SDP EDUSKUNTA

SDP:n Filatov: Työllisyyspalvelujen palveluketjujen on oltava toimivia – yhteistyötä tarvitaan

Jaa

- Tuoreet työllisyysluvut ovat positiivista luettavaa. Lomautukset ovat vähentyneet ja nuorisotyöttömyys laskenut, työpaikkoja on ennätysmäärä tarjolla. Haastetta tuovat pitkäaikaistyöttömyyden kasvu ja rekrytointiongelmat, jotka uhkaavat muodostua kasvun esteeksi, sanoo Filatov.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Tuoreet työllisyysluvut ovat positiivista luettavaa. Lomautukset ovat vähentyneet ja nuorisotyöttömyys laskenut, työpaikkoja on ennätysmäärä tarjolla. Haastetta tuovat pitkäaikaistyöttömyyden kasvu ja rekrytointiongelmat, jotka uhkaavat muodostua kasvun esteeksi, sanoo Filatov.

Kansanedustaja Tarja Filatov puhui 23.11.2021 Vates-säätiön seminaarissa ”Työllisyyden kuntakokeilujen kautta pysyvään malliin – Kuntien ja kolmannen sektorin yhteistyö”.

- Työvoiman saatavuusongelmissa muun muassa digitaaliset palvelut on saatava paremmin palvelemaan kohtaanto-ongelman ratkaisua. Pohjoismainen työnhaun malli lisää henkilöstöresurssia työvoimapalveluihin, mutta ellemme samaan aikaan kykene parantamaan digitaalisia palveluita, työmarkkinoiden tarpeisiin on vaikea vastata, Filatov painottaa.

Hallituksen tavoitteena on siirtää työvoimapalvelut kuntiin alueille, minimissään 20.000 työllisen alueille. Tavoitteena on palvelurakenne, joka edistää parhaalla mahdollisella tavalla työntekijöiden nopeaa työllistymistä ja lisää työ- ja elinkeinopalvelujen tuottavuutta, saatavuutta, vaikuttavuutta ja monipuolisuutta.

- Työvoiman saatavuuden näkökulmasta on merkitystä sillä, että työllisyyspalvelut, kunnan koulutus- sekä elinkeinopalvelut ovat saman järjestäjän vastuulla, Filatov muistuttaa.

- Haasteelliseksi muodostuu se, että monelle pitkittyneestä työttömyydestä kärsivälle ihmisille tärkeät terveys- ja sosiaalipalvelut siirtyvät hyvinvointialueille eri järjestäjän vastuulle. Suomessa on OECD:n mukaan poikkeuksellisen paljon työttömiä työnhakijoita, jotka kokevat terveyden muodostuvan esteeksi työn löytymiselle, Filatov kertoo.

- Vastuualueiden siirto ei tuota tulosta, ellemme osaa siirtyä sujuvasti hallinnonrajojen yli. Palveluketjujen on oltava ehjiä ja toimivia, vaikka vastuullinen järjestäjätaho välissä vaihtuu, Filatov muistuttaa.

- Työllisyyspalveluista vastaavien alueiden on myös tehtävä kiinteästi yhteistyötä keskenään. Työvoiman liikkuvuutta tarvitaan enemmän koko maassa. Koronan mukanaan tuoma etätyö voi olla yksi ratkaisu liikkuvuuden tarpeisiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kansanedustajat Myllykoski ja Salonen: Valoa tunnelin päässä – eduskunta edellyttää merimetson aiheuttamien saalisvahinkojen korvaamista kalastajille3.12.2021 14:07:46 EET | Tiedote

Laki rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisemisestä ja korvaamisesta hyväksyttiin tänään 3.12. eduskunnassa. Alkuperäisessä hallituksen esityksessä ei huomioitu merimetsojen kaupalliselle kalastukselle aiheuttamia vahinkoja. Asiaan saatiin kuitenkin parannus valiokuntakäsittelyssä. Satakuntalaiset kansanedustajat Jari Myllykoski (vas.) ja Kristiina Salonen (sd.) kommentoivat, että tuki vahinkojen ennaltaehkäisyyn on erittäin kannatettava uudistus:

SDP:n Niina Malm: Kahden kodin lapsille taattava koulukyydit molemmista kodeista3.12.2021 11:29:50 EET | Tiedote

Marinin hallitus on laatinut toimenpidesuunnitelman lasten vuoroasumisen kehittämiseksi. Toimenpidesuunnitelma sisältää ehdotuksia sosiaaliturvan, sivistyspalveluiden sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisestä siten, että lasten vuoroasumistilanteet sekä muut kahden kodin tilanteet huomioitaisiin Suomessa paremmin. SDP:n kansanedustaja Niina Malm tunnistaa uudistamisen tarpeen: - Olen saanut runsaasti yhteydenottoja erityisesti siitä, että kahdessa kodissa asuvat lapset saavat vain toisesta osoitteesta koulukyydin. Haja-ajatusalueilla, kuten meillä Etelä-Karjalassa, tämä on iso ongelma ja hankaloittaa merkittävästi perheiden elämää. Esimerkiksi vuorotyötä tekevien lapset ovat todella vaikeassa asemassa, kun vanhempien ei ole mahdollista viedä lasta kouluun. Jos matkaa on 15 kilometriä, on selvää, ettei lapsi voi olla toisen vanhemman luona tasa-arvoisesti. Toimenpidesuunnitelmassa esitetään tehtäväksi selvitys kuntien esi- ja perusopetuksen koulukuljetusvelvollisuuden laajenta

SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee kansainvälisen demokratia- ja vaaliapuinstituutin IDEA:n johtokuntaan2.12.2021 16:03:30 EET | Tiedote

Suomi on valittu International IDEA -järjestön varapuheenjohtajaksi vuodelle 2022. IDEA on yksi johtavista kansainvälisistä demokratiajärjestöistä. Järjestön asiantuntijaelimenä toimivassa johtokunnassa ovat aiemmin toimineet presidentti Martti Ahtisaari, Harri Holkeri, Sirpa Pietikäinen sekä Maria Lohela. Johtokuntaan on tehty nyt uusia valintoja. SDP:n kansanedustaja, eduskunnan Globaaliryhmän puheenjohtaja Hussein al-Taee valittiin johtokunnan jäseneksi vuosiksi 2022-2024. - Olen erittäin otettu tästä kunniasta päästä ehdokkaaksi ja ennen kaikkea tulla valituksi arvostettuun tehtävään. IDEA:n tavoitteena on kestävän demokratian tukeminen demokraattisten instituutioiden ja toimijoiden toiminnan kehittämisen kautta. Tätä työtä on hienoa päästä edistämään, al-Taee toteaa. IDEA on hallitusten välinen järjestö, joka edistää poliittisten päättäjien, yhteiskunnallisten toimijoiden ja tutkijoiden välistä vuoropuhelua, tekee alan tutkimusta ja tarjoaa apuvälineistöä demokraattisen kehityksen

SDP:n Viljanen ja Mäkynen: Järjestäytyneen rikollisuuden kitkeminen vankiloista vaatii työkaluja ja resursseja30.11.2021 15:57:21 EET | Tiedote

SDP:n eduskuntaryhmän järjestämässä webinaarissa tiistaina 30.11.2021 kävi ilmi, että vankiloissa ei kyetä puuttumaan järjestäytyneiden rikollisryhmien toimintaan riittävän hyvin. Suomen vankiloissa on sijoitettuna tällä hetkellä noin 200 järjestäytyneeseen rikollisuuteen kytkeytynyttä henkilöä. Tilanteen parantaminen edellyttää lainsäädännön kehittämistä ja panostuksia resursseihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme