SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eveliina Heinäluoma: Kokoomuksen ja keskustan ehdotus märkä rätti matalapalkka-alojen työntekijöille

Jaa

Kansanedustajat Elina Valtonen (kok.) ja Jouni Ovaska (kesk.) ovat tänään vaatineet tiedotteessaan saatavuusharkinnan poistoa. Kansanedustaja Heinäluoma torjuu suomalaisia työmarkkinoita romuttavan ehdotuksen.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Tämä ehdotus on märkä rätti suomalaisille matalapalkka-alojen työntekijöille. Onko palkkojen halpuutus todella kokoomuksen ja keskustan vastaus 1 800 euroa kuukaudessa tienaavalle ravintola-alan työntekijälle? Suomi tarvitsee kansainvälisiä osaajia, mutta työperäisen maahanmuuton tulee lähtökohtaisesti kohdistua työvoimapulasta kärsiviin aloihin. Tällä tavoitteella ei ole mitään tekemistä saatavuusharkinnan kanssa, toteaa Heinäluoma. 

Saatavuusharkinta on tärkeä suomalaisen työelämän turvaelementti, jolla varmistetaan, että ulkomaalaisen työntekijän palkkaus ja muut työehdot ovat lain mukaiset. Jo nyt kaikki työvoimapula-ammateiksi laskettavat ammattialat on vapautettu saatavuusharkinnasta. Saatavuusharkinta ei siis estä palkkaamasta ulkomaalaisia, mikäli kyseessä on aito työvoimapula. Vain sellaisten ammattialojen kohdalla, joilla on huomattavasti enemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja, noudatetaan saatavuusharkintaa.

Kansanedustaja muistuttaa Ruotsin esimerkistä, joka on ainoana EU-maana luopunut saatavuusharkinnasta. Sen aiheuttamat huonot seuraukset näkyvät Ruotsissa selvästi mm. harmaan talouden rehottamisena, työlupien kaupitteluna ja työntekijöinä, joita on otettu työvoiman ylitarjonnasta kärsiville matalapalkka-aloille.

- Valtoselta ja Ovaskalta on myös jäänyt huomaamatta Ruotsin kokoomuksen suunnanmuutos. Jopa Ruotsissa kokoomus on ilmoittanut haluavansa lopettaa työperäisen maahanmuuton niille matalapalkka-aloille, joissa ansiot ovat vähemmän kuin ruotsalaisten mediaanipalkka eli noin 3 100 euroa kuukaudessa. Suunnanmuutos on seurausta laajoista yhteiskunnallisista ongelmista, jotka ovat seuranneet saatavuusharkinnan poistosta Ruotsissa.

Suomessa on jo nyt kahdet työmarkkinat ja ulkomaisten työntekijöiden alipalkkaus näkyy tilastoissa. Ihmiskaupparikosten tutkinta ja tuomioistuimissa ihmiskauppana käsiteltyjen asioiden määrä on viime vuosina lisääntynyt Suomessa – nyt suurin osa hädässä olevista on työperäisen maahanmuuton hyväksikäytön uhreja.

- Ihmettelen myös tämän avauksen ajankohtaa. Sen sijaan, että pyrkisimme parantamaan pienipalkkaisten alojen tilannetta, kokoomus ja keskusta käynnistäisivät suomalaisen työelämän halpuutuspäivät saatavuusharkinnan poistolla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: “Lisätalousarviosta merkittäviä panoksia vihreään siirtymään ja huoltovarmuuden parantamiseen”20.5.2022 14:02:38 EEST | Tiedote

Hallitus esittää tänään päätetyssä vuoden toisessa lisätalousarviossa merkittäviä 175 miljoonan euron lisäpanostuksia vihreän siirtymän edistämiseen. Lisäksi Suomen huoltovarmuutta parantaviin toimiin esitetään yhteensä noin 293 miljoonan euron määrärahalisäyksiä. Toimenpiteet ulottuvat usealle eri sektorille liikenteessä, energiasektorilla, kotitalouksissa ja kiinteistöissä sekä teollisuudessa ja maataloudessa. Myös vihreän siirtymän investointien lupakäsittelyitä nopeutetaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme