SDP EDUSKUNTA

SDP:n Anneli Kiljunen: Puheterapeuttien koulutuspaikkamääriin tärkeä lisäys – joskin riittämätön

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja korkeakoulut saivat tänään päätökseen neuvottelut koulutuspaikkamäärien lisäyksistä. Seuraavan kolmen vuoden aikana opiskelupaikkamääriä korkeakouluissa tullaan lisäämään yhteensä noin 10 000 paikkaa ja jo tänä syksynä noin 4200 paikkaa.

- Tämä on hieno päätös meidän nuorillemme tässä poikkeustilanteessa, jossa moni nuori olisi jäänyt ilman opiskelu- tai työpaikkaa. Tällä päätöksellä toteutetaan myös hallitusohjelman koulutustavoitteita eri alojen ja alueiden osaajapulaan vastaamiseksi, iloitsee kansanedustaja Anneli Kiljunen.

Tämän syksyn osalta logopedian koulutuspaikkoja lisättiin 126 paikasta 163 paikkaan. Tämä aloituspaikkojen lisäys on hyvä askel kohti riittävää puheterapeuttien määrää Suomessa.

- Pidemmällä aikavälillä meidän pitää pystyä lisäämään logopedian aloituspaikat 250 paikkaan per lukuvuosi. Vain merkittävällä aloituspaikkojen lisäämisellä per vuosi pystymme vastaamaan ihmisten hoidon tarpeeseen riittävällä tasolla, linjaa Kiljunen.

Nykyisellään puheterapian kolmen kuukauden hoitotakuu toteutuu valitettavan harvoin. Pahimmillaan hoitoonpääsy kestää yli vuoden. Lisäksi on paikkakuntia, joilla puheterapiaa ei ole tarjolla lainkaan. Hoitoon pääsyn pitkittyminen näkyy esimerkiksi lasten osalta heikkona koulumenestyksenä sekä aikuisten osalta vaikeutena palata työelämään ja elämänlaadun heikkenemisenä. Ihmisten syrjäytymisriski kasvaa, kun esimerkiksi aivoverenkiertohäiriön aiheuttamaa vammaa ei pystytä kuntouttamaan oikea-aikaisesti.

- Tästä syystä olen jättänyt hallitukselle toimenpidealoitteen ja kirjallisen kysymyksen toimintaterapeuttien koulutuspaikkamäärien kaksinkertaistamisesta. Koulutuspaikkamäärien lisäys tuottaa viiveellä korjauksen tilanteeseen, mutta ennakoi samalla myös eläköityvien puheterapeuttien poistuman tuomaa vajetta. Toivon, että seuraavista vuosista neuvoteltaessa tämä kansanterveyden kannalta merkittävä koulutustason nosto otetaan huomioon, sanoo Kiljunen.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Malm ja Salonen Raumalla: Teollisuuden tilannetta ja tukitoimia on katsottava kokonaisuutena26.9.2020 10:00:00 EESTTiedote

SDP:n 1. varapuheenjohtaja Niina Malm ja eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Kristiina Salonen pitävät Suomen teollisuuden haasteiden ratkaisemiseksi välttämättömänä, että teollisuuden tilaa ja tukitoimia katsotaan yhtenä kokonaisuutena. Malm vieraili lauantaina Raumalla, jossa hän tutustui yhdessä Salosen kanssa muun muassa Rauman sataman tilanteeseen.

SDP:n Gustafsson ehdottaa sähköpyörien verovähennysoikeutta seniorikansalaisille25.9.2020 15:08:36 EESTTiedote

Kansanedustaja Jukka Gustafsson on jättänyt kirjallisen kysymyksen sähköpyörien verovähennysoikeudesta valtionverotuksessa yli 65-vuotiaille seniorikansalaisille. Sähköpyörät ovat tulleet osaksi monen suomalaisen arkipäivää. Erilaisista fyysistä vaivoista ja vammoista kärsiville ihmisille sähköpyörä helpottaa liikkumista. Liikunta voi tulla tavaksi, jos valitsee lajin, josta pitää, väkisin ei mitään tule tehtyä pitkään. Pyöräily on mukavaa ja virkistävää, ja se parantaa kuntoa. Kuitenkin ikääntyessä ylämäet tuntuvat raskailta, mikä voi latistaa harrastuksen. Ikäihmisten liikunnalla voidaan hidastaa lihasvoiman vähenemistä/lihaskatoa, pitää yllä lihasvoimaa ja kestävyyttä ja lisätä hapenkulutusta eritoten kestävyysharjoittelulla, eli edistää hengitys- ja verenkiertoelimistösi aerobista kuntoa.

SDP:n Paula Werning: Kuntouttava työtoiminta parantaa henkilön elämänhallintaa25.9.2020 13:46:37 EESTTiedote

Kansanedustaja Paula Werning on tyytyväinen hallituksen päätökseen muuttaa kuntouttavan työtoiminnan pelisääntöjä. Tarkoituksena on tarkentaa kuntouttavan työtoiminnan järjestämistä ja tuottamista koskevaa sääntelyä. Lakiin on tarkoitus lisätä kuntouttavan työtoiminnan sisältöä koskeva säädös, jossa palveluiden sisällöksi määritellään henkilön elämänhallinnan ja työ- ja toimintakyvyn edistäminen. - Tämän säädöksen mukaan on tarkoitus tarkentaa kuntouttavan työtoiminnan kuntouksellista asemaa. Näin se kohdentuu henkilöille, jotka eivät kykene osallistumaan julkisiin TE-palveluihin tai työelämään, Werning sanoo. Työllisyyden kuntakokeilut tulevat tukemaan myös sitä, miten TE-palveluja voidaan kehittää edelleen vastaamaan paremmin niiden henkilöiden palvelutarpeita, jotka ovat heikommassa asemassa työmarkkinoihin. - Pidän tärkeänä, että kuntouttava työtoiminta on jatkossa laadukasta ja entistä asiakaslähtöisempää. Ongelmana on ollut se, että asiakkaan työkykyyn ja sosiaaliseen toimintakyk

SDP:n Heinäluoma: Komission maahanmuuttopaketti on avaus vaikealle, mutta tärkeälle keskustelulle24.9.2020 09:18:58 EESTTiedote

Euroopan unionin komissio julkisti tänään oman ehdotuksensa EU:n yhteisen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan uudistamiseksi. SDP:n kansanedustaja, hallintovaliokunnan jäsen Eveliina Heinäluoma pitää avausta ennen kaikkea aloituksena vaikealle keskustelulle unionin tulevaisuuden kannalta tärkeästä aiheesta. Itse paketin Heinäluoma katsoo pitävän sisällään sekä kannatettavia että ongelmallisia asioita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme