Savonlinnan kaupunki

Savonlinnassa pidetyssä Talousfoorumissa suomalaisia yrityksiä kannustettiin laajentamaan Valko-Venäjälle

Jaa

Järjestyksessään kuudes Suomi – Valko-Venäjä talousfoorumi keräsi valtioiden hallintoa, liike-elämän edustajia ja yrityksiä Savonlinnaan torstaina 31.5.2018. Osallistujia oli noin 130. Kaikkia puheenvuoroja yhdistivät kannustus ja rohkaisu maiden rajojen ylittävään liiketoimintojen ja viennin laajentamiseen. Valko-Venäjä lupasi tukea ja apua suomalaisten yritysten laajennustoimiin.

Suomi – Valko-Venäjä Talousfoorumissa tervetulosanat lausuivat Suomen ulkoministeriön alivaltiosihteeri Markku Keinänen, Valko-Venäjän varatalousministeri Yury Chebotar, Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine ja Etelä-Savon maakuntahallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen.

Alivaltiosihteeri Markku Keinänen kertoi Suomen Valko-Venäjän viennin ja tuonnin kasvaneen viime vuonna. Maiden välisellä yhteistyöllä on hyvä pohja, mutta Keinänen korosti yhteistyössä olevan vielä paljon kasvupontentiaalia käytettävänä. Keinäsen mukaan ulkomaankauppa on selkäranka kasvulle ja elinvoimalle. Ulkoministeriössä toivotaankin, että kansainvälistä kiinnostusta suomalaisiin tuotteisiin pystyttäisiin edelleen kasvattamaan.

Valko-Venäjän varatalousministeri Yury Chebotar kertoi Valko-Venäjän talouden, teollisuuden ja viennin olevan kasvusuunnassa. Hän piti tärkeänä kasvun myötä avautuvien mahdollisuuksien hyödyntämistä suomalaisten ja valkovenäläisten yritysten yhteistyöllä. Maa tarjoaa monenlaisia edellytyksiä ja ketteriä tukitoimia yritysten toiminnan perustamiseen ja laajennukseen Valko-Venäjällä.

Foorumin puheenvuorot käsittelivät Valko-Venäjän, Suomen ja Etelä-Savon liiketoimintamahdollisuuksia sekä kahdenvälisen kaupan, talouden ja investointiyhteistyön tulevaisuuden näkymiä. Edustettuina olivat muun muassa metsäala, puunjalostusteollisuus, huonekaluvalmistus, metalli- ja metallurgia-alat, energiateollisuus, IT-ala, tekstiiliala ja matkailu.

Valko-Venäjän puheenvuorot pitivät ulkoministeriön talous- ja ulkomaankauppaosaston päällikkö Roman Sobolev, Minskin kauppa- ja teollisuuskamarin varajohtaja Tatyana Dubova, Valko-Venäjän kansallisen investointi- ja yksityistämisviraston vt. johtaja Denis Meleshkin, Great Stone-teollisuuspuiston johtaja Aleksandr Yaroshenko, Nesvitchin kaupunginjohtaja Gennadi Solovei, Valko-Venäjän Yrittäjäkonfederaation puheenjohtaja Vladimir Karyagin sekä Bellesbumprom-konsernin varajohtaja Mihail Kasko.

Puheenvuoroissa tuotiin esille Valko-Venäjän talouden kasvua, keskeistä maantieteellistä sijaintia ja kehitetyn, erinomaisessa kunnossa olevan infrastruktuurin. Maan sijainti nähdään tärkeänä valttina investointeihin ja suomalaiset yritykset toivotettiin tervetulleeksi Valko-Venäjälle. Maa toimii väylänä myös Euraasian markkinoille. Valko-Venäjä tarjoaa edellytyksiä yritysten toiminnalle, muun muassa helpotuksilla arvonlisäverossa ja tulliverossa sekä viisumeissa ja vuokrissa. Myös rahoitusorganisaatiot tukevat yrityksiä.

Suomesta puheenvuoronsa pitivät Etelä-Savon kauppakamarin toimitusjohtaja Teppo Leinonen ja Kesla Oyj:n toimitusjohtaja Simo Saastamoinen. Molemmat rohkaisivat yrityksiä yhteistyöhön. Valko-Venäjä on yksi maatalous- ja metsäkoneita valmistavan Kesla Oyj:n keskeisimmistä vientimaista. Toimitusjohtaja Saastamoinen kiitteli valkovenäläisiä erittäin hyvästä ja sitoutuneesta yhteistyöstä, joka on ollut mutkatonta, reilua ja lämminhenkistä.

Puheenvuorojen jälkeen osallistujat vierailivat Savonlinnassa sijaitsevassa Suomen suurimmassa mekaanisen metsäteollisuuden keskuksessa, jossa sijaitsevat UPM Plywood Savonlinnan vaneritehdas, mm. Valko-Venäjälle metsäteollisuuden koneita ja laitteita vievä Andritz Savonlinna Worksin konepaja ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin kuitulaboratorio. Osa vieraista kävi myös B2B-neuvotteluja energiatalouden ja investointien sekä matkailualan tiimoilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaupunginjohtaja Janne Laine, puh. 044 417 4001
Tiedottaja Miia Käyhkö, puh. 044 417 4007

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Savonlinnan kaupunki
Savonlinnan kaupunki
Olavinkatu 27
57130 Savonlinna

(015) 527 4000http://www.savonlinna.fi/

Savonlinna – kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä

Savonlinna on kansainvälisesti kiinnostava ja vireä kulttuuri-, teollisuus-, koulutus- ja matkailukaupunkikeskus. Tunnelmallinen ja kaunis saaristokaupunki tarjoaa viehättävät puitteet sekä asumiselle että matkailulle. Yli puoli miljoonaa matkailijaa vuosittain sekä vahva ja kasvava metsäteollisuus ja teknologia-ala ovat vireän Savonlinnan tunnusmerkkejä. Kansainvälisesti Savonlinna tunnetaan keskiaikaisesta Olavinlinnasta ja oopperajuhlista sekä ainutlaatuisesta Saimaan järviluonnosta saimaannorppineen. Matkaa maanteitse tai rautateitse Helsingistä on runsaat 300 km ja lentäen Savonlinnaan pääsee alle tunnissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Savonlinnan kaupunki

Ikonit ja pääsiäismunat valtaavat Savonlinnan Riihisaaren13.2.2019 08:45:00Tiedote

Savonlinnalaisen ikonimaalari Tuula Ahosen näyttelyyn on valikoitunut pääsiäiseen liittyviä ikoneita, Jumalansynnyttäjän ja Kristuksen henkilöikoneita sekä kirkon pyhiä kuvaavia ikoneita. Näyttelyssä nähdään myös koristemunia, joita Ahonen on toteuttanut eri tekniikoilla. Mukana on olkikoristeisia ja helmikirjailtuja munia sekä vahatekniikalla koristeltuja munia eli pisankoja. Savonlinnan maakuntamuseon Valo valosta – Ikoneita ja pääsiäismunia –näyttely on esillä Savonlinnan Riihisaaressa 15.2.–22.4.2019.

Kaminakopista kiekkoareenoille – SaPKon 90-vuotisnäyttely Savonlinnan Riihisaaressa28.1.2019 09:15:47Tiedote

SaPKo 1929–2019 – Ei mikä tahansa kiekkoseura -näyttelyssä esitellään 90-vuotisjuhliaan viettävä Savonlinnan kuuluisin urheiluseura. Näyttely kertoo Savonlinnan Pallokerhon menestystarinan pikkukaupungin vaatimattomista oloista ponnistaneesta seurasta kohti Mestis-mestaruutta 2017. Savonlinnan maakuntamuseon tuottama näyttely on tehty yhteistyössä Savonlinnan Pallokerhon kanssa, ja se on esillä Savonlinnan Riihisaaressa 1.2.– 3.11.2019.

St. Petersburg and Lake Saimaa attract international tourists together17.1.2019 09:43:06Tiedote

St. Petersburg, Lake Saimaa and Leningrad Region start cooperation in tourism promotion in order to attract international tourists from China, South Korea and Central Europe. The aim of the cooperation is to raise awareness and develop contacts with tour operators to increase high-value incoming tourism outside the main tourism season. In Lake Saimaa are Imatra, Lappeenranta, Mikkeli and Savonlinna – the cities that form the Lake Saimaa – Purest Finland brand consortium.

Pietari ja Saimaa aloittavat yhteistyön matkailun kehittämisessä17.1.2019 09:35:54Tiedote

Pietari, Leningradin alue ja Saimaan kaupungit aloittavat yhteistyön matkailun markkinoinnissa, tuotekehityksessä ja myynnissä. Tavoitteena on houkutella matkailijoita Pietariin ja Saimaalle Kiinasta, Etelä-Koreasta ja Keski-Euroopasta. Yhteistyön tuloksena lisätään matkanjärjestäjien tietoisuutta mahdollisuudesta yhdistää nämä kaksi kohdetta rajanylittävässä matkailussa ja tuoda asiakkaita kokemaan elämyksiä ympäri vuoden – myös huippusesonkien ulkopuolella. Saimaalta mukana yhteistyössä ovat Imatra, Lappeenranta, Mikkeli ja Savonlinna, jotka yhdessä muodostavat Lake Saimaa Purest Finland markkinointikonsortion.

Majoitus- ja kokousmatkailuinvestointi Savonlinnaan17.12.2018 11:05:36Tiedote

Liikemies Yrjö Laakkonen on lähtemässä toteuttamaan matkailuliiketoiminnan kasvattamista Savonlinnan Oraviin. Puistoniemen alueelle on suunnitteilla kansainvälisesti korkeatasoinen majoitus- ja kokousmatkailutilojen rakentamishanke. Investoinnin suuruus on noin 6 miljoonaa euroa. Savonlinnan kaupunki huolehtii alueen kaavoituksesta ja avustaa investointituen hakemisessa sekä liiketoimintasuunnitelman laatimisessa.

Savonlinna hakee kesätyöntekijöitä valtakunnallisesti avaimet käteen -paketilla29.11.2018 13:17:04Tiedote

Savonlinnan kaupunki, Ammattiopisto SAMIedu, Savonlinnan seudun matkailu ja Savonlinnan Vuokratalot Oy käynnistävät yhdessä kausityöntekijöiden rekrytointikampanjan. Kampanja käynnistyy alkuvuodesta 2019. Kampanjan tavoitteena on rekrytoida jo valmiiksi osaavia sesonkityöntekijöitä kesäksi sekä työntekijöitä, jotka haluavat kesätöihin matkailu- ja ravintola-alalle Suomen kesäpääkaupunkiin Savonlinnaan ja sen ympäristökuntiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme