SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eloranta: Tekniikan ja juridiikan osaajapulaa helpotetaan Turussa

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

SDP:n turkulainen kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta iloitsee tekniikan ja juridiikan osaamisen vahvistumisesta Turun seudulla. Opetus- ja kulttuuriministeriö on tänään 10.1. laajentanut korkeakoulujen koulutusvastuita. Turun yliopistolle myönnettiin uutena koulutusvastuuna sähkö- ja automaatiotekniikka, aina kandidaatin tutkinnosta tohtorikoulutukseen saakka. Lisäksi Turun ammattikoreakoululle myönnettiin uutena koulutusvastuuna tekniikan amk-tutkinto, eli sähkö- ja automaatiotekniikan insinööri.

-Turun talousalueella ja laajemmin Suomessa on pula osaavasta sähkö- ja automaatiotekniikan osaamista. Teollisuuden kilpailukyvyn säilyttäminen ja parantaminen edellyttävät tuottavuuden nostoa, ja tämä puolestaan edellyttää tulevaisuudessa automaation voimakkaampaa hyödyntämistä. Digitalisaatio lisää tietotekniikan ohella automaatiotekniikan osaamisen tarvetta myös muilla aloilla, kuten autonomisten liikennevälineiden ja työkoneiden kehityksessä, Eloranta sanoo.

Turun yliopistossa ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneista suuri osa työllistyy Varsinais-Suomeen. Myös suurin osa ammattikorkeakoulusta valmistuneista jää alueelle töihin.

-Alueen teollisuus ja elinkeinoelämä sekä toisen asteen alan koulutusorganisaatiot tukevat voimakkaasti sähkö- ja automaatiotekniikan koulutuksen käynnistämistä alueen korkeakouluissa. Turun yliopistolla ja Turun ammattikorkeakoululla on hyvä mahdollisuus suunnitella sähkö- ja automaatioalan koulutus korkeakoulujen välisessä yhteistyössä, jolloin Lounais-Suomen akuuttiin automaatiotekniikan osaajatarpeeseen voidaan reagoida ketterästi ja joustavasti sekä yliopisto- että amk-tasoisella koulutuksella. Kumpikaan koulutuksista ei yksin pysty riittävän tehokkaasti vastaamaan kroonistuneeseen osaajapulaan alueella, mutta yhdessä siinä voidaan onnistua, Eloranta sanoo.

Myös Åbo akademille on myönnetty uusi koulutusvastuu oikeustieteen alalla. Tällä hetkellä Åbo akademissa on voinut opiskella oikeustieteen kandidaatiksi, mutta jatkossa yliopistossa on mahdollista opiskella myös oikeustieteiden maisteriksi, kansainvälisen ja vertailevan oikeustieteen maisteriksi, oikeustieteen lisensiaatiksi ja oikeustieteen tohtoriksi.

-Eheän opintopolun tarjoaminen oikeustieteen opiskelijoille ruotsinkielisessä Åbo Akademissa on tervetullut parannus. Ruotsinkielisen oikeusalan osaamisen lisääminen Varsinais-Suomessa on tärkeää, sillä moni maakunnan paikkakunta on kaksikielinen, Eloranta muistuttaa.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Järjestöjen tärkeä työ turvattava14.1.2022 19:42:49 EET | Tiedote

Etelä-Suomen sanomissa julkaistiin tänään kirjoitus kolmannen sektorin asemasta hyvinvointialueilla. Kirjoituksessa tuotiin esiin järjestöjen huoli palvelujen kilpailuttamisjärjestelmän mahdollisesti muuttuessa hyvinvointialueiden myötä. SDP:n kansanedustajan, Merja Mäkisalo-Ropposen mielestä tulevia hyvinvointialueita, kuntia ja järjestöjä yhdistää yhteinen tavoite eli ihmisten hyvinvointi. Hyvinvointialueilla ja kunnilla on lakisääteinen velvollisuus terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen alueella, mutta myös järjestöjen toiminta on varmistettava julkisten palveluiden rinnalla,

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Hyviä avauksia hoitotyön henkilöstön saatavuuden varmistamiseksi14.1.2022 14:53:24 EET | Tiedote

-Nyt ollaan oikealla tiellä, sillä näiden esitysten kautta saadaan sote-alan veto- ja pitovoimaa parannettua, sanoo kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd). Sosiaali- ja terveysministeriön asettama poikkihallinnollinen työryhmä esitteli tänään ensimmäiset ehdotukset sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön riittävyyden ja saatavuuden turvaamiseksi. Ehdotuksissa painotetaan koulutuksen kehittämistä tutkimustietoon pohjautuen, osaamisen ja urakehitysmahdollisuuksien parantamista ja työhyvinvoinnin sekä työsuojelun kehittämistä. Lisäksi työryhmä painottaa työnjaon sujuvoittamista niin että työntekijöillä on entistä paremmat mahdollisuudet keskittyä omaan ydinosaamiseensa. -Toimet ovat oikein hyvä alku, mutta edelleen tarvitsemme lisätoimia hoitotyön houkuttelevuuden ja arvostuksen vahvistamiseksi. Olen tehnyt sote-henkilöstön urakehitysmahdollisuuksien parantamisesta, osaamisen johtamisesta, erikoistumiskoulutusten järjestämisestä, työjaon uudistamisesta ja työhyvinvoinnin kehittämis

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen: Aluevaaleissa on kyse hoitoon pääsystä ja hoidon saannista14.1.2022 14:15:53 EET | Tiedote

Historian ensimmäiset aluevaalit käydään nyt, ennakkoäänestäminen on jo alkanut ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 23.1.2022. Näissä vaaleissa valitut päättäjät tulevat tekemään päätöksiä, jotka vaikuttavat meidän kaikkien hyvinvointiin ja arjen turvallisuuteen pitkälle tulevaisuuteen. Sosialidemokraatit ovat näissä vaaleissa varmistamassa, että jokaisen suomalaisen yhdenvertainen oikeus laadukkaaseen, oikea-aikaiseen hoitoon toteutuu maan joka kolkassa ihmisen asuinpaikasta tai varallisuudesta riippumatta. - Aluevaaleissa on kyse hoitoon pääsystä ja hoidon saannista. Näitä perimmäisiä asioita on tärkeää entisestään korostaa vaalien kynnyksellä. Nyt valittavien aluevaltuustojen tehtävä on huolehtia, että oikea-aikainen hoitoon pääsy ja hoidon saanti toteutuvat kaikilla hyvinvointialueilla. Tämän tehtävän toteuttamiseen on myös Pohjois-Savossa lujasti sitouduttava. Se tarkoittaa, että avun ja hoidon on oltava ihmisten saatavilla lähellä ja helposti. Kärsit sitten selkäkivusta, uupum

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme