SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eveliina Heinäluoma iloitsee: Kulttuuritoimijoille kaivattu kädenojennus

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Kulttuuri- ja tapahtuma ala-on elänyt koronan vuoksi pitkään ahdingossa. Toimijat ovat viestineet, etteivät suunnitellut ja tehdyt tukitoimet ole olleet riittäviä varmistamaan alalla työskentelevien selviämisen kriisistä.

Hallitus on ottanut nämä viestit huomioon ja esittää nyt kulttuuritoimijoille 212 miljoonan euron suuruista tukipakettia. Paketissa erityistä huomiota on kiinnitetty alan moninaisuuteen ja monenlaisiin työnteon muotoihin. Nyt huomioidaan niin keikkatyöläiset, freelancerit, yksinyrittäjät, toiminimellä toimijat ja festivaalien sekä tapahtumien järjestäjät. Paketti koostuu tapahtumatakuusta sekä OKM:n tukikokonaisuudesta, joka koostuu apurahoista ja kulttuurialan toimijoille myönnettävistä avustuksista.

- Olen kulttuuri- ja tapahtuma-alan toimijoiden puolesta iloinen tästä tukipaketista. SDP on pitänyt tilanteen korjaamista vahvasti esillä – on tärkeää, että kulttuuritoimijoita ei päästetä putoamaan koronarotkoon. Siksi myös suunnitelmat tapahtuma-alan vaiheittaisesta avaamisesta terveysturvallisesti ovat tärkeitä. Kulttuuri- ja taideala osaa toimia vastuullisesti varmistaen yleisön ja työntekijöiden turvallisuuden, painottaa kansanedustaja Eveliina Heinäluoma.

Aikaisemmat päätökset tuoneet osalle helpotusta

Tämän lisäksi hallitus on tänä vuonna myöntänyt toisessa lisätalousarviossaan 15 miljoonaa euroa freelance-apurahoihin ja 5 miljoonaa euroa elokuvasäätiölle. Lisäksi tapahtumatakuu on jo ollut valmisteilla työ- ja elinkeinoministeriöstä.

- Nämä toimet ovat olleet kannatettavia ja hyviä. Haasteena on ollut kuitenkin kulttuuri- ja tapahtuma-alan tarpeiden kokonaiskuvan hahmottaminen. Tapahtumatakuu ei esimerkiksi festivaalitoimijoiden mukaan toimi riittävällä tavalla taide- ja kulttuurifestivaalien koronatappioiden kattamiseksi. Siksi nyt esitetty lisätukipaketti on erittäin kannatettava ja tervetullut. Viime vuonna OKM:n 9,6 miljoonan euron suuruinen määräraha festivaalien koronatappiohin pelasti alan konkursseilta, taustoittaa Heinäluoma.

- Akuuttien toimien rinnalla on syytä katsoa myös tulevaisuuteen. Alan rahoitus on turvattava epävarmoista ajoista huolimatta. Tästä syystä hallitus perustaa kulttuuripoliittisia asioita käsittelevän työryhmän, joka seuraa kulttuuripoliittisten asioiden valmistelua ja toimeenpanoa. Työryhmätyössä on mukana kolme ministeriötä. Tehtävänä on koordinoida ja seurata 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n eduskuntaryhmän ryhmäpuhe EU:n omien varojen järjestelmästä11.5.2021 14:25:14 EEST | Tiedote

Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän ryhmäpuhe 11.5.2021 Hallituksen esitys eduskunnalle Euroopan unionin omien varojen järjestelmästä annetun neuvoston päätöksen (EU, Euratom) 2020/2053 hyväksymisestä Kansanedustaja Anneli Kiljunen Muutokset puhuttaessa mahdollisia. Arvoisa puhemies, Olemme Suomen, suomalaisten ja Euroopan unionin kannalta erittäin tärkeän asian äärellä. Kyse on suomalaisten, täällä toimivien yritysten ja elinkeinoelämän tulevaisuudesta, kyse on työstä, hyvinvoinnista, osaamisesta osana Euroopan unionia. Kyse on lopultakin siitä haluammeko olla osa Euroopan unionia. Kyse on siitä pitääkö suomalaisten ja Suomen sana? Voiko meihin luottaa? Me sosialidemokraatit vastaamme kyllä. Me haluamme, että meihin voi edelleen luottaa ja me haluamme olla osa entistäkin vahvempaa ja toimivampaa Euroopan unionia. Hallituksen esitys ja elpymisväline ovat herättäneet erilaisia mielipiteitä. Palkansaajajärjestöt, elinkeinoelämä ja talousviisaat kannattavat Euroopan unionin rahoituspake

SDP:n Eveliina Heinäluoma: SDP pitää kiinni työvoiman saatavuusharkinnasta6.5.2021 16:24:52 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma ihmettelee perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purran syytöksiä siitä, että SDP pyrkisi romuttamaan työvoiman saatavuusharkinnan. Hallitus linjasi puoliväliriihessä, että työvoiman saatavuusharkintaa sujuvoitetaan yhtenäistämällä alueellisia linjauksia. Lisäksi niihin luodaan yhtenäinen, digitalisaatiota hyödyntävä malli, joka tukee lupakäsittelyn nopeutumista. Linjaus on täysin hallitusohjelman mukainen eikä tarkoita saatavuusharkinnasta luopumista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme