SDP EDUSKUNTA

SDP:n Anneli Kiljunen: Seitsemän päivän hoitotakuu varmistaa nopean hoitoon pääsyn

Jaa
Eduskunta aloitti tänään hallituksen esityksen 7 päivän hoitotakuusta käsittelyn lähetekeskustelulla. Kansanedustaja Anneli Kiljunen kiittää hallitusta ja ministeri Lindéniä tärkeästä lakiesityksestä, jolla varmistetaan, että jatkossa jokainen saa hoidontarpeen arvioinnin saman päivän aikana ja sen jälkeen viikon sisällä ensimmäisen hoitotiimin hoitajan- tai lääkärinvastaanoton.
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

– Hoitotakuulainsäädäntö on tärkeä erityisesti siksi, että se parantaa ihmisten mahdollisuutta päästä hoitoon entistä nopeammin ja oikea-aikaisesti. Ensikontaktin saamisen nopeuttaminen estää sairauksien pahenemista entisestään. Mahdollisimman varhainen puuttuminen vähentää sekä inhimillistä kärsimystä että pidemmän aikavälin kuluja yhteiskunnalle.

Tämän lisäksi tärkeää on, että hoidon jatkuvuus turvataan ja ihminen saa tarvittavan hoidon sairauteensa – pelkkä ensikontakti ei riitä. Siksi ensimmäisellä tapaamisella tehdäänkin hoito- tai kuntoutussuunnitelma, jossa määritellään tutkimusten, hoidon tai kuntoutuksen tarve. Suunnitelman mukaiset hoitotapahtumat eivät kuuluisi 7 päivän hoitotakuun piiriin, mutta nämäkin palvelut tulisi järjestää kohtuullisessa ajassa enintään 3 kuukauden kuluessa tai suunnitelman mukaisesti, Kiljunen toteaa.

Edustaja Kiljunen pitää tärkeänä myös, että lainsäädäntö velvoittaa ja ohjeistaa tulevia hyvinvointialueita, kuinka perusterveyspalveluita tulee kehittää ja parantaa nykyisestä. Hän myös pitää porrastettua siirtymää perusteltuna, jotta palvelun järjestäjillä on aikaa muuttaa ja kehittää toimintojaan hoitotakuun saavuttamiseksi.

– Hoitotakuuta ei kuitenkaan toteuteta pelkästään lainsäädännöllä. On tärkeää, että hyvinvointialueilla parannetaan työolosuhteita ja työkäytänteitä sekä henkilöstön mahdollisuuksia vaikuttaa ja olla mukana palveluiden kehittämistyössä. Tätä kautta helpotetaan myös lääkäreiden ja hoitajien saatavuutta perusterveydenhuoltoon. Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman sosiaali- ja terveysalan henkilöstön riittävyyden ja saatavuuden työryhmän työ on tässä myös erittäin tärkeää. Meidän tulee myös varmistaa työn vaativuutta vastaava palkkaus ja ettei työn kuormitus kasva liian suureksi, sillä mitä paremmin meidän henkilöstömme voi, sitä parempaa palvelua me voimme tarjota ihmisille, Kiljunen muistuttaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n puheenjohtajaehdokas Antti Lindtman julkaisi visionsa vuoteen 2035 – Suomen suunta on tulevaisuus9.6.2023 15:29:50 EEST | Tiedote

SDP:n puheenjohtajaehdokas, kansanedustaja, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on julkaissut visionsa vuoteen 2035. “Suomen suunta on tulevaisuus” -nimellä kulkeva visio tähtää siihen, että Suomi on maailman ensimmäinen hiilineutraali hyvinvointiyhteiskunta vuonna 2035. Tämä on toteutettava niin, että kaikki pysyvät mukana ja niin, että vihreään siirtymään liittyvät valtavat mahdollisuudet muuntuvat taloudellisiksi menestystarinoiksi.

SDP:n Lauri Lyly: Tarvitsemme kasvua, emme riitelyä - silti työllisyyttä ja kestävää kasvua lisääviä positiivisia toimia ei ole vielä hallitusneuvotteluista kuultu5.6.2023 10:11:00 EEST | Blogi

Olen huolestuneena seurannut, miten viime aikoina hallitusohjelmaneuvotteluihin liittyen ovat esillä olleet työntekijöiden asemaan kohdistuvat heikennykset. Hämmästyttävää on se, että ne koskevat vain työntekijäpuolta. Vastaavia esityksiä ja muutoksia ei ole juuri näkynyt työnantajien tilanteeseen liittyen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme