Savonlinnan kaupunki

Savonlinna teki digiloikan – kaupunkikeskustan 3-ulotteinen malli on valmistunut

Jaa

Savonlinnan kaupunki teki digiloikan, kun kolmiulotteinen fotorealistinen malli kaupunkikeskustasta valmistui ja otettiin käyttöön. Savonlinna on etujoukossa Suomessa ottamassa uutta tekniikkaa käyttöön.

Kaupunkimalli ulottuu Laitaatsillasta Nojanmaan yritystoimintojen alueelle (Kartanonväylä). Sen laajuus on lähes 15 km2.

Malli on kokonaan ilmakuvista tuotettu. Ilmakuvauslennot lennettiin kesällä 2016. Malli saatiin käyttöön vuoden 2017 keväällä ja julkaisuvalmiiksi kesän aikana. Malli onnistui erinomaisesti; visuaalinen ulkoasu on erinomainen tarkan maastoresoluution, sopivan kuvausajankohdan ja hyvän lentosään ansiosta. Kaupunkimallin lisäksi saatiin käyttöön tuhansia hyvälaatuisia ilmakuvia.

3D-kaupunkimalli on jo otettu työkaluna käyttöön teknisellä sektorilla:

  • kaupunkisuunnittelussa voidaan mm. havainnollistaa asemakaavoja,
  • rakennusvalvonta voi arvioida suunnitelmia kaupunkikuvassa,
  • paikkatietopalveluissa voidaan hyödyntää mallin korkeustietoja, pinta-aloja jne.
  • kunnallisteknisissä palveluissa voidaan hyödyntää maastomallia.

Kaiken kaikkiaan 3D-aikaan siirtyminen mahdollistaa työprosessien uudistamisen ja monipuolistamisen. Malli on paitsi suunnittelun apuväline niin myös päätöksenteon, visioinnin ja kaupunkimarkkinoinnin työkalu:

  • kun malliin istutetaan rakennuskohde, niin suunnitelmaa voidaan arvioida kaupunkikuvassa sekä suunnittelu- että päätöksentekovaiheessa,
  • mallin avulla voidaan havainnollistaa laajoja visioita ja vaihtoehtoja, ja saada kokonaiskuva kaupunkikeskustan kehittämismahdollisuuksista,
  • mallia tullaan käyttämään kaupunkimarkkinoinnissa, jolloin tuodaan esille Savonlinnan vahvuuksia ja erityispiirteitä. Mallin avulla tuetaan Savonlinnan kehittymistä kansainvälisesti kiinnostavana matkailukeskuksena ja omaleimaisena Saimaan järvialueen saaristokaupunkina.

3-ulotteinen kaupunkimalli on nyt tehty kaupunkikeskusta-alueelle. Jatkossa tavoite on päivittää mallia ja laajentaa sitä koko asemakaava-alueelle. Malli on vapaasti ja maksutta katsottavissa kaupungin kotisivuilla osoitteessa www.savonlinna.fi/3D-kaupunkimalli ja siitä saa mm. mittoja ja kuvaruutukaappauksia.

3D-kaupunkimallin hankinta sisältyi Siun ja miun Savonlinna –kehittämishankkeeseen. Mallinnuksen rahoittivat Euroopan aluekehitysrahasto (60%) ja Savonlinnan Hankekehitys Oy (aiemmin Savonlinnan Yrityspalvelut Oy) (40%). Rahoituksen myönsi Etelä-Savon maankuntaliitto. Tilaaja oli Savonlinnan Hankekehitys Oy.

Hankinnan valmistelu ja kilpailutus toteutettiin Savonlinnan kaupungin ja Savonlinnan Hankekehitys Oy:n asiantuntijoiden yhteistyönä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mallin hyödyntäminen kaupunki- ja talosuunnittelussa:
kaavoitusarkkitehti Pasi Heikkinen, puh. 044 417 4666, pasi.heikkinen@savonlinna.fi

Malliin liittyvät tekniset vaatimukset:
paikkatietoinsinööri Pertti Ojalainen, puh. 044 417 4646, pertti.ojalainen@savonlinna.fi

Siun ja miun Savonlinna –kehittämishanke, mallin hankinta:
kehittämispäällikkö Riitta Vahela-Kohonen, puh. 044 571 5831,
riitta.vahela-kohonen@savonlinna.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Savonlinnan kaupunki
Savonlinnan kaupunki
Olavinkatu 27
57130 Savonlinna

(015) 527 4000http://www.savonlinna.fi/

Savonlinna – kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä

Savonlinna on kansainvälisesti kiinnostava ja vireä kulttuuri-, teollisuus-, koulutus- ja matkailukaupunkikeskus. Tunnelmallinen ja kaunis saaristokaupunki tarjoaa viehättävät puitteet sekä asumiselle että matkailulle. Yli puoli miljoonaa matkailijaa vuosittain sekä vahva ja kasvava metsäteollisuus ja teknologia-ala ovat vireän Savonlinnan tunnusmerkkejä. Kansainvälisesti Savonlinna tunnetaan keskiaikaisesta Olavinlinnasta ja oopperajuhlista sekä ainutlaatuisesta Saimaan järviluonnosta saimaannorppineen. Matkaa maanteitse tai rautateitse Helsingistä on runsaat 300 km ja lentäen Savonlinnaan pääsee alle tunnissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Savonlinnan kaupunki

Kamera aseena – Jänisten rintamakuvia Savonlinnan Riihisaaressa12.6.2018 10:51Tiedote

Kamera aseena -näyttely esittelee TK-kuvaaja Pauli Jäniksen ja ilmavoimien valokuvaaja Tuttu Jäniksen sodassa ottamia valokuvia sekä rintamakuvausta valokuvauksen lajina toisen maailmansodan aikana. Näyttelyn valokuvat ovat tiedotustarkoituksiin kuvattuja otoksia ja kuvaajien itselleen kuvaamia yksityiskuvia. Kuvissa näkyy sotatoimia, vapaa-aikaa, vihollisvankeja sekä kansatieteellisiin tarkoituksiin kuvattuja Rukajärven ja Itä-Karjalan maisemia. Monet kuvista ovat tunnettuja sotakuvia, osa ennen julkaisemattomia. Näyttelytekstien kautta katsoja pääsee tutustumaan myös kuvien taustoihin, merkityksiin, kuvaustekniikkaan ja kuvaajan omaan kokemukseen.

Savonlinnassa pidetyssä Talousfoorumissa suomalaisia yrityksiä kannustettiin laajentamaan Valko-Venäjälle31.5.2018 16:44Tiedote

Järjestyksessään kuudes Suomi – Valko-Venäjä talousfoorumi keräsi valtioiden hallintoa, liike-elämän edustajia ja yrityksiä Savonlinnaan torstaina 31.5.2018. Osallistujia oli noin 130. Kaikkia puheenvuoroja yhdistivät kannustus ja rohkaisu maiden rajojen ylittävään liiketoimintojen ja viennin laajentamiseen. Valko-Venäjä lupasi tukea ja apua suomalaisten yritysten laajennustoimiin.

Talousfoorumi tuo Suomen ja Valko-Venäjän valtioiden hallintoa, liike-elämän järjestöjä sekä teollisuus- ja palveluyrityksiä Savonlinnaan 31.5.201821.5.2018 11:06Tiedote

Savonlinnassa järjestettävä VI Suomi – Valko-Venäjä Talousfoorumi tarjoaa edellytyksiä liiketoiminnan laajentamiselle, kansainvälistymiselle sekä yhteistyöverkostojen luomiselle. Tilaisuuden tavoitteena on tehdä Valko-Venäjää yleisesti tunnetuksi sekä lisätä maiden välisiä liiketoimintoja. Suomessa Talousfoorumi järjestettiin edellisen kerran Turussa vuonna 2014.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme