Etelä-Savon ELY-keskus

Sateinen toukokuu nostanut vedenpintoja – Etelä-Savon järvet tulvakorkeudella

Jaa

Etelä-Savon järvien vedenpinnat ovat sateisen toukokuun johdosta korkealla. Toukokuussa satoi noin kaksinkertainen määrä toukokuun normaaliin sademäärään verrattuna. Saimaan vedenkorkeus on noussut noin 25 cm toukokuun puolivälin jälkeen. Mäntyharjun reitillä esimerkiksi Puulan ja Kyyveden pinnat ovat tulvakorkeuksissa.

Saimaan rantaa. Vapaa julkaistavaksi.
Saimaan rantaa. Vapaa julkaistavaksi.

Saimaan nousun ennakoidaan tasaantuvan 

Vuoksen vesistöalueella Saimaan vedenpinta oli 7.6. Lappeenrannan Lauritsalan asteikossa NN + 76,46 m.Vedenpinta on 65 cm ajankohdan keskitason yläpuolella. Ennusteen mukaan vedenkorkeuden nousu on tasaantumassa ja kääntyy kesäkuun lopulla hitaaseen laskuun, mikäli sää ei muutu tavallista sateisemmaksi. Saimaan lisäjuoksutusta nostettiin 7.6. tasolle 850 m3/s maa- ja metsätalousministeriön päätöksellä. Joulukuussa 2020 aloitetuilla lisäjuoksutuksilla on saatu tähän mennessä hillittyä vedenkorkeuden nousua noin 15 cm luonnonmukaiseen vedenkorkeuteen nähden.  

Enonkosken Ylä-Enonvesi oli kesäkuun alussa tulvakorkeudessa tasolla NN+81,32 m ja Savonlinnan Suurjärvi on 15 cm ajankohdan keskitason yläpuolella. 

Puula ja Kyyvesi tulvakorkeudessa 

Mäntyharjun reitillä Puulan vedenkorkeus oli 7.6.tasolla NN+94,80 m. Pinta nousi toukokuussa nopeasti suurista juoksutuksista huolimatta ja on nyt 15 cm ajankohdan keskikorkeuden yläpuolella. Ennusteen mukaan Puulan vedenpinta on kääntymässä laskuun. Puulaa säännöstelevän Kissakosken alapuoliset järvet ovat juoksutusten myötä tavanomaista ylempänä: Vahvajärvi 50 cm ja Lahnavesi 25 cm ajankohdan keskiarvon yläpuolella.  

Ylempänä vesistössä Kyyveden vedenkorkeus on tällä hetkellä 20 cm ajankohdan keskikorkeuden yläpuolella. Latvajärvistä Mikkelin ja Pieksämäen rajalla sijaitseva Iso-Naakkima (10 cm) ja Kangasniemen Synsiö (5 cm) ovat ajankohtaan nähden hieman ylempänä. Mäntyharjun Pyhä-Kallaveden vedenpinta on 20 cm ja Vuohijärvi 25 cm ajankohdan keskiarvon yläpuolella. Näiden järvien pinnat ovat nyt laskussa.  

Pohjavedenpinnat korkealla 

Runsaat sateet ovat nostaneet myös pohjavesien pintoja. Pohjavesimuodostumien pinnankorkeus on ajankohdan keskitasoa korkeammalla. Pohjaveden pinnat ovat kääntymässä kesälle tyypilliseen laskusuuntaan.  

Pintavedet ovat jo lämmenneet  

Säiden lämpeneminen on kohottanut vesistöjen pintaveden lämpötiloja. Havaintoasemilla järvien pintalämpötilat ovat tällä hetkellä ajankohtaan nähden keskimääräistä lämpimämmät. Mikkelin Haukivuorella Kyyvedellä pintaveden lämpötila oli 7.6. aamulla 18,5 astetta ja vastaavasti Savonlinnan Oravissa Haukivedellä 16,0 astetta. Lämpötilat ovat noin 3 astetta lämpimämpiä kuin keskimäärin järvien havaintohistoriassa aiemmin tähän aikaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitalousasiantuntija Varpu Rajala, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 224, varpu.rajala(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Saimaan rantaa. Vapaa julkaistavaksi.
Saimaan rantaa. Vapaa julkaistavaksi.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Koulujen lukukauden päättyminen lisäsi työttömyyttä kesäkuussa Etelä-Savossa27.7.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Savossa työ- ja elinkeinotoimistossa sekä työllisyyden kuntakokeiluissa oli työttömiä työnhakijoita kesäkuun lopussa 6 148. Määrä oli 2 200 pienempi kuin vuosi sitten, valtaosin lomautusten vähenemisen takia. Toukokuusta kesäkuuhun työttömien määrä nousi noin 200:lla. Koulujen lukukausi päättyi kesäkuun puolella ja tuolloin tuli työttömäksi sekä opiskelun päättäneitä että koulujen henkilöstöä, mm. noin 100 opettajaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme