SDP EDUSKUNTA

SDP:n Anneli Kiljunen: Omaishoitotilanne ei saa johtaa työsyrjintään

Jaa

Suomessa on arviolta 500–700 tuhatta työssäkäyvää omaishoitajaa, joiden tilannetta työmarkkinoilla ei tunneta. Tällä hetkellä meillä on paljon erilaisia ongelmia työelämälainsäädännössä sekä työelämä arjessa, joissa ei tunnisteta omaishoitajuutta eikä niitä erityiskysymyksiä, jotka vaikeuttavat omaishoitajan työssäkäyntiä tai työnhakijana olemista.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- On ehdottoman tärkeää, että yhteiskunta tukee nykyistä paremmin työssäkäyviä omaishoitajia. Omaishoitotilanne ei saa johtaa työsyrjintään tai epäedulliseen kohteluun. Eriarvoista kohtelua on kuitenkin valitettavan paljon, sanoo eduskunnan omaishoidon tukiryhmän puheenjohtaja Anneli Kiljunen.

Eduskunnassa on käsittelyssä perhevapaauudistus, jossa käsitellään myös omaishoitajien asemaa työelämässä. Valitettavasti esitys ei tuo parannuksia omaishoitajille. Perhevapaauudistus tunnistaa ainoastaan sopimusomaishoitajat, mutta jättää huomioimatta ne sadat tuhannet omaishoitajat, joilla ei sopimusta, mutta huolehtivat läheistään ja käyvät samalla töissä.

- Tämä on todella valitettavaa. Myönteistä on kuitenkin se, että olemme tänä vuonna 30-vuotistaivaltaan juhlistavan Omaishoitajaliiton kanssa käyneet työministeri Haataisen kanssa keskusteluja tilanteen parantamiseksi. Tämän seurakusena ministeri yhdessä virkamiesten kanssa etsii nyt ratkaisuja omaishoitajien aseman parantamiseksi työelämässä, taustoittaa Kiljunen asioiden edistymisestä.

Omaishoitajaliitto luovutti tänään keskiviikkona 6.10. kansanedustajille julkilausuman, jossa tuodaan esille omaishoidon kehittämiseksi ja parantamiseksi tarvittavat kymmenen toimea. Yksi näistä toimista on ansiotyön ja omaishoidon yhteensovittaminen.

- Omaishoito on mahdollisuus. Se tulee tehdä näkyväksi ja se tulee nähdä yhtenä tärkeänä osana työelämäämme sekä hoivajärjestelmäämme. Me emme selviä yhteiskuntana ilman omaishoitajien tekemää hoivatyötä läheistensä hyväksi. Siksi omaishoitajille tulee antaa se arvo, mikä heille yhteiskunnassa kuuluu.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Johannes Koskinen: Historiallinen läpimurto kohti oikeudenmukaisempaa kansainvälistä yritysverotusta13.10.2021 10:41:51 EEST | Tiedote

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön (OECD) puitteissa sovittiin suurimmasta kansavälisestä yritysverotuksen uudistuksesta yli sataan vuoteen. Yhteensä 136 maata päätti asettaa suuryrityksille minimiveron ja oikeudenmukaistaa kansainvälisten digijättien verotulojen jakoa maiden välillä. Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja SDP:n kansanedustaja Johannes Koskinen pitää sopimusta erittäin merkittävänä läpimurtona, ja kiirehtii sopimuksen toimeenpanoa. - Tätä historiallista tilaisuutta edetä kohti oikeudenmukaisempaa ja toimivampaa kansainvälistä yritysverotusta ei ole varaa haaskata. Suomen on kansallisesti ja Euroopan unionissa toimittava päättäväisesti sopimuksen mahdollisimman nopean toimeenpanon edistämiseksi. Viivästykset saattaisivat vaarantaa erittäin merkittävän saavutuksen, Koskinen toteaa. Sopimus astuu pääosin voimaan jo 2023 ja toimeenpaneva säätely käynnistetään nopeasti, vuoden 2022 aikana. Sopimuksessa toimenpannaan kaksi erillistä uudistuspakettia, pilari I, j

Ministeri Tuppurainen: Pohjois-Pohjanmaan tartuttava hyvinvointitalouteen8.10.2021 14:45:45 EEST | Tiedote

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri, kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd.) näkee ihmisten hyvinvoinnin parantamisen pohjana pohjoisen Suomen menestykselle. - Ihmisten hyvinvoinnin parantaminen on politiikan kovaa ydintä, sitä jonka varaan on hyvä rakentaa myös taloudellista menestystä. Veimme Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella 2019 eteenpäin hyvinvointitalouden käsitettä, jossa katsotaan taloutta laajemmin ja hahmotetaan taloudellisen menestyksen ja hyvinvoinnin kohtalonyhteys. Tätä ajattelua tulisi juurruttaa myös Pohjois-Pohjanmaalle, siinä ovat menestyksemme avaimet, sanoo Tuppurainen. Hyvinvointi tulee olemaan tärkeä teema myös tulevissa aluevaaleissa. - Marinin hallitus on saanut maaliin historiallisen sote-uudistuksen, jolla pyritään turvaamaan kaikille kuuluvat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut. Tulevana keväänä Suomessa käydään historian ensimmäiset aluevaalit, joissa valitut päättäjät ovat jatkossa keskeisessä roolissa tulevaisuuden hyvinvointipalvelujen kehittämisessä j

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme