Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Sateiden seurauksena marraskuun alussa koettiin vuoden kolmas tulvahuippu Pohjanmaalla ja osin Etelä-Pohjanmaalla

Jaa

Vaasan eteläpuolisten pienten jokien ja Kauhajoen alueella vedenpinnat ja virtaamat ovat olleet tulvakorkeuksissa eilisen iltapäivän (3.11.2020) ja tämän aamun aikana. Kyseessä on tämän vuoden kolmas tulvahuippu ja edellisen kerran samalla tasolla oltiin viikko sitten ja helmikuussa. Vesi on paikoin noussut pelloille ja metsiin sekä pienimmille teille. Rakennusvahingoista ei ole tullut ilmoituksia.

Pelloille tulvinutta vettä Ribäckenin alueella Maalahdenjoella 3.11.2020.
Pelloille tulvinutta vettä Ribäckenin alueella Maalahdenjoella 3.11.2020.

Maalahdenjoella tulvahuippu ei ole vielä kääntynyt laskuun, mutta muut seurannassa olevat Vaasan eteläpuoliset joet (Närpiönjoki, Teuvanjoki ja Lapväärtin-Isojoki) ovat jo lievässä laskussa. Vettä on pelloilla runsaasti ainakin Maalahdenjoen sivu-uomien alueella, kuten Storsjöbäcken ja Ribäcken. Koska lähipäiville ei ole ennustettu suuria sateita, niin jokien pinnat laskevat melko nopeasti ja ensi viikon alussa ollaan jo todennäköisesti marraskuun keskimääräisissä tasoissa.

Vaasan seudun ja sen eteläpuolisen rannikkoalueen lisäksi maanantai-illan suurimmat sateet osuivat Kauhajoen alueelle. Vesipintojen nousu oli alueella eilen erittäin nopeaa, kun Kauhajoen pinta nousi 1,2 metriä 12 tunnin aikana. Vettä on ollut teillä ja pelloilla ainakin Päntäneenjoen alueella. Kauhajoen ja muunkin Kyrönjoen yläosan alueen sateet näkyvät viiveellä myös Kyrönjoen alaosan vedenkorkeuksissa ja virtaamissa. Kyrönjoen alimmalla mittausasemalla Skatilassa (Mustasaari) virtaaman ennustetaan huomenna (5.11.2020) olevan suurimmillaan vajaat 250 m3/s. Tämä vastaa keskimäärin kerran parissa vuodessa toistuvaa tulvaa.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:

Vesistöpäällikkö Liisa Maria Rautio, puh. 0295 027 919
Ryhmäpäällikkö Kim Klemola, puh. 0295 027 829
Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, puh. 0295 027 794
Vesitalousasiantuntija Juhani Huhtamäki, puh. 0295 027 806

Kuvat

Pelloille tulvinutta vettä Ribäckenin alueella Maalahdenjoella 3.11.2020.
Pelloille tulvinutta vettä Ribäckenin alueella Maalahdenjoella 3.11.2020.
Lataa
Vettä pelloilla Storsjöbäckenin alueella Maalahdenjoella 3.11.2020.
Vettä pelloilla Storsjöbäckenin alueella Maalahdenjoella 3.11.2020.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Vattenöversikt för november 2021: Risken för kravisöversvämningar ökade, försurningsproblemen i de små åarna fortgick (Landskapen i Österbotten)3.12.2021 08:15:00 EET | Tiedote

Efter en regnig oktober var vattenföringen i åarna i början av november högre än genomsnittet. Så småningom började temperaturerna sjunka och i slutet av november ledde den hårda kölden till att det uppstod risk för översvämningar på grund av kravis. Vattnet var fortsättningsvis surt särskilt i de små åarna längs den österbottniska kusten.

Kravis kan orsaka översvämningar längs Esse å (Landskapen i Österbotten)30.11.2021 17:08:39 EET | Tiedote

Längs Esse å pågår förberedelser inför eventuella översvämningar som kan uppstå på grund av kravis efter att temperaturen sjunkit ordentligt under noll grader. NTM-centralen har vidtagit förhandsåtgärder genom att minska avtappningen och lägga ut kravisbommar och viltkameror. Om vattenföringen i ån är hög då vädret blir kallt och det inte har hunnit bildas ett istäcke på ån, kan forsarna fyllas av underkyld issörja, d.v.s. kravis. Kravisen kan dämma upp forsen och orsaka översvämning i området ovanför forsen. Att minska avtappningen minskar risken för att kravis uppstår och samtidigt ger det bättre förutsättningar för att ett istäcke ska bildas.

Ähtävänjoella varaudutaan hyydetulviin (Pohjalaismaakunnat)30.11.2021 17:08:39 EET | Tiedote

Ähtävänjoella varauduttaan hyydetulvien syntymiseen lämpötilan laskettua reilusti pakkaselle. ELY-keskus on varautunut hyydetulviin vähentämällä veden juoksutusta sekä asentamalla hyydeköysiä ja riistakameroita. Jos joen virtaama on suuri sään kylmetessä eikä jääkansi pääse muodostumaan, koskipaikat saattavat täyttyä alijäätyneestä jääsohjosta eli hyyteestä. Hyyde voi tukkia kosken ja aiheuttaa tulvan kosken yläpuolisella alueella. Juoksutuksen pienentäminen vähentää hyyteen syntymistä ja toisaalta edistää jääkannen muodostumista.

Planeringen av den nya landsvägen Vikby-Martois har börjat23.11.2021 08:52:45 EET | Tiedote

Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten (NTM-centralen) har börjat utarbeta en vägplan för avsnittet Vikby–Martois i syfte att bygga en ny vägförbindelse. Den nya vägförbindelsen börjar vid den planskilda anslutningen för riksväg 3 och 8 och upphör vid Lillkyrovägen (regionväg 717). Planeringsavsnittet är cirka sju kilome-ter långt och ligger i sin helhet i Korsholms kommuns område.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme