Savonlinnan Oopperajuhlat

Savonlinnan Oopperajuhlat päättyy viikonloppuna – tänä kesänä juhlat on panostanut kotimaiseen ja rikastuttanut oopperatarjontaa huippuvierailuin

Jaa

Sunnuntaina päättyvillä Savonlinnan Oopperajuhlilla on vietetty pyöreitä juhlavuosia: Suomen 100-vuotisjuhlaa, nykymuotoisen festivaalin 50-vuotisjuhlaa ja ulkomaisten oopperatalovierailujen 30-vuotisjuhlaa.

Kuva: Mikko Sairanen
Kuva: Mikko Sairanen

”Oopperajuhlien omat tuotannot Mozartin Ryöstö seraljista, Verdin Rigoletto ja Aulis Sallisen Kullervo olivat itseoikeutetusti juhlakauden 2017 keskiössä”, kertoo taiteellinen johtaja Jorma Silvasti. ”Kesän vieraittemme, Moskovan Bolshoi-teatterin ja Madridin Teatro Realin esittämät Tšaikovskin Jolanta ja Bellinin Puritaanit täydensivät ohjelmiston kattamaan oopperan eri tyylilajit ja tarjosivat yleisölle oopperakirjallisuuden harvemmin esitettyjä merkkiteoksia”, Silvasti summaa.

Oopperajuhlat tilasi Aulis Salliselta kronikan Linna vedessä, joka kantaesitettiin festivaalin avajaisviikonloppuna. Lisäksi Sallisen Kullervo-ooppera teki komean paluun näyttämölle Kari Heiskasen ohjauksena.

”Tänä kesänä panostimme merkittävästi Suomen juhlavuoteen niin taiteellisesti kuin taloudellisestikin. Oopperajuhlien kaltaisen instituution on mielestäni ilman muuta oltava näyttävästi mukana merkkivuoden vietossa. Sen osoitti myös yksi kesän erityisistä kohokohdista, Suomen ja Venäjän presidenttien vierailu Oopperajuhlilla heinäkuun lopulla”, sanoo festivaalijohtaja Jan Strandholm.

Presidentit vierailivat Moskovan Bolshoi-teatterin Jolanta-esityksessä osana presidentti Putinin työvierailua satavuotiaassa Suomessa. Jolanta sekä kesän toisen vierailevan oopperatalon, Madridin Teatro Realin arvostelumenestys Puritaanit ovat Suomessa hyvin harvoin kuultavia oopperahelmiä. Oopperajuhlat on jo 30 vuoden ajan rikastuttanut kotimaista oopperatarjontaa tuomalla Olavinlinnaan ulkomaisia huipputaloja.

Tänä kesänä Oopperajuhlilla on kuultu poikkeuksellisen monta konserttia: Linna vedessä -kronikan lisäksi kuultiin kotimaista kuoromusiikkia YL:n ja Tapiolan kuoron konsertissa Kerimäen kirkossa, Sibeliuksen Kullervo Teatro Realin ja Oopperajuhlien yhteistyönä, Jevgeni Onegin Bolshoi-teatterin konserttiversiona sekä Beethovenin Missa solemnis nykymuotoisten Oopperajuhlien 50-vuotisjuhlakonsertissa. Lapsiyleisöä ilahdutti Kani Koipeliinin kuperkeikat Savonlinnasalissa. Juhlien yhteydessä käydyn valtakunnallisen Timo Mustakallio -laulukilpailun voitti sopraano Aurora Marthens.

Oopperajuhlat käynnistyivät jazzpianisti Iiro Rantalan varaslähdöllä ja päättyvät niin ikään oopperagenren ulkopuolelle: lauantaina 5.8. juhlilla soittaa kolme suomalaista eturivin hevibändiä Stam1na, Stratovarius ja Amorphis loppuunmyydyssä Opera Festival Rocks! -konsertissa ja sunnuntaina 6.8. J. Karjalainen päättää kesäkiertueensa ja esiintyy ensimmäistä kertaa Olavinlinnassa.

Kaiken kaikkiaan runsaan neljän viikon mittainen juhlakausi tulee sisältäneeksi 36 maksullista esitystä, joista 22 oli oopperaesityksiä, 9 konserttia, Timo Mustakallio -laulukilpailu (2 erää) ja 3 lasten oopperaesitystä.

Oopperajuhlilla tulee festivaalin päättyessä vierailleeksi lähes 70 000kävijää.

Oopperajuhlien jatkot Musiikkitalossa syyskuussa

Savonlinnan Oopperajuhlakuoro ja Radion sinfoniaorkesteri yhdistävät voimansa 15.9., jolloin Helsingin musiikkitalossa soi uudelleen Beethovenin Missa solemnis. Konsertin johtaa Hannu Lintu, kuten Olavinlinnassakin heinäkuussa. Solisteina esiintyvät Camilla Tilling, Michelle Breedt, Tuomas Katajala ja Nathan Berg. Lisätietoja konsertista voi lukea RSO:n sivulla https://yle.fi/aihe/tapahtuma/2017/09/15/159-perjantaisarja-1


 

Facebook: Savonlinna Opera Festival – Oopperajuhlat
Twitter: @operafestivalfi
Instagram: @operafestivalfi
Youtube: Savonlinna Opera Festival

Kuvapankki:
www.operafestival.fi/fi/footer/Medialle/Media/Kuvapankki 
Käyttäjätunnus: press
Salasana: press2017

 

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Festivaalijohtaja Jan Strandholm, 041 513 2456. jan.strandholm@operafestival.fi Taiteellinen johtaja Jorma Silvasti, 044 743 3631, jorma.silvasti@operafestival.fi

Kuvat

Kuva: Mikko Sairanen
Kuva: Mikko Sairanen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Savonlinnan Oopperajuhlat
Savonlinnan Oopperajuhlat
Olavinkatu 27
57130 Savonlinna

http://www.operafestival.fi

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteita. Oopperajuhlat on yli sadan vuoden aikana kasvanut kuukauden mittaiseksi kansainväliseksi festivaaliksi. Sen kävijämäärä on noin 60 000 vierasta vuodessa, siitä runsaat 10 prosenttia tulee ulkomailta. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen elämys, joka muodostuu korkeatasoisista oopperaesityksistä ja konserteista, keskiaikaisen Olavinlinnan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja kesäisestä Savonlinnasta luonnonkauniine ympäristöineen. Savonlinnasta on tullut käsite oopperanystävien keskuudessa kautta maailman. Vuonna 2017 budjetti on n. 8 M€, noin 84 % on omarahoitusta ja 16 % avustuksia (Opetus- ja kulttuuriministeriö, Savonlinnan kaupunki).

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Savonlinnan Oopperajuhlat

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme