SDP EDUSKUNTA

SDP:n Aki Lindén: Oppositio puhuu kummia: hallitusko ajaa sekä sotesosialismia että jenkkimallia?

Jaa

SDP:n kansanedustaja Aki Lindén ihmettelee opposition välikysymysvimmaa. Lindénin mukaan opposition argumentointi on hajanaista, ja vaikka kritiikki kuuluu päätöksentekoon, on opposition sotepelottelussa politikoinnin makua.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Ensin pelotellaan, että hallituksen sote-uudistus johtaisi "sote-sosialismiin" ja heti perään syytetään siirtymisestä Amerikan malliin, eli siihen, että yksityiset firmat hallitsevat markkinoita. Nämähän ovat täysin vastakkaisia asioita. Kertooko ristiriitainen kritiikki siitä, että opposition omat vaihtoehdot ovat vähissä ja hallituksen sote yritetään kaataa jos jonkinlaisilla himmeli-puheilla? Lindén kysyy. 

- Sote-uudistus tarkoittaa, että samanlainen kuntia laajempi organisaatio, joka nyt vastaa sairaaloista, vastaisi myös terveyskeskuspalveluista, vanhustenhuollosta ja muista sosiaalipalveluista. Rahoitus tulisi valtiolta, ja päättäjät valittaisiin suorilla vaaleilla. Mikä tässä on ”Amerikan mallia” tai ”sosialismia”? Lindén lisää. 

Lindén näkee Kokoomuksen ja Perussuomalaisten sotepelottelun vastuuttomana.

- Väitteet siitä, että sote-uudistus johtaisi rahasampoon vakuutusfirmoille ja hoitokotien henkilöstön vaihtamiseen Aasiasta tuotuun halpatyövoimaan ovat täyttä puppua. Jos jokin olisi johtanut tähän, se oli edellisen oikeistohallituksen sote, Lindén kommentoi.

Lindén mukaan opposition sotepuheissa tuntuu painavan vain raha.

- Kokoomus ja Perussuomalaiset ajoivat edellisessä hallituksessa sotea, jonka ainoa tavoite olivat säästöt. Onko oppositio hypännyt taas samaan kelkkaan ajamaan miljardileikkauksia? Lindén kysyy.

- Marinin hallituksen sote tähtää eri kunnissa asuvien ihmisten välisen eriarvoisuuden vähentämiseen, mutta myös kustannusten hillitsemiseen. Ennen kaikkea kyse on palveluiden saatavuuden ja laadun parantamisesta kaikille suomalaisille, Lindén painottaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Anneli Kiljunen: Vanhusasiainvaltuutetun virka on tervetullut11.6.2021 16:07:59 EEST | Tiedote

- Pitkään toivottu vanhusasiainvaltuutetun virka on vihdoin tulossa maahamme. Viimeiset vuodet ovat osoittaneet viran tarpeellisuuden, muun muassa vanhusten palveluiden laiminlyönnin vuoksi. Vanhusasiainvaltuutetun tehtävänä on seurata ikääntyneiden aseman ja oikeuksien toteutumista yhteiskunnassa. Hänen tehtävänään on puuttua epäkohtiin ja tehdä parannuksia sekä avauksia kehitettävistä toimista, iloitsee kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.). Ikäihmisten arki, tarpeet ja näkemykset on otettava huomioon, kun kehitetään tulevia hyvinvointialueita ja kuntia. Entistä useampi meistä asuu kotona ikääntyessämme. Koti, asuinympäristö ja tarvittavat palvelut tulee huomioida entistä tarkemmin. - Näitä palveluita ovat esimerkiksi kotiin tuotavat palvelut, liikunta- ja kulttuuripalvelut sekä omaishoidon tuki. On nimittäin hyvä huomata, että kaikesta hoivasta 80 prosenttia on omaisen tai läheisen toteuttamaa, painottaa Kiljunen. - Ikääntyminen ei ole sairastamista vaan muuttuviin elämäntarpeisiin v

SDP:n Eloranta: Vanhusasiavaltuutettu vihdoinkin Suomeen11.6.2021 13:32:05 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta iloitsee siitä, että vanhusasiavaltuutetun viran perustaminen etenee eduskunnassa. Vanhusasiavaltuutetun tehtävänä on tarkastella päätöksenteon vaikutuksia ikäihmisiin. Lisäksi valtuutettu voi antaa lausuntoja ja tehdä aloitteita, joiden kautta hän voi nostaa esille kehityskohteita ja lakiuudistustarpeita. Vanhusasiavaltuutetun toiminta tulee parantamaan ikääntyneiden asemaa ja edistämään ikääntyneiden oikeuksia. Eduskunta käsitteli sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöä aiheesta eilen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme