Savonlinnan kaupunki

Savonlinnassa pidetyssä Talousfoorumissa suomalaisia yrityksiä kannustettiin laajentamaan Valko-Venäjälle

Jaa

Järjestyksessään kuudes Suomi – Valko-Venäjä talousfoorumi keräsi valtioiden hallintoa, liike-elämän edustajia ja yrityksiä Savonlinnaan torstaina 31.5.2018. Osallistujia oli noin 130. Kaikkia puheenvuoroja yhdistivät kannustus ja rohkaisu maiden rajojen ylittävään liiketoimintojen ja viennin laajentamiseen. Valko-Venäjä lupasi tukea ja apua suomalaisten yritysten laajennustoimiin.

Suomi – Valko-Venäjä Talousfoorumissa tervetulosanat lausuivat Suomen ulkoministeriön alivaltiosihteeri Markku Keinänen, Valko-Venäjän varatalousministeri Yury Chebotar, Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine ja Etelä-Savon maakuntahallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen.

Alivaltiosihteeri Markku Keinänen kertoi Suomen Valko-Venäjän viennin ja tuonnin kasvaneen viime vuonna. Maiden välisellä yhteistyöllä on hyvä pohja, mutta Keinänen korosti yhteistyössä olevan vielä paljon kasvupontentiaalia käytettävänä. Keinäsen mukaan ulkomaankauppa on selkäranka kasvulle ja elinvoimalle. Ulkoministeriössä toivotaankin, että kansainvälistä kiinnostusta suomalaisiin tuotteisiin pystyttäisiin edelleen kasvattamaan.

Valko-Venäjän varatalousministeri Yury Chebotar kertoi Valko-Venäjän talouden, teollisuuden ja viennin olevan kasvusuunnassa. Hän piti tärkeänä kasvun myötä avautuvien mahdollisuuksien hyödyntämistä suomalaisten ja valkovenäläisten yritysten yhteistyöllä. Maa tarjoaa monenlaisia edellytyksiä ja ketteriä tukitoimia yritysten toiminnan perustamiseen ja laajennukseen Valko-Venäjällä.

Foorumin puheenvuorot käsittelivät Valko-Venäjän, Suomen ja Etelä-Savon liiketoimintamahdollisuuksia sekä kahdenvälisen kaupan, talouden ja investointiyhteistyön tulevaisuuden näkymiä. Edustettuina olivat muun muassa metsäala, puunjalostusteollisuus, huonekaluvalmistus, metalli- ja metallurgia-alat, energiateollisuus, IT-ala, tekstiiliala ja matkailu.

Valko-Venäjän puheenvuorot pitivät ulkoministeriön talous- ja ulkomaankauppaosaston päällikkö Roman Sobolev, Minskin kauppa- ja teollisuuskamarin varajohtaja Tatyana Dubova, Valko-Venäjän kansallisen investointi- ja yksityistämisviraston vt. johtaja Denis Meleshkin, Great Stone-teollisuuspuiston johtaja Aleksandr Yaroshenko, Nesvitchin kaupunginjohtaja Gennadi Solovei, Valko-Venäjän Yrittäjäkonfederaation puheenjohtaja Vladimir Karyagin sekä Bellesbumprom-konsernin varajohtaja Mihail Kasko.

Puheenvuoroissa tuotiin esille Valko-Venäjän talouden kasvua, keskeistä maantieteellistä sijaintia ja kehitetyn, erinomaisessa kunnossa olevan infrastruktuurin. Maan sijainti nähdään tärkeänä valttina investointeihin ja suomalaiset yritykset toivotettiin tervetulleeksi Valko-Venäjälle. Maa toimii väylänä myös Euraasian markkinoille. Valko-Venäjä tarjoaa edellytyksiä yritysten toiminnalle, muun muassa helpotuksilla arvonlisäverossa ja tulliverossa sekä viisumeissa ja vuokrissa. Myös rahoitusorganisaatiot tukevat yrityksiä.

Suomesta puheenvuoronsa pitivät Etelä-Savon kauppakamarin toimitusjohtaja Teppo Leinonen ja Kesla Oyj:n toimitusjohtaja Simo Saastamoinen. Molemmat rohkaisivat yrityksiä yhteistyöhön. Valko-Venäjä on yksi maatalous- ja metsäkoneita valmistavan Kesla Oyj:n keskeisimmistä vientimaista. Toimitusjohtaja Saastamoinen kiitteli valkovenäläisiä erittäin hyvästä ja sitoutuneesta yhteistyöstä, joka on ollut mutkatonta, reilua ja lämminhenkistä.

Puheenvuorojen jälkeen osallistujat vierailivat Savonlinnassa sijaitsevassa Suomen suurimmassa mekaanisen metsäteollisuuden keskuksessa, jossa sijaitsevat UPM Plywood Savonlinnan vaneritehdas, mm. Valko-Venäjälle metsäteollisuuden koneita ja laitteita vievä Andritz Savonlinna Worksin konepaja ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin kuitulaboratorio. Osa vieraista kävi myös B2B-neuvotteluja energiatalouden ja investointien sekä matkailualan tiimoilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaupunginjohtaja Janne Laine, puh. 044 417 4001
Tiedottaja Miia Käyhkö, puh. 044 417 4007

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Savonlinnan kaupunki
Savonlinnan kaupunki
Olavinkatu 27
57130 Savonlinna

(015) 527 4000http://www.savonlinna.fi/

Savonlinna – kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä

Savonlinna on kansainvälisesti kiinnostava ja vireä kulttuuri-, teollisuus-, koulutus- ja matkailukaupunkikeskus. Tunnelmallinen ja kaunis saaristokaupunki tarjoaa viehättävät puitteet sekä asumiselle että matkailulle. Yli puoli miljoonaa matkailijaa vuosittain sekä vahva ja kasvava metsäteollisuus ja teknologia-ala ovat vireän Savonlinnan tunnusmerkkejä. Kansainvälisesti Savonlinna tunnetaan keskiaikaisesta Olavinlinnasta ja oopperajuhlista sekä ainutlaatuisesta Saimaan järviluonnosta saimaannorppineen. Matkaa maanteitse tai rautateitse Helsingistä on runsaat 300 km ja lentäen Savonlinnaan pääsee alle tunnissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Savonlinnan kaupunki

Rymy-Eetu-sarjakuvaoriginaaleja Savonlinnan Riihisaareen5.11.2018 10:04Tiedote

Rymy-Eetu, supisuomalainen supermies, on taiteilija Erkki Tantun luoma sympaattinen sarjakuvahahmo, joka ilmestyi suomalaisissa aikakausilehdissä 1930–70-luvuilla. Savonlinnalaisen keräilijän Tapio Nenosen omistamia Rymy-Eetu-originaalikuvia tulee nyt ensi kertaa nähtäville Savonlinnan Riihisaaressa 6.11. avattavaan näyttelyyn. Näyttelyn noin 30 kuvaa on valittu koko Rymy-Eetun elinkaaren ajalta, jolloin hahmon luonteen kehitys sekä osittain myös julkaisuajankohdan vaikutus töiden sisältöihin nousee esille.

Savonlinnassa tehdään yhteistyötä työvoiman saamiseksi12.10.2018 13:24Tiedote

Savonlinnassa on menossa vahva yritysten ja investointien kasvuvaihe, ja kaupungissa on avoinna satoja työpaikkoja. Savonlinnan kaupunki, Ammattiopisto SAMIedu, SAMI-Palvelut Oy ja Savonlinnan Vuokratalot Oy sekä alueen yritykset suunnittelevat yhteistä rekrytointikampanjaa. Tavoitteena on kouluttaa osaajia räätälöidysti suoraan avoinna oleviin työpaikkoihin. Kaupunkikonserniin kuuluva Savonlinnan Vuokratalot Oy tarjoaa rekrytoiduille vuokravapaita kuukausia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme