SDP EDUSKUNTA

SDP:n 1. varapuheenjohtaja Niina Malm: Ammattiin valmistuvien tietosuojakäytäntö ei lisää amisten arvostusta

Jaa

Ylioppilasjuhlat ovat pitkään olleet suuri, jopa yhteiskunnallinen juhlapäivä, siinä missä ammattiin valmistuvia on hädin tuskin noteerattu. Viime vuosina amisten arvostusta on yritetty nostaa esimerkiksi julkaisemalla ammattiin valmistuvien nimet samalla tavalla kuin ylioppilaiden nimet. Yleinen ammatillisten oppilaitosten tietosuojakäytäntö kuitenkin estää monen nimen julkaisemisen. Ammattiin valmistuvien nimien julkaisemisen tulisi olla yhtä helppoa kuin ylioppilaiden, sanoo kansanedustaja Niina Malm (sd).

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Ylioppilaiden nimet on jo vuosikymmenien ajan julkaistu valmistujaispäivänä lehdissä ja netissä. ”Ylioppilaskoneet” ja nykyään myös ”amiskoneet” ovat yllättävän suosittuja. Esimerkiksi Yle on julkaissut ammattiin valmistuvien nimet jo vuosien ajan. Hakukoneita avataan satoja tuhansia kertoja, ja monille perheille, sukulaisille sekä läheisille on tärkeää nähdä valmistuvan nuoren nimi listalla. Toimitukset saavat tiedot Opetushallituksen Koski-tietovarannosta julkisuuslain mukaisella tietopyynnöllä. Toimitukset eivät saa tietoonsa sellaisten opiskelijoiden nimiä, joilla on väestötietojärjestelmässä turvakielto tai jokin muu syy nimen salaamiselle. Monissa ammatillisissa oppilaitoksissa on kuitenkin käytössä tietojärjestelmä, joissa opiskelijoiden tiedot ovat lähtökohtaisesti salattuja. Ammattiin valmistuvat toivoisivat samaa arvostusta kuin ylioppilaat.

-          Oppilaitosten mukaan monet opiskelijat eivät ole tietoisia tällaisesta käytännöstä. Käytäntö on myös päinvastainen ylioppilaiden käytäntöön verrattuna. Ylioppilaiden nimet luovutetaan toimituksille automaattisesti, ellei ylioppilas ole pyytänyt nimensä poistamista hyvissä ajoin, sanoo Malm.

Malm korostaa, että ammatillista koulutusta arvotetaan jo lähtökohtaisesti vähemmän kuin ylioppilastutkintoja. Molemmat tutkinnot ovat kuitenkin aivan yhtä arvostettavia toisen asteen tutkintoja.

Mielestäni tällainen käytäntö ei lisää amisten arvostusta. Media kirjoittaa isosti ylioppilaista ja ylioppilasjuhlinnasta, mutta amisten nimiä ei saa edes julkaista. Tietosuoja on tärkeä asia, ja nimen salaamiseen tulee tietenkin antaa mahdollisuus, mutta on kummallista, että meillä on kaksi aivan päinvastaista käytäntöä. En usko, että nuoria hävettää valmistua ammattiin: lähihoitajaksi, autoasentajaksi tai vaikka merkonomiksi valmistuminen on aivan yhtä arvostettavaa kuin ylioppilaaksi varmistuminen. Mikäli näin kuitenkin on, niin kyllä olemme yhteiskuntana epäonnistuneet, jos nuorta hävettää kertoa valmistuneensa ammattiin. Tässä meillä jokaisella on tehtävää. Suomi kärsii valtavasta työvoimapulasta, ja ammattiylpeyttä ei saa tappaa lähtökuoppiin. Peräänkuulutan lisää toimia amisten arvostuksen nostamiseksi, painottaa Malm. 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmän puheenjohtaja Mäkisalo-Ropponen: Yhdenvertaisuus kuuluu myös koeaikaan26.1.2023 15:43:33 EET | Tiedote

Marraskuussa hallinto-oikeus totesi päätöksessään, että työnantajalla ei ollut koeaikana velvollisuutta toteuttaa kuulovammaiselle työntekijälle yhdenvertaisuuslain mukaisia kohtuullisia mukautuksia. Päätös ei ole vielä lainvoimainen ja siihen ollaan hakemassa valituslupaa. Yhdenvertaisuuslaissa määriteltyjen kohtuullisten mukautusten tarkoituksena on mahdollistaa vammaisten työntekijöiden yhdenvertaisuus työpaikalla. SDP:n kansanedustaja ja eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmän puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen pitää vammaisten henkilöiden yhdenvertaisuuden kannalta välttämättömänä, että kohtuulliset mukautukset tehdään jo koeaikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme