Savonlinnan kaupunki

Savonlinnaan tahdotaan rakentaa uudenlainen seudullinen osaamiskeskus

Jaa

Savonlinnassa käynnistellään yhteistyössä uudenlaista alueellista Regional Mill –palvelukeskusta. Ensi viikon torstaina pidettävässä kutsutyöpajassa käynnistetään prosessi, joka hyödyntää Espoossa toteutettua Espoo Urban Mill kokemuksia ja ideoita. Prosessin lopputuloksena on Savonlinnan seudun toimijoita yhteen kutsuva, uusia yhteistyön mahdollisuuksia avaava ja asukkaita palveleva seudullinen osaamiskeskus. Idea lähti liikkeelle huolesta Etelä-Savon Tiedeseura ry:ssä keväällä 2016, kun Itä-Suomen yliopisto ilmoitti lakkauttavansa Savonlinnan kampuksen.

-Työpajaan on kutsuttu edustajia tahoilta, jotka ovat avainasemassa innovaatioekosysteemin rakennustyössä ja muodostavat sen perustayhteisön. Tällaisia ovat yritykset, oppilaitokset, julkinen sektori ja yhdistykset. Tavoite on, että työpajassa rakennetaan askelmerkit koko hankkeelle sekä päätetään ensimmäisestä konkreettisesta askeleesta syksyksi 2017, kertoo mallin kehittelyssä mukana ollut professori Jorma Enkenberg Etelä-Savon Tiedeseura ry:stä.

Savonlinnan nykyisen yliopistokampuksen lakkautus vuonna 2018 herätti Tiedeseuran huolen Savonlinnan seudun tulevaisuudesta. Seutu tulisi menettämään merkittävän osan elinvoimastaan, jonka tilalle olisi kyettävä luomaan jotain uutta ja perusteltua. Kirjallisuuteen perehtyen, kansainvälisiä kehitystrendejä analysoiden ja yhteyksiä hyödyntäen sekä seudullisia vahvuuksia eritellen Tiedeseuran hallituksessa ryhdyttiin hahmottelemaan potentiaalisia malleja pienehkön seudun elinvoimaa vahvistaville infrastruktuureille. Tutustuminen Espoossa toimivaan Urban Millin konseptiin tuottivat idean pyrkiä rakentamaan Savonlinnan seudulle Urban Millin kaltaista infrastruktuuria eli sivutoimipiste Savonlinna Milliä. Keväällä 2017 Tiedeseura esitteli idean ja ajatuksen Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laineelle, minkä jälkeen päätettiin rakennustyön aloittamisesta ja heinäkuun työpajan järjestämisestä yhteistyönä.

Tavoitteena oleva osaamiskeskus koostuisi viidestä keskenään yhteistyötä tekevästä, resursseja jakavasta, vuorovaikuttavasta ja toisiltaan oppivasta toimijakokonaisuudesta. Siihen kuuluisi Savonlinnan uusi yhtenäiskoulu (nykyinen Savonlinnan normaalikoulu), Uusi avoin yliopisto (ent. Savonlinnan kesäyliopisto), koulutusvientiä harjoittava yritys, HUB = toisia tukeva ja palveluja tarjoava asiantuntijoista, tiloista sekä teknologioista muodostuva kansainvälisen verkoston solmu sekä muiden seudullisten toimijoiden muodostama verkosto. Keskus tarjoisi mm. monitieteistä generalistisen ajattelun edistämistä tavoittelevaa yliopistotason koulutusta, avointa yliopisto-opetusta, opettajien täydennyskoulutusta, erilaisia koulutuksen ja opetuksen kehittämishankkeita sekä koulutusvientiä. Toiminnan painopisteenä Savonlinnassa olisi noin puolen vuoden ajanjakso kevät-kesä-syksyllä sekä kaksi kuukautta talvella. Muina aikoina esim. koulutusviennissä ja koulutuksissa ohjaus ja opetus tapahtuisi kohdemaassa paikan päällä täydennettynä virtuaalisella ohjauksella.

-Tällä hetkellä tavoite on, että hanke käynnistyy konkreettisesti elo-syyskuussa esim. fyysisen tilan ja muun organisoitumisen eli pilottivaiheen osalta. Ensi torstaina 20.7. pidettävän käynnistystyöpajan aamupäivän alustuksiin klo 10–12 toivotetaan kaikki aiheesta kiinnostuneet tervetulleiksi. Tilaisuus pidetään Savonlinnan kaupungintalon valtuustosalissa, jossa esitellään Urban Mill –esimerkki sekä puheenvuorot kattavasti eri tieteen ja elinkeinojen aloilta, kertoo Savonlinnan kaupungin elinkeinojohtaja Janne Weander.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Savonlinnan kaupunki
Savonlinnan kaupunki
Olavinkatu 27
57130 Savonlinna

(015) 527 4000http://www.savonlinna.fi/

Savonlinna – kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä

Savonlinna on kansainvälisesti kiinnostava ja vireä kulttuuri-, teollisuus-, koulutus- ja matkailukaupunkikeskus. Tunnelmallinen ja kaunis saaristokaupunki tarjoaa viehättävät puitteet sekä asumiselle että matkailulle. Yli puoli miljoonaa matkailijaa vuosittain sekä vahva ja kasvava metsäteollisuus ja teknologia-ala ovat vireän Savonlinnan tunnusmerkkejä. Kansainvälisesti Savonlinna tunnetaan keskiaikaisesta Olavinlinnasta ja oopperajuhlista sekä ainutlaatuisesta Saimaan järviluonnosta saimaannorppineen. Matkaa maanteitse tai rautateitse Helsingistä on runsaat 300 km ja lentäen Savonlinnaan pääsee alle tunnissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Savonlinnan kaupunki

Kamera aseena – Jänisten rintamakuvia Savonlinnan Riihisaaressa12.6.2018 10:51Tiedote

Kamera aseena -näyttely esittelee TK-kuvaaja Pauli Jäniksen ja ilmavoimien valokuvaaja Tuttu Jäniksen sodassa ottamia valokuvia sekä rintamakuvausta valokuvauksen lajina toisen maailmansodan aikana. Näyttelyn valokuvat ovat tiedotustarkoituksiin kuvattuja otoksia ja kuvaajien itselleen kuvaamia yksityiskuvia. Kuvissa näkyy sotatoimia, vapaa-aikaa, vihollisvankeja sekä kansatieteellisiin tarkoituksiin kuvattuja Rukajärven ja Itä-Karjalan maisemia. Monet kuvista ovat tunnettuja sotakuvia, osa ennen julkaisemattomia. Näyttelytekstien kautta katsoja pääsee tutustumaan myös kuvien taustoihin, merkityksiin, kuvaustekniikkaan ja kuvaajan omaan kokemukseen.

Savonlinnassa pidetyssä Talousfoorumissa suomalaisia yrityksiä kannustettiin laajentamaan Valko-Venäjälle31.5.2018 16:44Tiedote

Järjestyksessään kuudes Suomi – Valko-Venäjä talousfoorumi keräsi valtioiden hallintoa, liike-elämän edustajia ja yrityksiä Savonlinnaan torstaina 31.5.2018. Osallistujia oli noin 130. Kaikkia puheenvuoroja yhdistivät kannustus ja rohkaisu maiden rajojen ylittävään liiketoimintojen ja viennin laajentamiseen. Valko-Venäjä lupasi tukea ja apua suomalaisten yritysten laajennustoimiin.

Talousfoorumi tuo Suomen ja Valko-Venäjän valtioiden hallintoa, liike-elämän järjestöjä sekä teollisuus- ja palveluyrityksiä Savonlinnaan 31.5.201821.5.2018 11:06Tiedote

Savonlinnassa järjestettävä VI Suomi – Valko-Venäjä Talousfoorumi tarjoaa edellytyksiä liiketoiminnan laajentamiselle, kansainvälistymiselle sekä yhteistyöverkostojen luomiselle. Tilaisuuden tavoitteena on tehdä Valko-Venäjää yleisesti tunnetuksi sekä lisätä maiden välisiä liiketoimintoja. Suomessa Talousfoorumi järjestettiin edellisen kerran Turussa vuonna 2014.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme