Savonlinnan kaupunki

Savonlinna teki digiloikan – kaupunkikeskustan 3-ulotteinen malli on valmistunut

Jaa

Savonlinnan kaupunki teki digiloikan, kun kolmiulotteinen fotorealistinen malli kaupunkikeskustasta valmistui ja otettiin käyttöön. Savonlinna on etujoukossa Suomessa ottamassa uutta tekniikkaa käyttöön.

Kaupunkimalli ulottuu Laitaatsillasta Nojanmaan yritystoimintojen alueelle (Kartanonväylä). Sen laajuus on lähes 15 km2.

Malli on kokonaan ilmakuvista tuotettu. Ilmakuvauslennot lennettiin kesällä 2016. Malli saatiin käyttöön vuoden 2017 keväällä ja julkaisuvalmiiksi kesän aikana. Malli onnistui erinomaisesti; visuaalinen ulkoasu on erinomainen tarkan maastoresoluution, sopivan kuvausajankohdan ja hyvän lentosään ansiosta. Kaupunkimallin lisäksi saatiin käyttöön tuhansia hyvälaatuisia ilmakuvia.

3D-kaupunkimalli on jo otettu työkaluna käyttöön teknisellä sektorilla:

  • kaupunkisuunnittelussa voidaan mm. havainnollistaa asemakaavoja,
  • rakennusvalvonta voi arvioida suunnitelmia kaupunkikuvassa,
  • paikkatietopalveluissa voidaan hyödyntää mallin korkeustietoja, pinta-aloja jne.
  • kunnallisteknisissä palveluissa voidaan hyödyntää maastomallia.

Kaiken kaikkiaan 3D-aikaan siirtyminen mahdollistaa työprosessien uudistamisen ja monipuolistamisen. Malli on paitsi suunnittelun apuväline niin myös päätöksenteon, visioinnin ja kaupunkimarkkinoinnin työkalu:

  • kun malliin istutetaan rakennuskohde, niin suunnitelmaa voidaan arvioida kaupunkikuvassa sekä suunnittelu- että päätöksentekovaiheessa,
  • mallin avulla voidaan havainnollistaa laajoja visioita ja vaihtoehtoja, ja saada kokonaiskuva kaupunkikeskustan kehittämismahdollisuuksista,
  • mallia tullaan käyttämään kaupunkimarkkinoinnissa, jolloin tuodaan esille Savonlinnan vahvuuksia ja erityispiirteitä. Mallin avulla tuetaan Savonlinnan kehittymistä kansainvälisesti kiinnostavana matkailukeskuksena ja omaleimaisena Saimaan järvialueen saaristokaupunkina.

3-ulotteinen kaupunkimalli on nyt tehty kaupunkikeskusta-alueelle. Jatkossa tavoite on päivittää mallia ja laajentaa sitä koko asemakaava-alueelle. Malli on vapaasti ja maksutta katsottavissa kaupungin kotisivuilla osoitteessa www.savonlinna.fi/3D-kaupunkimalli ja siitä saa mm. mittoja ja kuvaruutukaappauksia.

3D-kaupunkimallin hankinta sisältyi Siun ja miun Savonlinna –kehittämishankkeeseen. Mallinnuksen rahoittivat Euroopan aluekehitysrahasto (60%) ja Savonlinnan Hankekehitys Oy (aiemmin Savonlinnan Yrityspalvelut Oy) (40%). Rahoituksen myönsi Etelä-Savon maankuntaliitto. Tilaaja oli Savonlinnan Hankekehitys Oy.

Hankinnan valmistelu ja kilpailutus toteutettiin Savonlinnan kaupungin ja Savonlinnan Hankekehitys Oy:n asiantuntijoiden yhteistyönä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mallin hyödyntäminen kaupunki- ja talosuunnittelussa:
kaavoitusarkkitehti Pasi Heikkinen, puh. 044 417 4666, pasi.heikkinen@savonlinna.fi

Malliin liittyvät tekniset vaatimukset:
paikkatietoinsinööri Pertti Ojalainen, puh. 044 417 4646, pertti.ojalainen@savonlinna.fi

Siun ja miun Savonlinna –kehittämishanke, mallin hankinta:
kehittämispäällikkö Riitta Vahela-Kohonen, puh. 044 571 5831,
riitta.vahela-kohonen@savonlinna.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Savonlinnan kaupunki
Savonlinnan kaupunki
Olavinkatu 27
57130 Savonlinna

(015) 527 4000http://www.savonlinna.fi/

Savonlinna – Saimaan sydämessä

Savonlinna on kansainvälisesti kiinnostava ja vireä kulttuuri-, teollisuus-, palvelu-, koulutus- ja matkailukaupunkikeskus. Tunnelmallinen ja kaunis saaristokaupunki tarjoaa viehättävät puitteet sekä asumiselle että vierailulle. Savonlinna on tunnetaan keskiaikaisesta Olavinlinnasta ja oopperajuhlista sekä ainutlaatuisesta Saimaan järviluonnosta saimaannorppineen. Matkaa maanteitse tai rautateitse Helsingistä on runsaat 300 km ja lentäen Savonlinnaan pääsee hieman alle tunnissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Savonlinnan kaupunki

Taidetestaajat kiertävät taiderasteja Savonlinnassa14.9.2017 12:01Tiedote

Valtakunnallinen Taidetestaajat-hanke tuo Savonlinnan maakuntamuseoon Riihisaareen sankoin joukoin paikallisia kahdeksasluokkalaisia kokemaan ja testaamaan taidetta. Taidepaketti Kolme taiderastia tarjoaa taide-elämyksiä koululaisille savonlinnalaisen Taideyhdistys Ars Novan juhlanäyttelyssä Riihisaaressa, Ars Nova ry:n omassa galleriassa sekä taiteilija Kaija-Leena Hännisen taiteilijakodissa. Oppilaat tutustuvat näyttelyihin ja taiteilijat kertovat omasta työstään sekä opastavat nuoria taiteentekoon työpajoissa. Vaikutelmiensa pohjalta nuoret työstävät koulussa omat teoksensa, jotka julkaistaan myöhemmin verkossa.

Savonlinnaan tahdotaan rakentaa uudenlainen seudullinen osaamiskeskus14.7.2017 08:12Tiedote

Savonlinnassa käynnistellään yhteistyössä uudenlaista alueellista Regional Mill –palvelukeskusta. Ensi viikon torstaina pidettävässä kutsutyöpajassa käynnistetään prosessi, joka hyödyntää Espoossa toteutettua Espoo Urban Mill kokemuksia ja ideoita. Prosessin lopputuloksena on Savonlinnan seudun toimijoita yhteen kutsuva, uusia yhteistyön mahdollisuuksia avaava ja asukkaita palveleva seudullinen osaamiskeskus. Idea lähti liikkeelle huolesta Etelä-Savon Tiedeseura ry:ssä keväällä 2016, kun Itä-Suomen yliopisto ilmoitti lakkauttavansa Savonlinnan kampuksen.

Matkailua ja bisnestä Saimaalla – Saimaa Summit 17.–18.7.10.7.2017 10:54Tiedote

Vuosittain Savonlinnassa järjestettävä Saimaa Summit –foorumi on laajentunut kaksipäiväiseksi. Ensimmäisen päivän teemana on kansainvälinen matkailu Saimaan alueella. Matkailulla on suuria mahdollisuuksia tulevaisuudessa myös ympärivuotisena elinkeinona, kun aluetta osataan markkinoida oikein. Tiistaina 18.7. Saimaa Summit keskittyy business-aiheisiin ja sen mahdollisuuksiin nyt ja tulevaisuudessa. Saimaan järvialue on Euroopan neljänneksi suurin, ja se on rankattu maailman viiden merkittävimmän järvialueen joukkoon.

Talviurheilulla matkailuyhteistyöhön Kiinaan–Jokereiden CEO Jukka Kohonen Saimaa Summitissa26.6.2017 09:00Tiedote

Kiinan talviurheilu tarjoaa suomalaiselle osaamiselle merkittävät mahdollisuudet, kertoo Jokereiden CEO Jukka Kohonen. Jääkiekon suurmaat avaavat Kiinaan toimipisteitään ollakseen Kiinan talviurheilun kehittämisen kärjessä. Suomalaiset toimijat eivät kuitenkaan vielä ole hahmottaneet mahdollisuuksien mittakaavaa Kiinassa. Saimaa Summit 2017 –puheenvuorossaan Kohonen valottaa matkailuyhteistyötä urheilun näkökulmasta Suomen ja Kiinan välillä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme