SDP EDUSKUNTA

SDP:n Berg: Nyt tarvitaan kuntouttavaa työtoimintaa vaihtoehtoisilla toteutustavoilla

Jaa

SDP:n kansanedustaja Kim Berg toteaa, että sosiaali- ja terveysministeriön ohje jatkaa kuntouttavaa työtoimintaa vaihtoehtoisilla tavoilla koronaepidemian aikana on tarpeellinen muistutus kaikille toimijoille. Tässä epidemiatilanteessa tarvitaan kuntien ja järjestöjen sekä muiden toimijoiden yhteistyötä. Moni kuntahan sulki kuntouttavan työtoiminnan toimintapaikat hallituksen kiellettyä yli 10 hengen kokoontumiset 16.3.2020 alkaen.

20.3. annetun ohjeen mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvelvollisuus säilyy myös poikkeusoloissa, ja kuntien on turvattava asiakkaiden oikeus saada tarvitsemansa palvelut yksilöllisiä tarpeita vastaavasti. 

Nyt tarvitaan vaihtoehtoisia toteuttamistapoja

Bergin mukaan sosiaali- ja terveysministeriön kehotus kunnille kehittää koronaepidemian ajaksi vaihtoehtoisia kuntouttavan työtoiminnan toteutustapoja yhteistyössä järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa on aiheellinen ja siitä hyvä muistuttaa kaikkia toimijoita .

Ryhmässä toteutettavat toimintamuodot eivät tartuntariskin takia ole nyt mahdollisia, jos niissä kokoonnutaan fyysisesti samaan tilaan. Kunnan pitää kaikin keinoin etsiä vaihtoehtoisia tapoja jatkaa kuntouttavaa työtoimintaa myös poikkeusoloissa erityisesti silloin, kun asiakas haluaa sitä jatkaa.

Ministeriön 8.4. antaman ohjeen mukaan kuntouttavan työtoiminnan muodot ovat toimijoiden valittavissa ja se voi olla myös toimintaa työpaikoilla, joissa tartuntariskiä ei ole. Uusien toimintamuotojen käyttöönotossa pitää toimia aina yhteisymmärryksessä kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvan asiakkaan kanssa. Tarkentavaa ohjetta tarvitaan, koska moni kunta sulki kuntouttavan työtoiminnan toimintapaikkoja, kun hallitus kielsi yli kymmenen hengen kokoontumiset 16.3.2020. 

Kuntouttava työtoiminta on paitsi työllistymistä edistävä palvelu, myös sosiaalihuollon palvelu. Kaikissa tilanteissa kunnan on huolehdittava siitä, ettei kenenkään oikeus välttämättömään huolenpitoon ja toimeentuloon vaarannu.

Vaikka kunnat voivat epidemiatilanteessa keskeyttää kuntouttavan työtoiminnan, jos eivät pysty järjestämään toimintaa muulla tavalla, keskeytyksestä on kerrottava sekä TE-toimistoille että asiakkaille. On huomattava, että asiakas ei menetä etuuttaan eikä toimeentulotukea alenneta keskeytyksen vuoksi.

Kuntouttavan työtoiminnan lisäksi uusi ohje soveltuu myös muihin ryhmässä toteutettuihin sosiaalihuollon palveluihin, joiden toteuttamista koronavirustilanne on vaikeuttanut. Tällaisia voivat olla esimerkiksi sosiaalisen kuntoutuksen tai vammaisten henkilöiden työtoimintaan liittyvät ryhmämuotoiset toiminnot.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eveliina Heinäluoma: Hallitus elvyttää asuntorakentamisen voimin3.6.2020 11:53:56 EESTTiedote

Helsingin seudun MAL-sopimusneuvotteluissa on saavutettu neuvottelutulos. Kunnianhimoisen kokonaisuuden keskiössä on hiilineutraalin kaupunkiseudun luominen, jossa pääpainopisteet ovat asuntotuotannon lisääminen ja kestävät liikuntamuodot. Asunnot on tarkoitus rakentaa paikkoihin, joista on hyvät kulkuyhteydet julkisella liikenteellä, pyörällä ja kävellen. - Sopimuksen syntyminen on merkki pääkaupunkiseudun kuntien keskinäisen yhteistyön lujittamisesta, suunnitteluyhteistyön jatkuvuudesta sekä kuntien ja valtion sitoutumisesta ehdotettuihin toimenpiteisiin. On tärkeää, että sopimuksen katse on vahvasti joukkoliikenteen tukemisessa ja alueiden eriytymisen ehkäisyssä, toteaa kansanedustaja Eveliina Heinäluoma. Sopimuksessa esitetyt liikennehankkeet tukevat sujuvan arjen pohjaamista tulevaisuudessa yhä vahvemmin joukkoliikenteelle. Esimerkiksi Vihdintien pikaraitiotien toteuttamiseen osoitetaan valtion toimesta 105 miljoonaa euroa. Myös jo käynnissä oleva Viikin-Malmin pikaraitiotie -hank

SDP:n Piritta Rantanen: Hallituksen kuntapaketti turvaa peruspalvelut3.6.2020 11:48:38 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Piritta Rantanen pitää neljännen lisätalousarvioesityksen kuntapakettia merkittävänä. - Kuntien mahdollisuuksista tuottaa peruspalveluja on pidettävä kiinni, tämä korostuu kriisioloissa. Korona koettelee kovimmin lapsiperheiden, syrjäytymisvaarassa olevien nuorten sekä ikäihmisten arkea. Näiden ryhmien tukeminen tapahtuu pitkälti kuntien kautta. Hallituksen kuntapaketissa on näihin tehtäviin osoitettu suoraan yhteensä miltei 200 miljoonaa euroa. - Kuntien tukipaketti on rakennettu viisaasti. Se sisältää laajan kirjon tukielementtejä ja tätä kautta tuki suuntautuu tehokkaasti erilaisissa tilanteissa oleville kunnille. Tukea kunnille osoitetaan yhteisövero-osuuden kasvattamisen, valtionosuuksien lisäämisen sekä sairaanhoitopiirien tukipaketin kautta. Kuntapaketin yhteisarvo on 1,4 miljardia euroa. Lisätalousarvioesitykseen sisältyy lisäksi muita lukuisia kuntiin vaikuttavia ehdotuksia, joilla lievennetään koronakriisin vaikutuksia tai tuetaan talouskasvua. Hallitukse

SDP:n Asell: Lisätalousarviossa helpotusta korkeakouluihin pyrkiville3.6.2020 09:30:42 EESTTiedote

Hallitus ehdottaa lisätalousarviossaan osana koronakriisin hoitoa korkeakoulujen aloituspaikkojen kertaluonteiseen lisäykseen yhteensä 124 milj. euroa, jolla tavoitellaan 4 800 aloituspaikkaa. Myös avoimeen korkeakoulutukseen ehdotetaan 10 milj. euron lisäpanostuksia, joilla tuetaan avoimen opetuksen lisäämistä sekä mahdollistetaan koulutuksen ja työelämän ulkopuolella oleville määräaikainen opintomaksuista vapauttaminen. Lisäksi korkeakouluille ja ylioppilaiden terveydenhoitosäätiölle ehdotetaan panostuksia muun muassa ohjauksen lisäämiseen ja opiskelijahyvinvoinnin tuen vahvistamiseen. - SDP:n tavoitteena on ollut pitkään hakijasuman purku korkeakoulujen aloituspaikkoja lisäämällä. Ajoimme asiaa hallitusohjelmaneuvotteluissa ja jo 2011-2015 hallituskaudella. On hienoa, että osana koronakriisistä selviytymistä myös tähän asiaan kiinnitetään huomiota, kansanedustaja, sivistysvaliokunnan jäsen Marko Asell (sd.) toteaa. Lisäyksestä menee 62 milj. euroa ammattikorkeakouluille ja 62 milj.

SDP:n Eloranta: Hallitukselta vahva panostus osaamiseen sekä lasten ja nuorten hyvinvointiin3.6.2020 09:30:02 EESTTiedote

Koronakriisin rajoitustoimilla on ollut kielteisiä vaikutuksia monien lasten ja nuorten oppimistuloksiin, hyvinvointiin ja yhdenvertaisuuteen. Vaikutusten lieventämiseksi hallitus päätti toteuttaa lisätalousarviossa laaja-alaisen noin 320 miljoonan euron lasten ja nuorten hyvinvointipaketin. Hyvinvointipaketti kohdistuu opetus- ja kulttuuriministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonaloille. OKM:n hallinnonalalle ehdotetaan kaikkiaan 159 miljoonaa euroa lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme