SDP EDUSKUNTA

SDP:n Anneli Kiljunen: Sote-uudistuksen tavoitteiden toteutuminen on kiinni hyvinvointialueiden ensi vuoden rahoituksesta

Jaa

Hallitus kokoontuu 31.8.–1.9. budjettiriiheen päättämään valtion talousarviosta ensi vuodelle. Tämä budjettiriihi ja ensi vuoden budjetti on ensimmäisiä laatuaan, sillä ensimmäistä kertaa valtion budjettiin sisältyy myös ensi vuonna aloittavien hyvinvointialueiden rahoitus. SDP:n kansanedustaja ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtaja Anneli Kiljunen on huolissaan alueiden ensi vuoden rahoituksesta, jota hän pitää kriittisenä hallituksen keskeisen uudistuksen onnistumisen kannalta.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Hyvinvointialueiden ensimmäisen vuoden rahoitus on aivan keskeinen uudistuksen onnistumisen kannalta. Hyvinvointialueet valmistelevat strategisesti pitkäjänteisiä uudistuksia jo ensi vuodesta alkaen. Olen todella huolissani, sillä vuosi 2023 tulee olemaan erittäin vaikea, jos riittävää rahoitusta ei turvata. Rahoitusjärjestelmä ei huomioi riittävästi vuoden 2022 todellista talouden toteumaa, eikä alueiden erityispiirteitä esim. ympärivuorokautisen hoidon tarpeen lisääntymistä ja siihen liittyviä investointeja. Rahoituksessa ei ole myöskään huomioitu 5-vuotista palkkaohjelma eikä palkkaharmonisaatiota. Monet hyvinvointialueet ovat ilmaisseet huolensa useiden jopa kymmenien miljoonien eurojen alijäämästä ja säästövaatimuksista vuonna 2023. Tämä ei varmastikaan ole tarkoituksemme, Kiljunen toteaa.

- Hyvinvointialueille tulee mahdollistaa turvallinen siirtymä palveluiden järjestämiseen ja tuottamiseen. Jos hyvinvointialueet ajautuvat taloudellisiin vaikeuksiin, vaihtoehtoina ovat palveluiden priorisointi, eli ketä hoidetaan ja kenelle palveluja järjestetään, suunniteltujen investointien keskeyttäminen tai niitä ei tehdä lainkaan, tai alijäämäinen budjetti, jota korjataan arviointimenettelyn kautta. Nämä vaihtoehdot ovat mielestäni vastoin sote-uudistuksen tavoitteita ja meidän on huolehdittava, että näin ei tapahdu, Kiljunen lisää.

Valtioneuvosto päättää vuosittain myös hyvinvointialueiden lainanottovaltuuksista. Kiljunen pitää tärkeänä, että hyvinvointialueilla on myös mahdollisuus tehdä tarvittavia ja välttämättömiä investointeja palveluiden tuottamiseen.

- Alueiden on uudistettava palvelukokonaisuuksia sote-uudistuksen tavoitteiden mukaisesti. Hallituksen tulee varmistaa alueille mahdollisuus järjestää palvelut entistä paremmin ja vaikuttavammin yhdessä osaavien alan ammattilaisten kanssa. Nyt viimeistään meidän on panostettava henkilöstön hyvinvointiin, riittävän henkilöstön saatavuuteen ja johtamiseen sekä ict-järjestelmien parempaan hyödyntämiseen. Tämän lisäksi hallituksen tulee turvata palveluiden kannalta tärkeät investoinnit, jotka mahdollistavat kansalaisten yhdenvertaisten palveluiden uudistamisen vuodesta 2023 alkaen pitkäjänteisesti ja kustannusvaikuttavasti. Investoinnit ja riittävä rahoitus sosiaali- ja terveyspalveluihin varsinkin peruspalveluihin ja ennaltaehkäisevään toimintaan maksavat itsensä takaisin moninkertaisesti, Kiljunen vaatii.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Vammaispalvelulain uudistus tukee vammaisten yhdenvertaisuutta ja osallisuutta4.10.2022 15:21:19 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen iloitsee, että vammaisten oikeuksia parantava hallituksen esitys uudeksi vammaispalvelulaiksi on saapunut eduskuntaan. Vammaispalvelulain uudistuksen tarkoituksena on tukea vammaisen henkilön itsenäistä elämää ja itsemääräämisoikeuden toteutumista, yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja osallistumista yhteiskunnassa sekä turvataan yksilöllisen tarpeen mukaiset, riittävät ja laadultaan hyvät palvelut. Lakiesitys kuitenkin jättää vielä kehitettävää tulevaisuuteenkin Mäkisalo-Ropposen mielestä.

SDP:n Hussein al-Taee: Järjestöjen pankkipalvelut on turvattava3.10.2022 12:00:39 EEST | Tiedote

Järjestöjen toiminta on vaikeutunut huomattavasti pankkien velvoitteiden ja lisääntyneen säätelyn vuoksi. Kyseessä on ongelma, joka koskettaa suomalaisia järjestöjä aina koirakerhoista suuriin kehitysapujärjestöihin. Tähän johtopäätökseen päätyi SDP:n työryhmä, jonka tehtävänä oli tunnistaa järjestökentän pankkipalveluihin liittyvät ongelmat ja esittää niihin ratkaisuja. - SDP:lle on tärkeää pitää huolta kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksistä. Siksi kutsuimme työryhmän työhön mukaan laajan rintaman eri puolueiden kansanedustajia, järjestötoimijoita sekä viranomaisten ja finanssisektorin edustajia, kertoo SDP:n pankit ja järjestöt -työryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Hussein al-Taee. Al-Taeen mukaan järjestöjen kohtaamissa haasteissa on kyse merkittävästä yhteiskunnallisesta ongelmasta. - Pankkien lisääntyneet velvoitteet sekä Suomen että EU:n tasolla ovat johtaneet siihen, että järjestöillä on vaikeuksia pankkitilien avaamisessa ja rahaliikenteen hoitamisessa. Pahimmassa tapa

SDP:n Viitanen ja Eloranta: E-kirjojen lainauskorvaus toteutettava pikaisella aikataululla29.9.2022 12:17:38 EEST | Tiedote

E-kirjojen lainauskorvauksiin varattiin rahoitus tuleville vuosille keväällä julkisen talouden suunnitelmassa. Sitä ennen hyväksyessään kuluvan vuoden talousarvion eduskunnan valtiovarainvaliokunta kiirehti rahoitukseen liittyvien ratkaisujen sekä tarvittavien säädösmuutosten valmistelua. Jotta lainauskorvaus voidaan toteuttaa, tarvitaan muutos lainsäädäntöön.

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Sosiaali- ja terveydenhuollon tilaa ei ratkaista ilman hoitohenkilökunnan työoloista huolehtimista28.9.2022 16:30:00 EEST | Tiedote

Keskiviikkona 28.9. eduskunnassa keskusteltiin opposition yhteisestä välikysymyksestä koskien vanhuspalveluiden ja terveyspalveluiden tilannetta. SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen pitää erikoisena, että välikysymyksen tekevät puolueet, jotka itse ovat olleet leikkaamassa palveluista, mutta myöntää myös, että toimia yhä tarvitaan varsinkin hoitajien tilanteen parantamiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme