SDP EDUSKUNTA

SDP:n Heidi Viljanen: Lasten ja nuorten palveluja tulee vahvistaa

Jaa

SDP:n kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Heidi Viljanen puhui eilen Pesäpuu ry:n webinaarissa, jossa aiheena oli lastensuojelun kehittäminen. Viljanen korosti puheenvuorossaan lasten oikeutta tulla kuulluksi ja kohdatuksi.

SDP:n kansanedustja Heidi Viljanen korosti Pesäpuu ry:n webinaarissa kaikkien lasten oikeutta tulla kuulluksi ja kohdatuksi. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
SDP:n kansanedustja Heidi Viljanen korosti Pesäpuu ry:n webinaarissa kaikkien lasten oikeutta tulla kuulluksi ja kohdatuksi. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)

– Jokaisella lapsella pitää olla turvallinen lapsuus ja hyvä olla. Lasten ja nuorten palveluja tulee vahvistaa. Tällä hetkellä lastensuojelun resurssit eivät ole sillä tasolla millä pitäisi, palvelut eivät tavoita kaikkia riittävän ajoissa ja tarvittavan tuen saaminen viivästyy.

Lastensuojelun resurssien riittämättömyys on ollut julkisessa keskustelussa paljon. Koronakriisi on lisännyt lasten ja nuorten pahoinvointia, sekä palveluiden tarvetta ja Viljanen sanookin, että juuri näihin asioihin pitää kiinnittää nyt tarkasti huomiota.

– Ennaltaehkäisevillä palveluilla on suuri merkitys lasten ja nuorten elämässä, ja palveluissa tarvitaan vahvaa kuntien, järjestöjen ja muiden toimijoiden yhteistyötä. Lapset ja nuoret tarvitsevat turvallisia aikuisia joilla on aikaa kuunnella, ja palveluja jotka ovat saavutettavia. Korjaavien palvelujen tulee olla lähellä lapsen ja nuoren arkea.

– Lastensuojelun työntekijät ovat kovilla, kun aika ei riitä. Henkilöstön työssäjaksaminen ja kova vaihtuvuus huolestuttaa. Tarvitaan moniammatillisuutta, hyvää työn organisointia ja työhyvinvoinnin tukemista, jotta vaativassa työssä jaksetaan, Viljanen sanoo.

Myös lasten viesteissä korostuu tarve tulla kuulluksi ajan kanssa. Viljanen nostikin puheessaan esiin hallituksen toimet sosiaalityön kehittämiseksi ja lastensuojelun asiakkaiden paremman kohtaamisen takaamiseksi. Lapsille pitää olla aikaa.

– On erittäin tärkeää, että olemme nyt säätämässä lastensuojeluun asteittain kiristyvän henkilöstömitoituksen. Yhdellä ammattilaisella saa olla vastuullaan enintään 35 asiakasta vuonna 2022, ja myöhemmin 30 asiakasta.

Viljanen on ennen kansanedustajuutta työskennellyt sosiaalityöntekijänä ja kohdannut myös päihdeperheitä. Hän nostaakin esiin myös päihdelasten kohtaamisen.

– Päihdepuolen osaamista lastensuojelun työntekijöillä tulee lisätä ja turvata alaikäisten päihdepalvelut kaikkialla. Kokonaisvaltaisella ja toimivalla palvelulla turvaamme lasten hyvän tulevaisuuden, Viljanen päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

SDP:n kansanedustja Heidi Viljanen korosti Pesäpuu ry:n webinaarissa kaikkien lasten oikeutta tulla kuulluksi ja kohdatuksi. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
SDP:n kansanedustja Heidi Viljanen korosti Pesäpuu ry:n webinaarissa kaikkien lasten oikeutta tulla kuulluksi ja kohdatuksi. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Anneli Kiljunen: Vanhusasiainvaltuutetun virka on tervetullut11.6.2021 16:07:59 EEST | Tiedote

- Pitkään toivottu vanhusasiainvaltuutetun virka on vihdoin tulossa maahamme. Viimeiset vuodet ovat osoittaneet viran tarpeellisuuden, muun muassa vanhusten palveluiden laiminlyönnin vuoksi. Vanhusasiainvaltuutetun tehtävänä on seurata ikääntyneiden aseman ja oikeuksien toteutumista yhteiskunnassa. Hänen tehtävänään on puuttua epäkohtiin ja tehdä parannuksia sekä avauksia kehitettävistä toimista, iloitsee kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.). Ikäihmisten arki, tarpeet ja näkemykset on otettava huomioon, kun kehitetään tulevia hyvinvointialueita ja kuntia. Entistä useampi meistä asuu kotona ikääntyessämme. Koti, asuinympäristö ja tarvittavat palvelut tulee huomioida entistä tarkemmin. - Näitä palveluita ovat esimerkiksi kotiin tuotavat palvelut, liikunta- ja kulttuuripalvelut sekä omaishoidon tuki. On nimittäin hyvä huomata, että kaikesta hoivasta 80 prosenttia on omaisen tai läheisen toteuttamaa, painottaa Kiljunen. - Ikääntyminen ei ole sairastamista vaan muuttuviin elämäntarpeisiin v

SDP:n Eloranta: Vanhusasiavaltuutettu vihdoinkin Suomeen11.6.2021 13:32:05 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta iloitsee siitä, että vanhusasiavaltuutetun viran perustaminen etenee eduskunnassa. Vanhusasiavaltuutetun tehtävänä on tarkastella päätöksenteon vaikutuksia ikäihmisiin. Lisäksi valtuutettu voi antaa lausuntoja ja tehdä aloitteita, joiden kautta hän voi nostaa esille kehityskohteita ja lakiuudistustarpeita. Vanhusasiavaltuutetun toiminta tulee parantamaan ikääntyneiden asemaa ja edistämään ikääntyneiden oikeuksia. Eduskunta käsitteli sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöä aiheesta eilen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme