Savonlinnan kaupunki

Savonlinna teki digiloikan – kaupunkikeskustan 3-ulotteinen malli on valmistunut

Jaa

Savonlinnan kaupunki teki digiloikan, kun kolmiulotteinen fotorealistinen malli kaupunkikeskustasta valmistui ja otettiin käyttöön. Savonlinna on etujoukossa Suomessa ottamassa uutta tekniikkaa käyttöön.

Kaupunkimalli ulottuu Laitaatsillasta Nojanmaan yritystoimintojen alueelle (Kartanonväylä). Sen laajuus on lähes 15 km2.

Malli on kokonaan ilmakuvista tuotettu. Ilmakuvauslennot lennettiin kesällä 2016. Malli saatiin käyttöön vuoden 2017 keväällä ja julkaisuvalmiiksi kesän aikana. Malli onnistui erinomaisesti; visuaalinen ulkoasu on erinomainen tarkan maastoresoluution, sopivan kuvausajankohdan ja hyvän lentosään ansiosta. Kaupunkimallin lisäksi saatiin käyttöön tuhansia hyvälaatuisia ilmakuvia.

3D-kaupunkimalli on jo otettu työkaluna käyttöön teknisellä sektorilla:

  • kaupunkisuunnittelussa voidaan mm. havainnollistaa asemakaavoja,
  • rakennusvalvonta voi arvioida suunnitelmia kaupunkikuvassa,
  • paikkatietopalveluissa voidaan hyödyntää mallin korkeustietoja, pinta-aloja jne.
  • kunnallisteknisissä palveluissa voidaan hyödyntää maastomallia.

Kaiken kaikkiaan 3D-aikaan siirtyminen mahdollistaa työprosessien uudistamisen ja monipuolistamisen. Malli on paitsi suunnittelun apuväline niin myös päätöksenteon, visioinnin ja kaupunkimarkkinoinnin työkalu:

  • kun malliin istutetaan rakennuskohde, niin suunnitelmaa voidaan arvioida kaupunkikuvassa sekä suunnittelu- että päätöksentekovaiheessa,
  • mallin avulla voidaan havainnollistaa laajoja visioita ja vaihtoehtoja, ja saada kokonaiskuva kaupunkikeskustan kehittämismahdollisuuksista,
  • mallia tullaan käyttämään kaupunkimarkkinoinnissa, jolloin tuodaan esille Savonlinnan vahvuuksia ja erityispiirteitä. Mallin avulla tuetaan Savonlinnan kehittymistä kansainvälisesti kiinnostavana matkailukeskuksena ja omaleimaisena Saimaan järvialueen saaristokaupunkina.

3-ulotteinen kaupunkimalli on nyt tehty kaupunkikeskusta-alueelle. Jatkossa tavoite on päivittää mallia ja laajentaa sitä koko asemakaava-alueelle. Malli on vapaasti ja maksutta katsottavissa kaupungin kotisivuilla osoitteessa www.savonlinna.fi/3D-kaupunkimalli ja siitä saa mm. mittoja ja kuvaruutukaappauksia.

3D-kaupunkimallin hankinta sisältyi Siun ja miun Savonlinna –kehittämishankkeeseen. Mallinnuksen rahoittivat Euroopan aluekehitysrahasto (60%) ja Savonlinnan Hankekehitys Oy (aiemmin Savonlinnan Yrityspalvelut Oy) (40%). Rahoituksen myönsi Etelä-Savon maankuntaliitto. Tilaaja oli Savonlinnan Hankekehitys Oy.

Hankinnan valmistelu ja kilpailutus toteutettiin Savonlinnan kaupungin ja Savonlinnan Hankekehitys Oy:n asiantuntijoiden yhteistyönä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mallin hyödyntäminen kaupunki- ja talosuunnittelussa:
kaavoitusarkkitehti Pasi Heikkinen, puh. 044 417 4666, pasi.heikkinen@savonlinna.fi

Malliin liittyvät tekniset vaatimukset:
paikkatietoinsinööri Pertti Ojalainen, puh. 044 417 4646, pertti.ojalainen@savonlinna.fi

Siun ja miun Savonlinna –kehittämishanke, mallin hankinta:
kehittämispäällikkö Riitta Vahela-Kohonen, puh. 044 571 5831,
riitta.vahela-kohonen@savonlinna.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Savonlinnan kaupunki
Savonlinnan kaupunki
Olavinkatu 27
57130 Savonlinna

(015) 527 4000http://www.savonlinna.fi/

Savonlinna – kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä

Savonlinna on kansainvälisesti kiinnostava ja vireä kulttuuri-, teollisuus-, koulutus- ja matkailukaupunkikeskus. Tunnelmallinen ja kaunis saaristokaupunki tarjoaa viehättävät puitteet sekä asumiselle että matkailulle. Yli puoli miljoonaa matkailijaa vuosittain sekä vahva ja kasvava metsäteollisuus ja teknologia-ala ovat vireän Savonlinnan tunnusmerkkejä. Kansainvälisesti Savonlinna tunnetaan keskiaikaisesta Olavinlinnasta ja oopperajuhlista sekä ainutlaatuisesta Saimaan järviluonnosta saimaannorppineen. Matkaa maanteitse tai rautateitse Helsingistä on runsaat 300 km ja lentäen Savonlinnaan pääsee alle tunnissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Savonlinnan kaupunki

Saimaa ja kamera Minun maisemassani Savonlinnan Riihisaaressa19.2.2018 09:29Tiedote

Saimaa tarjoaa savonlinnalaiselle valokuvaajalle Timo Seppäläiselle pakopaikan, joka haastaa kuvaajaa jatkuvasti. Seppäläisen pyrkimys laatuun ja tunnelmaan näkyy vangittuina hetkinä 25.2. avautuvassa Minun maisemani -valokuvanäyttelyssä Savonlinnan Riihisaaressa. Yli kolmenkymmenen suuren kuvatulosteen aiheina näyttäytyy Saimaan karun kaunis luonto sekä sen asukkaat. Ikänsä valokuvannut Seppäläinen suhtautuu tekemiseensä edelleen intohimolla.

Sata vuotta sisällissodasta -esitelmäsarja Savonlinnassa alkaa1.2.2018 10:25Tiedote

Savonlinnassa järjestetään vuoden 2018 aikana esitelmäsarja vuoden 1918 sisällissodasta, sen syistä, tapahtumista ja seurauksista. Tavoitteena on tarjota kuulijoille korkeatasoinen ja viimeisimpään tutkimustietoon perustuva luentosarja, jonka esitelmöitsijät ovat maamme eturivin tutkijoita. Kaikki esitelmätilaisuudet järjestetään Riihisaaressa, Savonlinnan maakuntamuseossa alkaen klo 18. Sarjan järjestää työryhmä Savonlinnan kesäyliopisto, Kansallismuseo / Olavinlinna, Savonlinnan maakuntamuseo ja Pyhän Olavin Kilta ry. Ohjelman on koonnut dosentti Jyrki Paaskoski.

Kulttuuritarjonnan monipuolisuus tehosi Savonlinnan Riihisaaressa –kävijämäärä kasvoi reilusti5.1.2018 09:19Tiedote

Monipuolinen tarjonta on houkutellut väkeä Savonlinnan Riihisaareen edellistä vuotta reilusti enemmän. Vuoden 2017 kävijämäärä oli Riihisaaressa, Saimaan luonto- ja kulttuurikeskuksessa 35 681 eli yli 4500 kävijää suurempi kuin vuotta aiemmin. Mielenkiintoiset näyttelyt ja tapahtumat sekä kohteeseen siirtynyt matkailuinfo houkuttelivat. Tulevan kevään uutuutena ovat lasten ja nuorten vapaa sisäänpääsy sekä uuden perusnäyttelyn rakentaminen.

Savonlinnan kaupunki ja Metsä Wood allekirjoittivat aiesopimuksen Kerto® LVL -investoinnin edellytyksistä Punkaharjun tehtaalle4.12.2017 11:12Tiedote

Savonlinnan kaupunki ja Metsä Groupin puutuoteteollisuudesta vastaava Metsä Wood ovat neuvotelleet 52 miljoonan euron investointihankkeen toteuttamisesta Savonlinnaan. Metsä Wood suunnittelee uuden 65 000 m3 Kerto® LVL -linjan rakentamista Punkaharjun tehtaalleen. Kaupungin puolesta luotavista uuden tehdasinvestoinnin edellytyksistä on allekirjoitettu aiesopimus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme