SDP EDUSKUNTA

SDP:n Filatov: Korona korostaa kuntien palveluiden tärkeyttä

Jaa

- On ensiarvoisen tärkeää, että budjetissa panostetaan kuntien kykyyn turvata palvelut. Hallitus kantaa vastuuta hyvinvointivaltion toimivuudesta, kansanedustaja Tarja Filatov sanoo.

Kuntien talousvaikeudet ovat seurausta pitkästä monivuotisesta muutosten ketjusta, jossa tarpeet kasvavat resursseja nopeammin. Tilannetta on pahentanut verotulojen kehitys sekä kustannusten nousu. Kunnat ovat arvioineet, että koronakriisi heikentävän niiden taloutta 1,7 miljardia euroa ensi vuonna.

- Lisäpanostukset kunnille ovat välttämättömiä. Valtion budjetin raamit asettava kehysmenettely on tärkeä talouden hallinnan näkökulmasta, mutta maailma ei ole kriisitilanteissa hallittavissa. Suomi on ollut poikkeustilassa ja siksi on perusteltua, että koronan suoria kustannuksia hoidetaan kehyksen ulkopuolelta poikkeusratkaisuna, Filatov sanoo.

Korona on lisännyt sosiaali- ja terveyspuolen hoivavelkaa. Siksi on tervetullutta, että hallitus aloittaa monivuotisen hoito- ja palveluvelan purkamiseen kohdentuvan sote-palveluiden saatavuutta tukevan uudistuskokonaisuuden valmistelun.

- Kuntataloutta tuetaan mittavalla kokonaisuudella. Sen kokonaisvaikutus tänä ja ensi vuonna on jopa 4 miljardia. Valtionosuuksiin tehdään kertaluonteinen korotus, harkinnanvaraista tukea korotetaan ja yhteisöveron kunnille tulevaa jako-osuutta korotetaan määräaikaisesti.

Koronaan välittömästi liittyvät testaus- ym. menot korvataan kunnille ja sairaanhoitopiireille täysimääräisesti valtion toimesta.

Näistä miljardiluokan panostuksista huolimatta, monessa kunnassa on vaikeuksia rakentaa budjettia.

- Tarvitsemme kipeästi sote-uudistuksen ja muita rakenteellisia toimia, joilla tarpeet ja resurssit saadaan tasapainoon.

Järjestöjen rahoitukseen tarvitaan kestävä ratkaisu.

Järjestöillä on tärkeä rooli julkisten palveluiden täydentäjänä ja hyvinvoinnin edellytysten luojana. Vapaaehtoistyö moninkertaistaa tukieurojen vaikuttavuuden.

- Se, että järjestöjen avustuksien leikkaukseen etsittiin riihessä ratkaisua on tärkeä asia. Jakamattoman osuuden käyttö on hätäratkaisuna perusteltu, mutta se ei ole pitkällä aikavälillä riittävä eikä kestävä, vaan lisätoimia tarvitaan, Filatov toteaa.

Kriisin aikana erityisesti mielenterveysjärjestöjen toiminnan tärkeys on noussut näkyvästi esille. Järjestöt ovat täysentäneet kuntien puutteellisia palveluita ja kriisin keskellä tavoittaneet palveluiden ulkopuolelle jääneitä sekä tavoittaneet kokonaan uusia avuntarvitsijoita. Samalla ne ovat tuottaneet tietoa ja työkaluja koko väestön kriisinkestävyyden tueksi.

- Ilman järjestöjen arvokasta työtä ja tukea olisimme tuskin selvinneet kriisistä näin hyvin sosiaalisen hyvinvoinnin ja henkisen kestävyyden osalta. Tätä työtä tarvitaan jatkossakin kipeästi, Filatov muistuttaa.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Gustafsson ehdottaa sähköpyörien verovähennysoikeutta seniorikansalaisille25.9.2020 15:08:36 EESTTiedote

Kansanedustaja Jukka Gustafsson on jättänyt kirjallisen kysymyksen sähköpyörien verovähennysoikeudesta valtionverotuksessa yli 65-vuotiaille seniorikansalaisille. Sähköpyörät ovat tulleet osaksi monen suomalaisen arkipäivää. Erilaisista fyysistä vaivoista ja vammoista kärsiville ihmisille sähköpyörä helpottaa liikkumista. Liikunta voi tulla tavaksi, jos valitsee lajin, josta pitää, väkisin ei mitään tule tehtyä pitkään. Pyöräily on mukavaa ja virkistävää, ja se parantaa kuntoa. Kuitenkin ikääntyessä ylämäet tuntuvat raskailta, mikä voi latistaa harrastuksen. Ikäihmisten liikunnalla voidaan hidastaa lihasvoiman vähenemistä/lihaskatoa, pitää yllä lihasvoimaa ja kestävyyttä ja lisätä hapenkulutusta eritoten kestävyysharjoittelulla, eli edistää hengitys- ja verenkiertoelimistösi aerobista kuntoa.

SDP:n Paula Werning: Kuntouttava työtoiminta parantaa henkilön elämänhallintaa25.9.2020 13:46:37 EESTTiedote

Kansanedustaja Paula Werning on tyytyväinen hallituksen päätökseen muuttaa kuntouttavan työtoiminnan pelisääntöjä. Tarkoituksena on tarkentaa kuntouttavan työtoiminnan järjestämistä ja tuottamista koskevaa sääntelyä. Lakiin on tarkoitus lisätä kuntouttavan työtoiminnan sisältöä koskeva säädös, jossa palveluiden sisällöksi määritellään henkilön elämänhallinnan ja työ- ja toimintakyvyn edistäminen. - Tämän säädöksen mukaan on tarkoitus tarkentaa kuntouttavan työtoiminnan kuntouksellista asemaa. Näin se kohdentuu henkilöille, jotka eivät kykene osallistumaan julkisiin TE-palveluihin tai työelämään, Werning sanoo. Työllisyyden kuntakokeilut tulevat tukemaan myös sitä, miten TE-palveluja voidaan kehittää edelleen vastaamaan paremmin niiden henkilöiden palvelutarpeita, jotka ovat heikommassa asemassa työmarkkinoihin. - Pidän tärkeänä, että kuntouttava työtoiminta on jatkossa laadukasta ja entistä asiakaslähtöisempää. Ongelmana on ollut se, että asiakkaan työkykyyn ja sosiaaliseen toimintakyk

SDP:n Heinäluoma: Komission maahanmuuttopaketti on avaus vaikealle, mutta tärkeälle keskustelulle24.9.2020 09:18:58 EESTTiedote

Euroopan unionin komissio julkisti tänään oman ehdotuksensa EU:n yhteisen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan uudistamiseksi. SDP:n kansanedustaja, hallintovaliokunnan jäsen Eveliina Heinäluoma pitää avausta ennen kaikkea aloituksena vaikealle keskustelulle unionin tulevaisuuden kannalta tärkeästä aiheesta. Itse paketin Heinäluoma katsoo pitävän sisällään sekä kannatettavia että ongelmallisia asioita.

SDP:n Eloranta: Asiakasmaksulain myötä terveydenhoidon maksut vähenevät ja samalla saavutettavuus paranee22.9.2020 16:19:49 EESTTiedote

Tänään eduskunnan lähetekeskustelussa oleva asiakasmaksulaki on pitkään odotettu sote-palvelujen saavutettavuutta parantava uudistus. Lain päätarkoitus on poistaa ja vähentää sote-palveluiden asiakasmaksuja. Lain myötä hoitajavastaanotot muutettaisiin maksuttomiksi perusterveydenhuollossa, alaikäisten poliklinikalla saama hoito muutetaan maksuttomaksi, mielenterveyspalveluiden maksuttomuutta perusterveydenhuollossa selkiytetään, sekä tartuntatauteihin liittyvän hoidon, tutkimuksen ja lääkkeiden maksuttomuutta laajennetaan osin. Pitkäaikaishoidon asiakasmaksut määräytyvät jatkossakin asiakkaan maksukyvyn mukaan. Maksukattoa laajennetaan niin, että siihen luetaan mukaan suun terveydenhuolto, terapia, tilapäinen kotisairaanhoito, sekä tietyt etäpalvelut. Laajennus koskee myös asiakasmaksuja, joihin on myönnetty toimeentulotukea. - Uusi asiakasmaksulaki tukee ja poistaa taloudellista rasitetta perusterveydenhuollon asiakkailta. Suomalainen terveydenhoito on yksi maailman parhaista ja se on

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme