SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eveliina Heinäluoma: Työantajaleirin ulostulo työttömyyskorvauksesta on kellontarkkaa vaalipeliä

Jaa

SDP:n kansanedustaja Eveliina Heinäluoma pitää työnantajapiirien esiin nostamaa työttömyyskorvauksen leikkausta kuin starttilaukauksena kevään eduskuntavaaleille. Heinäluoma viittaa Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn 20.9. julkaistuun analyysiin.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

– Varma merkki vaalien lähestymisestä on se, että työnantajat iskevät työttömyyskorvauksen kimppuun. Nyt Kelalle ollaan siirtämässä myös työttömyyskassojen tehtävät. He ovat ideologisella ristiretkellä, jossa halutaan vaikeuttaa työntekijöiden ammatillista järjestäytymistä, lataa helsinkiläinen Heinäluoma.

– Tämä ”selvitys” näyttäytyy minulle vastaavana hankkeena kuin toissa kesän kampanja, jossa puuhattiin kaikkia työttömiä ansiosidonnaiselle päivärahalle ilman työttömyyskassan jäsenmaksua. Hienoahan se olisi, jos jäsenmaksut ja vakuuttamisen hoitaisi työnantajan ja työntekijän puolesta joku muu eli veronmaksaja. Realismi on vain aika kaukana, sanoo Heinäluoma.

– Käsitykseni on, että työttömyyskassat ovat selviytyneet hyvin tehtävästään, jopa koronan aikana tapahtuneiden laajojen lomautusten aikana. Epäselvää työnantajien avauksessa on, toimisiko työnhakuraha myös lomautuksiin – kun karenssipäivät esitetään nostettavaksi kymmeneen päivään, jatkaa Heinäluoma.

– Työttömyysturvan porrastaminen ja määrän leikkaus ovat takuuvarmaa työnantajapuolen jargonia, jota tarjotaan ihmetempuksi kaikkiin työmarkkinoiden ongelmiin. Mielenkiintoisempi kysymys on, löytyykö työnantajapuolelta ratkaisuja riittävään toimeentuloon, työssä kouluttautumiseen ja työssä jaksamiseen. Odotusarvo tuntuu olevan, että työpaikkaan kuin työpaikkaan on työttömän hypättävä, kun käsky käy ja vaikka työstä saatavalla palkalla ei toimeen tulisikaan, päättää Heinäluoma.

Heinäluoma muistuttaa, että ansiosidonnainen työttömyyskorvaus on myös yksi ainoista tulonsiirroista, jonka rahoittamiseen ottavat osaa valtion ja työntekijöiden lisäksi myös työantajat.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Piritta Rantanen: Budjettiesityksellä tähdätään onnistuneeseen kotoutumiseen23.9.2022 11:00:00 EEST | Tiedote

Hallintovaliokunnan jäsen Piritta Rantanen osallistui eilen täysistunnossa keskusteluun budjetin sisäministeriön pääluokkaa koskevaan keskusteluun, jossa keskusteltiin myös ukrainalaisten kotoutumisen edistämisestä ja näkee, että budjettiin on saatu paljon sellaista rahoitusta, mikä auttaa Suomeen tulleiden ukrainalaisten tilannetta. Rantanen kertoo, miten merkityksellinen osa yhteisöä ukrainalaisista on kotikaupungissaan Jämsässä tullut, ja pitää esityksessä olevia asioita tärkeinä.

Pitkään valmisteltu eläinten hyvinvointilaki annettiin eduskunnalle – Pia Viitanen toivoo lain nopeaa mutta laadukasta käsittelyä ja pikaista voimaantuloa22.9.2022 14:44:14 EEST | Tiedote

- On välttämätöntä, että vanhentunut eläinsuojelulaki uudistetaan eläinten hyvinvointilaiksi. Moni asia etenee hyvään suuntaan ja eläinten lajityypillinen käyttäytyminen mahdollistetaan entistä paremmin. Eläinten käyttäytymistieteellinen tutkimus kehittyy nyt niin nopeasti, että uskon lain uudistustarpeiden olevan edessämme taas pian. Nyt on tärkeää keskittyä siihen, että tämä laki saadaan hyväksytyksi aikataulussa ja voimaan pikaisesti, sanoo Viitanen.

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Talousarvioesitys jättää huolta sote-uudistuksen onnistumisesta21.9.2022 16:21:27 EEST | Tiedote

Eilen tiistaina 20.9. eduskunta aloitti hallituksen vuoden 2023 talousarvioesityksen käsittelyn lähetekeskustelulla. Talousarvioesitys sisältää ensimmäistä kertaa myös ensi vuonna aloittavien hyvinvointialueiden rahoituksen. SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on kuitenkin vielä huolissaan, että talousarvion esitykset eivät riitä sote-uudistuksen tavoitteiden toteutumiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme