SDP EDUSKUNTA

SDP: Jätelakia tulee uudistaa kierrätys- ja kiertotaloustavoitteet edellä

Jaa

Eduskunta äänesti tänään jätelain muutoksesta. SDP esitti lakiesityksen hylkäämistä. Esitys lisää byrokratiaa etenkin pienyrittäjille eikä se paranna kierrätystä- tai vahvista ilmastotavoitteita mitenkään.

- SDP:ssä on seurattu surullisena kun tällä hallituskaudella tehtyjä kunnallista jätehuoltoa rapauttavia muutoksia. Muutokset on tehty yksityisten jätehuoltoyhtiöiden etujen nimissä, ei kuntalaisten, ympäristön tai kierrätystavoitteiden nimissä, toteaa ympäristövaliokunnassa koko vaalikauden vaikuttanut kansanedustaja Riitta Myller.

- Kunnallisen jätehuoltosektorin kurittaminen alkoi jo hankintalain uudistuksen yhteydessä, kun kunnallisille jäteyhtiöille määrättiin erittäin tiukat rajat palveluiden ulosmyynnille. Tässä poikettiin kansallisesti alaspäin direktiivin asettaman rajan. Jo tämä tulee aiheuttamaan ongelmia kunnallisille jätehuoltoyhtiöille, joiden tulee olla liiketoiminnaltaan kannattavia sekä hankaloittamaan mm. maatilojen ja yritysten toimintaedellytyksiä kun ne eivät voi ostaa palvelua kunnalliselta toimijalta näin halutessaan.

- Suomen kierrätysaste on surullisen matala. Emme ole kierrätyksen mallimaa vaikka näin joskus väitetään. Tavoitteet kiristyvät lähivuosina. Yhdyskuntajätteestä tulee kierrättää 50 prosenttia vuonna 2020, 55 prosenttia vuonna 2025, 60 prosenttia vuonna 2030 ja 65 prosenttia vuonna 2035. Nykyinen (2017) kierrätysaste on 41 prosenttia.

- Kierrätystavoitteista jälkeen jäämisen syitä ovat mm. ailahtelevan vastuiden määrittely, jatkuvat muutokset toimintaympäristössä sekä hyötyjätteiden erilliskeräyksen tehottomuus.

- SDP:n mielestä seuraavalla kaudella tulee jätelainsäädäntö uudistaa kokonaisvaltaisesti kuntalaisten ja ympäristön hyväksi, niin, että kunnallisten jätehuoltoyhtiöiden asema vahvistuu, kierrättäminen helpottuu ja kierrätysaste nousee. Tarvitaan vahva visio jätesektorille ja siinä julkisella, kuntalaisten omistamalla jätehuollolla on suuri rooli. Jätehuolto on tehokkainta siellä, missä julkinen sektori vastaa kokonaisuudesta ja yksityiset toimijat täydentävät sitä. Tästä on esimerkkejä maailmalta.

- Jätelakia tulee uudistaa myös EU:n jätedirektiivin, pakkausjätedirektiivin, kaatopaikkadirektiivin, romuajoneuvo-, paristo- sekä sähkö- ja elektroniikkalaiteromudirektiivien muutosten vuoksi. Ne on pantava Suomessa täytäntöön 5.7.2020 mennessä. Tässä yhteydessä tarvitaan näkyvä korjausliike jätelakiin. Kunnallisten jätehuoltotoimijoiden mahdollisuutta kehittää yhdyskuntajätehuoltoa tulee vahvistaa.

- SDP on huolissaan myös pienten yritysten toimintaympäristöstä. Yrityksillä oltava mahdollisuus hankkia jätehuoltopalvelut läheltä, helposti ja kohtuuhinnalla. Kuntayhtiöillä on näin ollen oltava mahdollisuus tarjota markkinaehtoisia jätehuoltopalveluja alueensa yrityksille EU:n hankintadirektiivin sallimissa rajoissa, kuten muissakin EU-maissa. Se on paikallistalouden ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätöntä.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Taavitsainen: Valtionyhtiö Posti tekee palkkahalpuutusretken Tallinnaan21.3.2019 14:42:50 EETTiedote

SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen pitää järkyttävänä valtionyhtiö Postin Virosta haettavaa palkkahalpuutusta. Postin tänään päättyneet yt-neuvottelut johtivat 59 työntekijän irtisanomiseen. Irtisanomiset koskivat hallinnollisia tehtäviä. Lisäksi työtehtäviä siirtyi Suomesta Tallinnaan. Siirtoja on julkisuudessa olleiden tietojen perusteella suunniteltu jo pidemmän aikaa.

SDP:n Haatainen: Eläkeläisten arjen parantaminen vaatii määrätietoisia toimenpiteitä21.3.2019 12:43:20 EETTiedote

- Monen eläkeläisen arki on kamppailua toimeentulon kanssa ja miten pienet tulot saa riittämään elämän välttämättömiin menoihin. SDP on sitoutunut pienituloisten eläkeläisten eläkkeiden korotukseen ja eläkeläisköyhyyden vähentämiseen. Tämän toteuttamiseksi olemme esittäneet useita toimenpiteitä, sanoi eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n paneelissa torstaina. - On ensiarvoisen tärkeää, että pienituloisten eläkeläisten käteen jäävää tuloa pystytään nostamaan. Siksi tarvitaan toimenpideohjelma, jolla nostetaan asteittain pienituloisten, alle 1400 euroa kuukaudessa ansaitsevien eläkeläisten ansioita 100 eurolla. Myös takuueläkkeen korottaminen tuo monille helpotusta tilanteeseen. - Sipilän hallitus on kurjistanut eläkeläisten tilannetta jatkamalla vuosi toisensa jälkeen kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien jäädytyksiä ja tekemällä tasoleikkauksen. Nämä on lopetettava ja indeksitarkistukset palautettava, vaati Haatainen. - Kun ihminen vanhen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme