vesitoimistolta (nykyisin Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus) ja vastuu hankkeen suunnittelusta on jäänyt valtiolle. Kontoluoman peruskuivatushankkeen suunnittelu kilpailutettiin syksyllä ja hankkeen suunnittelijaksi valittiin Tomas Pått Ab Oy.

Utsikterna för vinterunderhållet av landsvägar26.11.2020 12:53:35 EETTiedote

Utgångspunkten för vinterunderhållet av landsvägarna är att säkerställa en säker och smidig trafik. Förändringar i väderleksförhållandena jämfört med tidigare årtionden har gjort att vintrarna har blivit en utmaning i fråga om vinterunderhåll och naturligtvis också ur väganvändarnas synvinkel. Det är svårt att förutspå hur den kommande vintern ser ut, men de senaste vintrarna har visat att vintrarna kan vara mycket olika varandra. Under de senaste vintrarna har plötsliga förändringar i väglaget med återkommande milda perioder mitt i vintern framhävts. När vädret blir varmare sköljer regnet bort saltet eller sanden från vägen och vattnet fryser till på vägytan

Maanteiden talvikunnossapidon näkymiä26.11.2020 12:53:35 EETTiedote

Maanteiden talvihoidon lähtökohtana on, että liikenteen turvallisuus ja sujuvuus saadaan varmistettua. Sääolosuhteiden muutokset aiemmista vuosikymmenistä ovat tehneet talvista haastavat maanteiden talvihoidon sekä tietysti myös tienkäyttäjien näkökulmasta katsottuna. Tulevaa talvea on vaikea ennakoida, mutta viime vuosien talvet ovat osoittaneet, että talvet voivat olla keskenään hyvinkin erilaiset. Viime talvina ovat korostuneet äkilliset kelimuutokset toistuvine leutoineen jaksoineen keskellä talvea. Sään lauhtuessa sade huuhtoo suolan tai hiekan tieltä ja vesi jäätyy tienpintaan.

HELMI-livsmiljöprogrammet är i full gång i NTM-centralen i Södra Österbottens område25.11.2020 09:50:59 EETTiedote

NTM-centralen i Södra Österbotten fick betydligt mer resurser år 2020 för att verkställa HELMI-livsmiljöprogrammet och tillhörande teman såsom METSO-programmet. Sammanlagt åtta personer rekryterades för att främja uppgifterna. Under innevarande år har teman myrmark, fågelvatten, vårdbiotoper samt vatten-, strand- och skogsteman startats upp. Utöver dessa har det satsats på att genomföra METSO-programmet, göra upp planer för Naturaområden och på att inventera art- och naturtyper.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme