SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eveliina Heinäluoma: Kokoomus vähättelee köyhyyden karua todellisuutta

Jaa
Kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Valtonen esittää blogissaan sosiaaliturvaleikkauksia ja yleissitovuuden poistamista ratkaisuina köyhyyden poistamiseen. SDP:n kansanedustaja Eveliina Heinäluoma on eri mieltä.
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

- Köyhyyden vähentäminen on oltava seuraavan hallituksen ykköstavoitteita, siitä olen samaa mieltä. Valtosen puheet kuitenkin vähättelevät köyhyyden karua todellisuutta. Köyhyys ei poistu sillä, että ihmiset ajetaan töihin hinnalla millä hyvänsä. Köyhyys on rakenteellinen ongelma, jonka taustalla vaikuttavat niin yhteiskunnan turvaverkkojen aukot, lapsiperheiden vähävaraisuus, syrjintä kuin päihteet. Näihin puuttumiseksi tarvitsemme tasa-arvoa vahvistavaa ja tuloeroja tasaavaa politiikkaa aina koulutuksesta peruspalveluihin, emme sosiaaliturvan heikennyksiä, Heinäluoma sanoo.

- Kokoomuksen puheet ovat ristiriidassa myös sen suhteen, että puolueen ajamat leikkaukset asumistukeen osaisivat kipeimmin juuri kaikkein köyhimpiin. Kokoomuksen miljardiluokan leikkuri osuisi pakostakin myös sotepalveluihin, sosiaaliturvaan ja koulutukseen – siis suoraan hyvinvointiyhteiskunnan ytimeen.  

Työn vastaanottamisen kannustavuutta on lisättävä.  

- Työn vastaanottamisen kannustimia tulee voida Suomessa lisätä. Osana tätä ensi hallituskaudella on tarkasteltava myös sosiaaliturvan ja työmarkkinoiden suhdetta. Kannustinloukuista on päästää eroon. Valtosen puheet mikroyrittäjyydestä ja työehtojen joustoista palauttavat kuitenkin mieleen ennen kaikkea matalapalkka-alojen ongelmat ja väärinkäytökset. Valtosen mallilla Suomen työllisyysaste nousisi lähinnä valtion maksaman sosiaaliturvan paikkaamana yritysten hyötyessä edullisesta työvoimasta, Heinäluoma jatkaa.

Osatyökykyisten työllistymistä tuettava, mutta ei halpatyön keinoin.

- Valtosen lähtisi työllistämään myös osatyökykyisiä työehtosopimusten yleissitovuuden purkamisen keinoin. Yleissitovuuden poistaminen johtaisi monilla aloilla palkkauksen ja työehtojen heikennyksiin – ylöspäinhän sopiminen joustaa jo nyt – joten tässäkin on tarjolla kylmää kyytiä. Herääkin kysymys, ajaako Valtonen avauksellaan osatyökykyisten työpanoksella toteutettavia halpatyömarkkinoita? Heinäluoma kysyy.

- Osatyökykyisten kohdalla on päinvastoin tärkeää panostaa sekä työnhakijoiden työkyvyn vahvistamiseen että tämän kyvykkyyden ja osaamisen käyttöönoton kannustimiin työmarkkinoilla. Nämä tavoitteet edellyttävät sekä työvoimapolitiikan että sosiaali- ja koulutuspolitiikan keinoja. Osatyökykyisissä löytyy erilaisia taustoja, työhistoriaa ja osaamista, ja siksi myös tukitoimissa on lähdettävä ihmisten omista tarpeista. Työllisyyspolitiikan keinovalikoimaa on SDP:n johdolla laajennettu tällä hallituskaudella jo merkittävästi ja esimerkiksi osatyökykyisiä työllistävän Työkanava Oy:n toimintaa tulee jatkaa, Heinäluoma linjaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Piritta Rantanen: Elintarviketuotannon ketjussa tarvitaan korjausliikkeitä29.3.2023 10:50:33 EEST | Tiedote

Maataloustuottajien työstään saamat tulot ovat laskeneet koko 2000-luvun. Tämä selviää vastikään julkaistusta maatalouden tulos- ja kehitysnäkymien arviointiryhmän raportista. Hallituksen asettamassa ryhmässä on ollut edustus kaikista eduskuntapuolueista. Työryhmän jäsenenä ollut SDP:n kansanedustaja Piritta Rantanen peräänkuuluttaa toimia, joilla koko elintarvikeketju saadaan toimimaan oikeudenmukaisemmin, alkutuottajat huomioiden.

Kuntaministeri Sirpa Paatero iloitsee Kymenlaakson, Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueiden lisärahoituksesta27.3.2023 12:57:40 EEST | Tiedote

Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) pitää hyvinvointialueille viime viikolla myönnettyä lisärahoitusta erittäin tarpeellisena. Hallitus myönsi hyvinvointialueiden vakiinnuttamiseen ja toiminnan kehittämiseen yhteensä 350 miljoonaa euroa. Kymenlaakson ja Etelä-Savon hyvinvointialueet saivat molemmat noin 11 miljoonaa euroa lisärahoitusta ja Etelä-Karjalan hyvinvointialue noin 9 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme