Savonlinnan kaupunki

Savonlinna teki digiloikan – kaupunkikeskustan 3-ulotteinen malli on valmistunut

Jaa

Savonlinnan kaupunki teki digiloikan, kun kolmiulotteinen fotorealistinen malli kaupunkikeskustasta valmistui ja otettiin käyttöön. Savonlinna on etujoukossa Suomessa ottamassa uutta tekniikkaa käyttöön.

Kaupunkimalli ulottuu Laitaatsillasta Nojanmaan yritystoimintojen alueelle (Kartanonväylä). Sen laajuus on lähes 15 km2.

Malli on kokonaan ilmakuvista tuotettu. Ilmakuvauslennot lennettiin kesällä 2016. Malli saatiin käyttöön vuoden 2017 keväällä ja julkaisuvalmiiksi kesän aikana. Malli onnistui erinomaisesti; visuaalinen ulkoasu on erinomainen tarkan maastoresoluution, sopivan kuvausajankohdan ja hyvän lentosään ansiosta. Kaupunkimallin lisäksi saatiin käyttöön tuhansia hyvälaatuisia ilmakuvia.

3D-kaupunkimalli on jo otettu työkaluna käyttöön teknisellä sektorilla:

  • kaupunkisuunnittelussa voidaan mm. havainnollistaa asemakaavoja,
  • rakennusvalvonta voi arvioida suunnitelmia kaupunkikuvassa,
  • paikkatietopalveluissa voidaan hyödyntää mallin korkeustietoja, pinta-aloja jne.
  • kunnallisteknisissä palveluissa voidaan hyödyntää maastomallia.

Kaiken kaikkiaan 3D-aikaan siirtyminen mahdollistaa työprosessien uudistamisen ja monipuolistamisen. Malli on paitsi suunnittelun apuväline niin myös päätöksenteon, visioinnin ja kaupunkimarkkinoinnin työkalu:

  • kun malliin istutetaan rakennuskohde, niin suunnitelmaa voidaan arvioida kaupunkikuvassa sekä suunnittelu- että päätöksentekovaiheessa,
  • mallin avulla voidaan havainnollistaa laajoja visioita ja vaihtoehtoja, ja saada kokonaiskuva kaupunkikeskustan kehittämismahdollisuuksista,
  • mallia tullaan käyttämään kaupunkimarkkinoinnissa, jolloin tuodaan esille Savonlinnan vahvuuksia ja erityispiirteitä. Mallin avulla tuetaan Savonlinnan kehittymistä kansainvälisesti kiinnostavana matkailukeskuksena ja omaleimaisena Saimaan järvialueen saaristokaupunkina.

3-ulotteinen kaupunkimalli on nyt tehty kaupunkikeskusta-alueelle. Jatkossa tavoite on päivittää mallia ja laajentaa sitä koko asemakaava-alueelle. Malli on vapaasti ja maksutta katsottavissa kaupungin kotisivuilla osoitteessa www.savonlinna.fi/3D-kaupunkimalli ja siitä saa mm. mittoja ja kuvaruutukaappauksia.

3D-kaupunkimallin hankinta sisältyi Siun ja miun Savonlinna –kehittämishankkeeseen. Mallinnuksen rahoittivat Euroopan aluekehitysrahasto (60%) ja Savonlinnan Hankekehitys Oy (aiemmin Savonlinnan Yrityspalvelut Oy) (40%). Rahoituksen myönsi Etelä-Savon maankuntaliitto. Tilaaja oli Savonlinnan Hankekehitys Oy.

Hankinnan valmistelu ja kilpailutus toteutettiin Savonlinnan kaupungin ja Savonlinnan Hankekehitys Oy:n asiantuntijoiden yhteistyönä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mallin hyödyntäminen kaupunki- ja talosuunnittelussa:
kaavoitusarkkitehti Pasi Heikkinen, puh. 044 417 4666, pasi.heikkinen@savonlinna.fi

Malliin liittyvät tekniset vaatimukset:
paikkatietoinsinööri Pertti Ojalainen, puh. 044 417 4646, pertti.ojalainen@savonlinna.fi

Siun ja miun Savonlinna –kehittämishanke, mallin hankinta:
kehittämispäällikkö Riitta Vahela-Kohonen, puh. 044 571 5831,
riitta.vahela-kohonen@savonlinna.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Savonlinnan kaupunki
Savonlinnan kaupunki
Olavinkatu 27
57130 Savonlinna

(015) 527 4000http://www.savonlinna.fi/

Savonlinna – Saimaan sydämessä

Savonlinna on kansainvälisesti kiinnostava ja vireä kulttuuri-, teollisuus-, palvelu-, koulutus- ja matkailukaupunkikeskus. Tunnelmallinen ja kaunis saaristokaupunki tarjoaa viehättävät puitteet sekä asumiselle että vierailulle. Savonlinna on tunnetaan keskiaikaisesta Olavinlinnasta ja oopperajuhlista sekä ainutlaatuisesta Saimaan järviluonnosta saimaannorppineen. Matkaa maanteitse tai rautateitse Helsingistä on runsaat 300 km ja lentäen Savonlinnaan pääsee hieman alle tunnissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Savonlinnan kaupunki

Savonlinnan kaupungin ja elinkeinoelämän kannanotto käräjäoikeusverkoston kehittämisestä10.11.2017 11:42Tiedote

Savonlinnan kaupunki ja alueen elinkeinoelämän edustajat esittävät seuraavan kannanoton: Lakivaliokunnan lausunnossa LaVM 11/2017 on esitetty perusteltu vastalause koskien hallituksen esitystä käräjäoikeuskanslian lakkauttamiseen Savonlinnassa. Savonlinnan kaupunki haluaa muistuttaa, että lakkauttaminen on vastoin aiempaa hallituksen Savonlinnan kaupungille lupaamaa kompensaatioesitystä. Itä-Suomen yliopiston hallitus on päättänyt 11.4. kokouksessaan lakkauttaa Savonlinnan kampuksen ja siirtää opettajakoulutuksen ja matkailun opetus- ja tutkimuslaitoksen Joensuuhun. Kuntatalousselvityksen mukaan arvioidaan, että kerrannaisvaikutuksineen kaupunki menettää 900 opiskelijaa, noin 300 työpaikkaa sekä 12 miljoonaa euroa ostovoimaa aluetaloudestaan. Tämän vaikutus on Savonlinnan kaupungin väkilukuun noin 1.500-2.000 asukasta, joka on kaupungin väkilukuun nähden erittäin suuri. Valtio on luvannut Savonlinnan kaupungille edellä mainitusta yliopiston siirrosta kompensaatiota Nyt hallituksen esit

Taidetestaajat kiertävät taiderasteja Savonlinnassa14.9.2017 12:01Tiedote

Valtakunnallinen Taidetestaajat-hanke tuo Savonlinnan maakuntamuseoon Riihisaareen sankoin joukoin paikallisia kahdeksasluokkalaisia kokemaan ja testaamaan taidetta. Taidepaketti Kolme taiderastia tarjoaa taide-elämyksiä koululaisille savonlinnalaisen Taideyhdistys Ars Novan juhlanäyttelyssä Riihisaaressa, Ars Nova ry:n omassa galleriassa sekä taiteilija Kaija-Leena Hännisen taiteilijakodissa. Oppilaat tutustuvat näyttelyihin ja taiteilijat kertovat omasta työstään sekä opastavat nuoria taiteentekoon työpajoissa. Vaikutelmiensa pohjalta nuoret työstävät koulussa omat teoksensa, jotka julkaistaan myöhemmin verkossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme