SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eloranta: Kulttuurin roolia osana hyvinvointipolitiikkaa on vahvistettava edelleen

Jaa

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) haluaa lisätä tietoa ja ymmärrystä taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutuksista eli siitä mitä taide ja kulttuuri merkitsevät eri ikäisten ja erilaisessa tilanteessa olevien ihmisten hyvinvoinnille. Eloranta puhui aiheesta pohjoismaisessa kulttuurihyvinvointikonferenssissa.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Kulttuurilla on suuri merkitys ihmisten hyvinvoinnille. Onkin tärkeätä ottaa kulttuuri osaksi hyvinvointitaloutta ja samalla hyvinvointi-investointeja. Meidän tulee jakaa kokemuksia onnistuneista kulttuurihyvinvoinnin toimintamalleista ja ottaa niitä käyttöön yhä laajemmin, sanoi Eloranta.

Suomessa selkeitä edistysaskeleita kulttuurihyvinvoinnin saralla alkoi tapahtua 2000-luvulla, kun vuonna 2010 käynnistyi valtakunnallinen Taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia (Taiku) -toimintaohjelma, joka antoi sysäyksen laajalle hallinnonrajat ylittävälle kehittämistoiminnalle taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutusten lisäämiseksi. Tämän ihan maailmanlaajuisestikin ainutlaatuisen hallitustasoisen ohjelman tehtävänä oli edistää taiteen ja kulttuurin hyvinvointia tukevia vaikutuksia.

- Sen jälkeen kulttuurihyvinvointi on ollut mukana jo kolmessa viime hallitusohjelmassa ja eteenpäin on menty. Myös pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmassa on kirjattuna kulttuurin hyvinvointivaikutusten lisääminen eri hallinnonalojen yhteistyötä vahvistamalla. Kulttuurihyvinvointi toteutuu myös alueellisessa ja paikallisessa päätöksenteossa. Hyvinvointialueiden ja kuntien hyvinvointikertomusten tietosisällöissä on jo otettu huomioon kulttuurihyvinvoinnin näkökulma ja rahoitusohjauksen vahvistamiseksi on valmisteltu kulttuurihyvinvointiin liittyvän indikaattorin lisäämistä kuntien valtionosuuden hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lisäosaan, Eloranta korosti.

Eloranta näkee kuitenkin ongelmana sen, ettei kulttuurihyvinvointi ole vielä riittävästi mukana sosiaali- ja terveysalan tai kulttuurialan koulutuksissa. Ongelmana on myös koordinaation puute kunnissa ja hyvinvointialueilla sosiaali- ja terveyspalveluissa. Kunnan ja hyvinvointialueen väliin jää helposti kuilu eikä tieto kulje. Näyttöön perustuvien hyvien toimintamallien saattaminen koko väestön saavutettaviksi ei ole helppoa. Toiminta on vielä usein pientä ja tekijöistä riippuvaista, eikä juurikaan toistettavissa tai skaalattavissa isommille määrille ihmisiä.

- Kulttuurihyvinvointia tuleekin edelleen vakiinnuttaa sekä juurruttaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen sekä osaksi sote-alojen koulutusta, hoitoa, hoivaa ja kuntoutusta. On myös tärkeätä ymmärtää ja edelleen levittää tietoa siitä, että kulttuurihyvinvoinnin edistämisellä vahvistetaan kaikenikäisten ihmisten osallisuutta, yhteisöllisyyttä, terveyttä ja toimintakykyä sekä kavennetaan eriarvoisuutta, Eloranta korosti konferenssissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: “Lisätalousarviosta merkittäviä panoksia vihreään siirtymään ja huoltovarmuuden parantamiseen”20.5.2022 14:02:38 EEST | Tiedote

Hallitus esittää tänään päätetyssä vuoden toisessa lisätalousarviossa merkittäviä 175 miljoonan euron lisäpanostuksia vihreän siirtymän edistämiseen. Lisäksi Suomen huoltovarmuutta parantaviin toimiin esitetään yhteensä noin 293 miljoonan euron määrärahalisäyksiä. Toimenpiteet ulottuvat usealle eri sektorille liikenteessä, energiasektorilla, kotitalouksissa ja kiinteistöissä sekä teollisuudessa ja maataloudessa. Myös vihreän siirtymän investointien lupakäsittelyitä nopeutetaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme