SDP:n Gustafsson: Työ- ja koulutusperäinen maahanmuutto ensi vaalikauden tärkeimpiä asioita

Jaa

Suomen väestö ikääntyy, eikä syntyvyys riitä ylläpitämään väestönkasvua. Työikäisen väestön määrä vähenee eikä työntekijöitä riitä kaikille aloille. Yksi ratkaisu työmarkkinoiden ongelmiin ja hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseen on työvoiman maahanmuutto.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Työ- ja koulutusperäinen maahanmuutto tulee olemaan sosialidemokraateille seuraavan hallitusohjelman yksi tärkeimmistä asioista. Se on kohtalonkysymys kestävän kasvun ja hyvinvointiyhteiskunnan turvaamiseksi suomalaisille. Tarvitsemme kansallisen ohjelman, mihin hyvän pohjan muodostaa nykyhallituksen laatima ”Koulutus- ja työperusteisen maahanmuuton tiekartta 2035”, kansanedustaja, entinen opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.) linjaa.

Gustafsson osallistui tänään EK:n, SAK:n, Akavan ja STTK:n paneelikeskusteluun työ- ja osaamisperusteisen maahanmuuton tarpeesta, Suomen houkuttelevuudesta maahanmuuton kohdemaana sekä työssä tapahtuvan hyväksikäytön ehkäisystä.

Yrityksistä 58 prosenttia ilmoittaa kärsivänsä hakijapulasta. TEM arvioi, että Suomessa on viimeisten 12 kuukauden aikana jäänyt syntymättä peräti 130 000 työsuhdetta vain siksi, ettei hakijoita ole. Määrästä lähes 60 prosenttia on sote- aloilla ja koulutuksessa.

- Työmarkkinoilta poistuu enemmän tekijöitä kuin sinne tulee. Asia ei ratkea pelkällä työperäisellä maahanmuutolla, muttei myöskään ilman sitä, muistutti Gustafsson.

Myös omilla työmarkkinatoimilla pystytään parantamaan tilannetta oleellisesti. TEM:n alivaltiosihteerin Elina Pylkkäsen mukaan työttömistä peräti 80 000 on pienellä lisäkoulutuksella saatavissa työmarkkinoille työvoimapulasta kärsiville aloille. Osa-aikatyötä tekee vastentahtoisesti noin 100 000. Myös 65–74-vuotiaita on alihyödynnetty työmarkkinoilla. Työtä tekevien iäkkäiden työntekijöiden osuus kasvaa enemmän kuin nuorempien ikäluokkien.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Kristiina Salonen: Pidän tärkeänä, että nykyinen eduskunta voi viedä NATO-jäsenyysprosessin loppuun5.12.2022 12:56:33 EET | Tiedote

Hallitus on tänään antanut eduskunnalle lakiesityksen Suomen liittymisestä Pohjois-Atlantin liittoon. Suomi ei aio tehdä jäsenyyteen mitään varaumia ja tavoitteena on, että Suomi ja Ruotsi liittyvät samanaikaisesti. Kansanedustaja Kristiina Salonen korostaa Nato-jäsenyyden merkitystä ja toivoo prosessin oltavan läpivietävissä vielä tällä hallituskaudella.

Talousvaliokunnan sd-edustajat: Sähköntuottajien voittoveron tuotto suunnattava sähkön käyttäjille2.12.2022 15:24:19 EET | Tiedote

- Energian voimakas hinnannousu on ajanut monet kotitaloudet vaikeaan tilanteeseen, mutta samalla se on tuonut monille energiayhtiöille kohtuuttomia voittoja. Tänään lausuntokierrokselle lähtenyt hallituksen esitys fossiilisten sähköntuottajien väliaikaisesta voittoverosta mahdollistaa näiden voittojen suuntaamisen kalliista energianhinnasta kärsivien kansalaisten auttamiseksi, sanovat SDP:n talousvaliokunnan kansanedustajat Matias Mäkynen, Hussein al-Taee, Raimo Piirainen ja Tuula Väätäinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme