SDP EDUSKUNTA

SDP:n Harakan lakialoite: Kaivosoikeuksien myyntivoitot verolle Suomessa

Jaa

Suomen verolainsäädännössä on porsaanreikä, jonka vuoksi ulkomaiset yhtiöt voivat myydä kaivosoikeudet Suomessa sijaitseviin esiintymiin maksamatta voitoistaan lainkaan veroa. SDP:n eduskuntaryhmän valtiovarainvastaava Timo Harakka on valmistellut lakialoitteen, jolla varmistettaisiin, että kaivosoikeuksien myyntivoitot verotetaan aina Suomessa.

”Nykytilanne on kestämätön. Malminetsintä on Suomessa pitkälti ulkomaisten konsernien käsissä. Ne voivat saada oikeudet kansallisvarallisuuteemme nimellisellä korvauksella, mutta välttää maksamasta veroa voitostaan, kun kaivosoikeudet myydään”, Harakka sanoo.

Lakialoitteessa määritetään kaivoslupien - ja muiden luonnonvarojen hyödyntämiseen oikeuttavien lupien - myynnistä saatu voitto Suomesta saaduksi tuloksi, jota verotetaan myös ulkomaalaisilta yhtiöiltä.

SDP ehdottaa myös kaivosrojaltiveroa

Harakan lakialoite perustuu SDP:n vero-ohjelmaan. Se sisältää myös ehdotuksen kaivosrojaltiverosta, jota perittäisiin louhittujen malmien arvosta.

”Lähes kaikissa muissa kaivosmaissa on erillinen kaivosvero. Norjassa peritään kansalliseen rahastoon öljy-yhtiöiden voitosta lähes 80 prosentin yhteisöveroa. Meidän kansanedustajien tehtävä olisi varmistaa, että kansallisomaisuutta käytetään vastuullisesti veronmaksajien hyväksi. SDP:n ehdottamalla kahden prosentin kaivosverolla kerättäisiin eduskunnan tietopalvelun arvion mukaan vähintään 15 miljoonaa euroa vuodessa”, Harakka toteaa.

Ulkomaiset kaivosyhtiöt ovat myös vältelleet Suomen veroja aggressiivisella verosuunnittelulla. Kansalaisjärjestö Finnwatchin vuonna 2016 tekemän selvityksen mukaan ne olivat välttäneet Suomessa veroja 49 miljoonaa euroa vuosina 2011–2014 muun muassa korkojärjestelyillä. Niiden estämistä koskevaa korkovähennysrajoitusta käsiteltiin eduskunnassa marraskuussa.  

”Hallitus jätti ankaran lobbauksen takia lakiin lukuisia aukkoja, joita hyödyntämällä yksin sähkönsiirtoyhtiö Caruna on välttänyt yli 10 miljoonan euron verot vuosittain. SDP ehdotti aukkojen poistamista. Sillä varmistettaisiin, etteivät myös ulkomaiset kaivosyhtiöt maksavat voitoistaan verot tänne siinä missä tavalliset kotimaiset yritykset.”

Harakka toivoo keräävänsä ensi viikolla jätettävään aloitteeseen yli 100 kansanedustajan nimet.

”Eduskunnassa näyttää olevan yhteinen tahto varmistua siitä, että kansallisvarallisuuttamme ei ryöstetä ja tuotannon loputtua jätetä ympäristöongelmia yhteiskunnan siivottaviksi. Yhteinen tavoite toivottavasti ylittää hallitus-oppositio-rajat.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Heinäluoma Rovaniemellä: Keskuskauppakamari synnyttää uutta vastakkainasettelua, vaikka yhteistyötä tarvittaisiin16.3.2019 13:24:20 EETTiedote

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemen ehdotus työehtosopimusten vähimmäissuojan ja yleissitovuuden romuttamisesta avaisi tien suurten tuloerojen Suomeen. Vähimmäissuojan murtuessa voi myös sanoa hyvästit palkkauksen tasa-arvo-ohjelmille. ”Romakkaniemeä voi kuitenkin kiittää rehellisyydestä, kun hän ennen vaaleja avoimesti kertoo mitä Keskuskauppakamari vaalien jälkeen tavoittelee.”

Ihalainen: Suomea tulee rakentaa luottamus- ja sopimusyhteiskunnan vahvuuksille16.3.2019 07:02:00 EETTiedote

Viime perjantaina kautensa kesken jättänyt Sipilän hallitus aloitti viime vaalien jälkeen työnsä itseluottamusta puhkuen. Hallitus löi työmarkkinajärjestöjen eteen viilaamista vaille valmiin ns. yhteiskuntasopimusesityksensä – tulos tai ulos –periaatteella. Aidosta yhteisestä kolmikantavalmistelusta ei ollut kyse. Päinvastoin pelokkeeksi nostettiin niin sanotut pakkolait ja lisäsäästöt sekä sopimusjärjestelmästä irti repäisevä, paikallista sopimista koskeva erillislaki. Varsin pian kävi ilmi, että tällaisella toimintalinjalla ei ollut mitään onnistumisen edellytyksiä ja kiky-sopimuksen myötä tällaiset esitykset siirrettiin sivuun.

SDP Eduskunta: Aloite hallitusohjelmaan: Akkuteollisuus on suomalaisia ja koko Eurooppaa työllistävä ilmastoteko15.3.2019 13:36:39 EETTiedote

SDP:n kansanedustajat Jutta Urpilainen, Krista Kiuru, Johanna Ojala-Niemelä, Ville Skinnari, Katja Taimela ja Tytti Tuppurainen esittävät, että tulevassa hallitusohjelmassa sovittaisiin teollisuus- ja energiapolitiikan tueksi laadittavasta kansallisesta akkustrategiasta. Edustajat luovuttivat aloitteen akkustrategiasta SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteelle perjantaina.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme