Savonlinnan kaupunki

Savonlinnassa pidetyssä Talousfoorumissa suomalaisia yrityksiä kannustettiin laajentamaan Valko-Venäjälle

Jaa

Järjestyksessään kuudes Suomi – Valko-Venäjä talousfoorumi keräsi valtioiden hallintoa, liike-elämän edustajia ja yrityksiä Savonlinnaan torstaina 31.5.2018. Osallistujia oli noin 130. Kaikkia puheenvuoroja yhdistivät kannustus ja rohkaisu maiden rajojen ylittävään liiketoimintojen ja viennin laajentamiseen. Valko-Venäjä lupasi tukea ja apua suomalaisten yritysten laajennustoimiin.

Suomi – Valko-Venäjä Talousfoorumissa tervetulosanat lausuivat Suomen ulkoministeriön alivaltiosihteeri Markku Keinänen, Valko-Venäjän varatalousministeri Yury Chebotar, Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine ja Etelä-Savon maakuntahallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen.

Alivaltiosihteeri Markku Keinänen kertoi Suomen Valko-Venäjän viennin ja tuonnin kasvaneen viime vuonna. Maiden välisellä yhteistyöllä on hyvä pohja, mutta Keinänen korosti yhteistyössä olevan vielä paljon kasvupontentiaalia käytettävänä. Keinäsen mukaan ulkomaankauppa on selkäranka kasvulle ja elinvoimalle. Ulkoministeriössä toivotaankin, että kansainvälistä kiinnostusta suomalaisiin tuotteisiin pystyttäisiin edelleen kasvattamaan.

Valko-Venäjän varatalousministeri Yury Chebotar kertoi Valko-Venäjän talouden, teollisuuden ja viennin olevan kasvusuunnassa. Hän piti tärkeänä kasvun myötä avautuvien mahdollisuuksien hyödyntämistä suomalaisten ja valkovenäläisten yritysten yhteistyöllä. Maa tarjoaa monenlaisia edellytyksiä ja ketteriä tukitoimia yritysten toiminnan perustamiseen ja laajennukseen Valko-Venäjällä.

Foorumin puheenvuorot käsittelivät Valko-Venäjän, Suomen ja Etelä-Savon liiketoimintamahdollisuuksia sekä kahdenvälisen kaupan, talouden ja investointiyhteistyön tulevaisuuden näkymiä. Edustettuina olivat muun muassa metsäala, puunjalostusteollisuus, huonekaluvalmistus, metalli- ja metallurgia-alat, energiateollisuus, IT-ala, tekstiiliala ja matkailu.

Valko-Venäjän puheenvuorot pitivät ulkoministeriön talous- ja ulkomaankauppaosaston päällikkö Roman Sobolev, Minskin kauppa- ja teollisuuskamarin varajohtaja Tatyana Dubova, Valko-Venäjän kansallisen investointi- ja yksityistämisviraston vt. johtaja Denis Meleshkin, Great Stone-teollisuuspuiston johtaja Aleksandr Yaroshenko, Nesvitchin kaupunginjohtaja Gennadi Solovei, Valko-Venäjän Yrittäjäkonfederaation puheenjohtaja Vladimir Karyagin sekä Bellesbumprom-konsernin varajohtaja Mihail Kasko.

Puheenvuoroissa tuotiin esille Valko-Venäjän talouden kasvua, keskeistä maantieteellistä sijaintia ja kehitetyn, erinomaisessa kunnossa olevan infrastruktuurin. Maan sijainti nähdään tärkeänä valttina investointeihin ja suomalaiset yritykset toivotettiin tervetulleeksi Valko-Venäjälle. Maa toimii väylänä myös Euraasian markkinoille. Valko-Venäjä tarjoaa edellytyksiä yritysten toiminnalle, muun muassa helpotuksilla arvonlisäverossa ja tulliverossa sekä viisumeissa ja vuokrissa. Myös rahoitusorganisaatiot tukevat yrityksiä.

Suomesta puheenvuoronsa pitivät Etelä-Savon kauppakamarin toimitusjohtaja Teppo Leinonen ja Kesla Oyj:n toimitusjohtaja Simo Saastamoinen. Molemmat rohkaisivat yrityksiä yhteistyöhön. Valko-Venäjä on yksi maatalous- ja metsäkoneita valmistavan Kesla Oyj:n keskeisimmistä vientimaista. Toimitusjohtaja Saastamoinen kiitteli valkovenäläisiä erittäin hyvästä ja sitoutuneesta yhteistyöstä, joka on ollut mutkatonta, reilua ja lämminhenkistä.

Puheenvuorojen jälkeen osallistujat vierailivat Savonlinnassa sijaitsevassa Suomen suurimmassa mekaanisen metsäteollisuuden keskuksessa, jossa sijaitsevat UPM Plywood Savonlinnan vaneritehdas, mm. Valko-Venäjälle metsäteollisuuden koneita ja laitteita vievä Andritz Savonlinna Worksin konepaja ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin kuitulaboratorio. Osa vieraista kävi myös B2B-neuvotteluja energiatalouden ja investointien sekä matkailualan tiimoilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaupunginjohtaja Janne Laine, puh. 044 417 4001
Tiedottaja Miia Käyhkö, puh. 044 417 4007

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Savonlinnan kaupunki
Savonlinnan kaupunki
Olavinkatu 27
57130 Savonlinna

(015) 527 4000http://www.savonlinna.fi/

Savonlinna – kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä

Savonlinna on kansainvälisesti kiinnostava ja vireä kulttuuri-, teollisuus-, koulutus- ja matkailukaupunkikeskus. Tunnelmallinen ja kaunis saaristokaupunki tarjoaa viehättävät puitteet sekä asumiselle että matkailulle. Yli puoli miljoonaa matkailijaa vuosittain sekä vahva ja kasvava metsäteollisuus ja teknologia-ala ovat vireän Savonlinnan tunnusmerkkejä. Kansainvälisesti Savonlinna tunnetaan keskiaikaisesta Olavinlinnasta ja oopperajuhlista sekä ainutlaatuisesta Saimaan järviluonnosta saimaannorppineen. Matkaa maanteitse tai rautateitse Helsingistä on runsaat 300 km ja lentäen Savonlinnaan pääsee alle tunnissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Savonlinnan kaupunki

Suvi-veneet Oy keskittää toimintansa Savonlinnaan5.7.2018 09:00Tiedote

Suvi-veneet Oy on yksi Suomen johtavista venevalmistajista, ja joka neljäs kotimaassa myyty vene on Suvi-vene. Yhtiö työllistää tällä hetkellä noin 20 työntekijää. Savonlinnan kaupunki ja Suvi-veneet Oy ovat tänään allekirjoittaneet aiesopimuksen, jolla kaupunki luo edellytyksiä yhtiön toiminnalle ja sen kasvulle Savonlinnassa myöntämällä enintään 50 000 euron suuruisen tuen. Tuen myöntäminen menee elinkeinojaoston päätettäväksi.

Savonlinna vahvistaa metsäklusteriaan yhteistyösopimuksella Pietarin valtiollisen metsäteknillisen yliopiston kanssa29.6.2018 08:52Tiedote

Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine ja St Petersburg State Technical Forest University:n rehtori Jurii Belenkij ovat tänään allekirjoittaneet sopimuksen, jolla luodaan yhteistyöhankkeita vahvistamaan metsäteollisuuden tutkimusta, tuotekehitystä ja koulutusta Savonlinnassa. Savonlinnassa on Suomen suurin mekaanisen metsäteollisuuden keskittymä sekä merkittävä paperi- ja selluteollisuuden teknologiateollisuuskeskittymä. Lisäksi Savonlinnassa on Savonlinnan teknologiapuisto, jonka vahvuutena ovat paperi- ja selluteollisuuden teknologioiden tuotekehitystyötä tekevät yritykset, tutkimusyksiköt ja alan insinöörikoulutus. Teknologiapuistossa on muun muassa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kuitulaboratorio ja biotuotetekniikan insinöörikoulutus sekä uusi syksyllä aloittava mekaanisen puurakentamisen insinöörikoulutus. Aalto-yliopisto on mukana koulutuksessa tarjoamalla insinööriksi opiskeleville täydentäviä opintoja, jotka antavat opiskelijoille valmiuksia diplomi-insinöörikoulutukseen

Elämyksellinen Saimaan sylissä –perusnäyttely avautuu Savonlinnan Riihisaaressa27.6.2018 12:31Tiedote

Saimaan elämästä kertova Saimaan sylissä –perusnäyttely avautuu Savonlinnan Riihisaaressa 5. heinäkuuta. Savonlinnan maakuntamuseon ja Metsähallituksen pitkän yhteistyön tuloksena syntynyt hitaasti vaihtuva näyttely kertoo maailman ainoasta Saimaasta ja sen asukkaista. Uusi perusnäyttely ja tiivis yhteistyö vahvistavat Saimaan luonto- ja kulttuurikeskuksen roolia ympärivuotisena matkailu- ja käyntikohteena itäisessä Suomessa.

Kamera aseena – Jänisten rintamakuvia Savonlinnan Riihisaaressa12.6.2018 10:51Tiedote

Kamera aseena -näyttely esittelee TK-kuvaaja Pauli Jäniksen ja ilmavoimien valokuvaaja Tuttu Jäniksen sodassa ottamia valokuvia sekä rintamakuvausta valokuvauksen lajina toisen maailmansodan aikana. Näyttelyn valokuvat ovat tiedotustarkoituksiin kuvattuja otoksia ja kuvaajien itselleen kuvaamia yksityiskuvia. Kuvissa näkyy sotatoimia, vapaa-aikaa, vihollisvankeja sekä kansatieteellisiin tarkoituksiin kuvattuja Rukajärven ja Itä-Karjalan maisemia. Monet kuvista ovat tunnettuja sotakuvia, osa ennen julkaisemattomia. Näyttelytekstien kautta katsoja pääsee tutustumaan myös kuvien taustoihin, merkityksiin, kuvaustekniikkaan ja kuvaajan omaan kokemukseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme