SDP:n Filatov blogissaan: Työttömiltä on leikattu liikaa

Suomessa istuu sitkeässä harha, jonka mukaan köyhiä pitää kannustaa kepillä ja paremmassa asemassa olevia porkkanalla.
Tämä näkyy keskustelussa verotuksesta ja sosiaaliturvan leikkauksista. Minun arvomaailmaani tämä ei istu. En usko, että pelkkä raha ohjaa ihmistä. Moni ekonomisti tuntuu uskovan. Moni poliitikkokin. Tai ehkä heidänkään ihmiskuvansa ei ole näin yksioikoinen, mutta työllisyysvaikutuksia arvioiden simulaattoreiden on.
Simulaattorit laskevat, että kun työttömän toimeentuloa leikataan, se kannustaa työhön ja parantaa työllisyyttä. Kannustaa, vaikka syynä olisi terveydentila, kannustaa, vaikka syynä olisi osaamispula. Leikkauksille annetaan aina työllisyyttä vahvistava arvo.
Tämä kannustavuusajattelun kuperkeikka tuli jälleen selväksi Ilta-Sanomien ja CMI:n vaalitentissä. Tentin idea oli, että kasvatettaisiin empatiaa ja ymmärrystä toisten näkemyksiä kohtaan. Empatiaa ei tunnettu työttömiä kohtaan, joilla on vaikeuksia työllistyä.
Ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaus heiltä, joiden työttömyys on pitkittynyt nähtiin oikeana keinona kannustaa työhön.
Minun logiikkaani ei istu malli, jossa työllisyyspolitiikan nimissä leikataan heikoimmassa asemassa olevilta työttömiltä ja samalla valtaosalle lyhyen työttömyyden kokeville annettaisiin lisää työttömyysturvaa alkupäähän. Puhumattakaan siitä, että hyvätuloisille tarjottaisiin veronkevennyksiä.
Eikö raha passivoi lyhyen työttömyyden aikana? Eikö heidän työttömyysjaksonsa pitenisi lisärahasta? Ansiosidonnainen työttömyysturva on nykyisin jo niin matala, että ei sillä kukaan huvikseen ole. Ei edes työttömyyden alkupäässä.
Jos työttömyysturva on liian korkea, niin miksi sitten valtaosa työttömistä työllistyy hyvin nopeasti työttömyyden alettua.
Samaa harhaa ylläpitää ajatus, että ansiosidonanisen päättyessä on suuri työllistymispiikki. Tarkastellaanpa hieman faktoja.
Kahden kuukauden sisällä työttömistä lähes 200.000 työllistyy. Puolen vuoden sisällä yli 360.000. Ansiosidonnaisen päättyessä työllistyy hieman yli 2.000 henkeä.
Tätä parin tuhannen piikkiä pidetään perusteluna sille, että ansiosidonnaisen kestoa pitää leikata, koska ihmiset välttelevät töitä, mutta rynnivät työhön ansiosidonnaisen turvan päättyessä.
Jos tarkastellaan, minne ihmiset menevät poistuessaan työttömyydestä ansiosidonnaisen päättyessä, huomataan, että vain osa työllistyy. Osa pääsee töihin ihan normaalisti, osa takaisinottovelvollisuuden kautta, osa taas siirtyy työvoimapoliittisiin toimiin. Osa katoaa kokonaan työvoimasta. Eli se siitä piikistä.
Pääkaupunkiseudulla työikäisen yksin asuvan viitebudjetti on vajaa 1.700 euroa. Viitebudjetti tarkoittaa summaa, jolla tulee juuri ja juuri toimeen.
Keskimääräinen ansiosidonnainen päiväraha on bruttona vajaa 1600 euroa. Työttömän verotus on kireämpää kuin palkansaajan tai eläkeläisen. Viitebudjetti on laskettu nettona, joten keskimäärinen työttömyyspäiväraha jää reilusti alle elinkustannusten. Seurauksena on toimeentulotukiasiakkuus ja pahimmat kannustinloukut.
Tältä joukolta kokoomus haluaa leikata joka kulmasta. Työttömyyspäivärahasta, asumistuesta, hintojen nousua kompensoivasta indeksikorotuksesta. Ei kovin reilua.
Ehkä on niin, että kokoomuksessa tunnetaan pääasiassa työtä vältteleviä työttömiä ja minun tuntemani etsivät epätoivoisesti työtä. Kuplansa kullakin.
Yhteyshenkilöt
Tarja FilatovKansanedustaja
Puh:050 511 3112Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA
SDP:n Piritta Rantanen: Elintarviketuotannon ketjussa tarvitaan korjausliikkeitä29.3.2023 10:50:33 EEST | Tiedote
Maataloustuottajien työstään saamat tulot ovat laskeneet koko 2000-luvun. Tämä selviää vastikään julkaistusta maatalouden tulos- ja kehitysnäkymien arviointiryhmän raportista. Hallituksen asettamassa ryhmässä on ollut edustus kaikista eduskuntapuolueista. Työryhmän jäsenenä ollut SDP:n kansanedustaja Piritta Rantanen peräänkuuluttaa toimia, joilla koko elintarvikeketju saadaan toimimaan oikeudenmukaisemmin, alkutuottajat huomioiden.
SDP:n Tuula Väätäinen: Maksukatto antaa suojaa28.3.2023 13:40:51 EEST | Tiedote
Yhteiskunnan on huolehdittava pienituloisten suomalaisten pärjäämisestä. Varmistettava, ettei kenenkään tarvitse miettiä, jääkö rahaa ruokaan, jos ostaa tarvitsemansa lääkkeet, tai onko lääkäriin varaa mennä, kun siihen on tarve.
SDP:n Riitta Mäkinen: Kestävä kasvu syntyy koulutukseen ja tutkimukseen panostamalla27.3.2023 14:43:25 EEST | Tiedote
-Kestävä kasvu syntyy vahvistamalla koulutusta ja elinikäistä oppimista, panostamalla tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä rohkaisemalla yrityksiä vihreän siirtymän tuomiin mahdollisuuksiin. Samalla tarvitsemme myös tulevaisuudessa lisää työperäistä maahanmuuttoa, jotta kasvu ei hyydy työvoiman puutteeseen, sanoo kansanedustaja Riitta Mäkinen (sd).
SDP:n Eloranta: Varsinais-Suomeen tärkeitä avustuksia koulutuksellisen tasa-arvon edistämiseksi27.3.2023 14:36:42 EEST | Tiedote
Kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Eeva-Johanna Eloranta (sd) iloitsee opetus - ja kulttuuriministeriön myöntämästä valtion erityisavustuksesta varhaiskasvatukseen, sekä esi- ja perusopetukseen.
Kuntaministeri Sirpa Paatero iloitsee Kymenlaakson, Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueiden lisärahoituksesta27.3.2023 12:57:40 EEST | Tiedote
Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) pitää hyvinvointialueille viime viikolla myönnettyä lisärahoitusta erittäin tarpeellisena. Hallitus myönsi hyvinvointialueiden vakiinnuttamiseen ja toiminnan kehittämiseen yhteensä 350 miljoonaa euroa. Kymenlaakson ja Etelä-Savon hyvinvointialueet saivat molemmat noin 11 miljoonaa euroa lisärahoitusta ja Etelä-Karjalan hyvinvointialue noin 9 miljoonaa euroa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme