SDP EDUSKUNTA

SDP:n Filatov: Työntekijöiden asemaa yrityksissä olisi vahvistettava lakiteitse

Jaa

Työnantajien päätökset työehtosopimustoiminnan lopettamisesta ovat asettaneet suomalaisen sopimisen mallin vaakalaudalle, arvioi eduskunnan I varapuhemies Tarja Filatov (sd.). Kun työnantajaliitot yksi toisensa jälkeen vetäytyvät työehtosopimustoiminnasta, olisi työntekijöiden asemaa turvattava lainsäädännöllä.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Sunnuntaina Lempäälän sos. dem. kunnallisjärjestön 100-vuotisjuhlassa puhunut Filatov sanoo, että työnantajien pyrkimyksessä horjuttaa työehtosopimusjärjestelmää vaikuttaa olevan kyse ammattiyhdistysliikkeen heikentämisestä työpaikoilla.

- Voi kysyä: onko työnantajien toiminnan ideologisena tavoitteena vain isäntien määräysvallan systemaattinen kasvattaminen työpaikoilla?

Varapuhemies Filatov korostaa, että ay-liikkeessä työnantajien virittämä työmarkkinamyllerrys ja sen esiin nostamat kysymykset on otettava vakavasti.

- Kestävä tapa vastata työnantajien vyörytykseen lähtee järjestäytymisestä. Jos työnantaja pyrkii rajaamaan palkoista tai työehdoista sopimisen työnantajan ja työntekijän kaksinpuheluksi, ei ole vaikea arvata, kumpi osapuoli neuvottelussa on vahvemmalla.

Filatov arvelee, että paluuta laajoihin, kaikki alat kattaviin tupoihin tuskin on näköpiirissä.

- Jos liittotasonkin sopiminen käy vaikeaksi, tarvitsemmeko sopimiselle perälautoja lainsäädäntöön? Eikö nyt olisi juuri oikea aika virittää keskustelua esimerkiksi Ruotsin-mallin mukaisesta työntekijöiden myötämääräämisoikeudesta yrityksissä tai vaikkapa työntekijöiden tulkintaetuoikeudesta työriidoissa?

SAK:n Jarkko Eloranta ehdotti viikko sitten, että yleissitovuuden arvioinnissa luovuttaisiin prosenttitarkastelusta ja todettaisiin yleissitovuus alan edustavimman sopimuksen mukaan. Filatovin mukaan Elorannan avaus oli tärkeä, sillä niillä keskustelu voidaan johtaa oikeille urille: suomalaisen työntekijöiden oikeuksien puolustamiseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Salonen: Meripolitiikasta Suomen vahvuus17.6.2021 17:00:41 EEST | Tiedote

Suomen meripolitiikan toimenpideohjelma on tänään lähetetty laajalle lausuntokierrokselle. Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) pitää merkittävänä, että hallitus näin tunnistaa meripolitiikan aseman Suomen vahvuusalueena. - Suomella on korkeatasoisen meriosaamisen ja menestyvän meriklusterin ansiosta potentiaalia jopa maailman johtavaksi meriklusteriksi, kun globaalit markkinat kasvavat lähivuosikymmeninä.Meriklusteri työllistää yli 50 000 henkilöä ympäri Suomen ja sen liikevaihto on yli 14 miljardia euroa eli voidaan puhua Suomen talouden yhdestä kivijalasta. Nyt on oikea aika varmistaa riittävä osaaminen ja ammattitaito tulevaisuudessa, mikä on kirjattu myös hallitusohjelman tavoitteeksi, Salonen kommentoi. Meriklusterin ja merellisen tuotannon lisäksi toimenpideohjelmassa keskeisessä roolissa on merten suojelu. Suomella on paljon annettavaa merten suojelun ja kestävän käytön yhteensovittamisessa. -Suomen meriklusterille vastuullisuus on jo nyt toimintatapa ja kilpailuetu. Suomalai

SDP:n Tuula Väätäinen: Vanhusten kotihoidon palveluita vahvistetaan16.6.2021 20:06:21 EEST | Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriö on saanut valmiiksi luonnoksen hallituksen esityksestä, jolla parannetaan iäkkäiden ihmisten kotiin annettavia palveluja ja uudistetaan asumispalveluja. Esitys on osa laajempaa vanhuspalvelujen uudistamista. Hallituksen esityksen myötä nykyinen kotipalvelu ja kotisairaanhoito yhdistetään kotihoidoksi ja tukipalvelut erotetaan omaksi palvelumuodokseen. Näin taataan lailla ikäihmisten tarvitsemat palvelut.

SDP:n Anneli Kiljunen iloitsee: Kotihoito on jatkossa turvallista, riittävää ja laadukasta16.6.2021 17:08:55 EEST | Tiedote

Hallitus parantaa iäkkäiden ihmisten kotiin annettavien palveluiden sitovuutta. Tavoitteena on, että jatkossa kotihoidon piirissä olevat voivat elää kodissaan turvallisesti, sillä heille taataan lailla tarpeiden mukaiset kotiin annettavat palvelut. Nykyinen kotipalvelu ja kotisairaanhoito yhdistettäisiin kotihoidoksi ja tukipalvelut erotettaisiin omaksi palvelumuodokseen. Hallitus antoi asiasta tänään esitysluonnoksen.

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Sote-uudistus etenee aikataulussaan16.6.2021 14:25:54 EEST | Tiedote

- Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus etenee hyvin aikataulussa. Jotta voimme tasaveroisesti tarjota kaikille suomalaisille yhdenvertaisesti pääsyn terveydenhuollon piiriin on palveluiden siirtäminen kuntia isommille harteille välttämätöntä, sanoo kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd). Eduskunta aloitti tänään keskiviikkona käsittelemään sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöä hallituksen sote-uudistuksesta.

SDP:arna Lindén och Berg: Ett betydande steg har tagits för att trygga jämlika social- och hälsovårdstjänster15.6.2021 17:37:58 EEST | Tiedote

Socialdemokraterna i riksdagens social- och hälsovårdsutskott är nöjda med att betänkandet om social- och hälsovårdsreformen är klart. Nu ska reformförslaget behandlas i plenum för fortsatt behandling. - Då ett lapptäcke av många kommuner och samkommuner ersätts av 22 välfärdsområden kan vi bättre trygga jämlika och bra tjänster– oberoende av plånbokens tjocklek eller personens boningsort. Reformen stärker också demokratin, när de områdesfullmäktige som valts genom direkta val svarar för hela social- och hälsovården inklusive primärhälsovården och specialsjukvården, bedömer riksdagsledamot Aki Lindén som leder den socialdemokratiska utskottsgruppen. Den socialdemokratiska gruppen anser att välfärdsområdena kommer fatta många beslut som påverkar vardagen, varvid det är rättvist att invånarna har makten. I det kommande områdesvalet väljs viktiga beslutsfattare som får till uppgift att svara för invånares välfärd i hela välfärdsområdet. -I många områden, såsom i Vasa sjukvårdsdistrikt har

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme