SDP EDUSKUNTA

SDP:n Heidi Viljanen: Mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakkaiden palveluihin parannus

Jaa

Kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Heidi Viljanen on tyytyväinen eduskunnan käsittelyssä olevan mielenterveys- ja päihdepalveluita koskevan lainsäädännön etenemisestä. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö lakikokonaisuuden uudistamisesta on tällä viikolla eduskunnan täysistunnon käsittelyssä ja uudistusten on tarkoitus tulla voimaan pääosin ensi vuoden alussa.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

– Kunnat ovat järjestäneet tähän saakka mielenterveyspalvelut ja erityisesti päihdepalvelut hyvin vaihtelevasti. Ihmiset eivät ole saaneet yhdenvertaisesti tukea ja hoitoa ongelmiinsa. Lakiuudistus tulee parantamaan tilannetta, Viljanen arvioi.

– Uudistus tuo mielenterveys- ja päihdepalvelut selkeästi osaksi muuta sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Tavoitteena on yhtenäistää ja parantaa palveluiden saatavuutta uusilla hyvinvointialueilla. Samalla voidaan vähentää palveluiden käyttöön liittyviä ennakkoluuloja ja leimautumisen pelkoa. Ihmiset voivat aiempaa matalammalla kynnyksellä saada tarpeenmukaista hoitoa ja tukea, Viljanen toteaa.

– Pidän erittäin tärkeänä sitä, että sosiaali- ja terveydenhuoltolakeihin lisätään näkyviin päihteiden ongelmakäytön ja päihdehäiriöiden lisäksi muu riippuvuuskäyttäytyminen. Tavoite on, että palveluissa tuen tarve tunnistetaan mahdollisimman varhain, eikä palvelua määritä riippuvuuden nimi, vaan aina ihmisen tuen ja hoidon tarve. Ylipäätään mielenterveys- ja päihdepalveluissa on olennaista asiakas- ja potilaslähtöisyys – se, että palveluiden sujuvuus ja moniammatillinen yhteistyö varmistetaan riippumatta siitä, onko palveluihin tultu sisään terveyden- tai sosiaalihuollon kautta, Viljanen linjaa.

– Peräänkuulutan edelleen päihdetyön osaamisen vahvistamista, jotta asiakkaan kohtaaminen saadaan työn keskiöön ja ammattilaisten yhteistyö on sujuvaa, Viljanen painottaa.

– Jatkossa hyvinvointialueiden on myös järjestettävä syrjäytymistä vähentävää etsivää työtä osana yhteisö- tai muuta sosiaalityötä. Näin tavoitetaan vaikeasti tavoitettavia asiakkaita paremmin. Uutena päihdetyön muotona aloitetaan päiväkeskuspalvelu parantamaan apua tarvitsevien tavoittamista. Pidän näitä uudistuksia erittäin tarpeellisina, Viljanen toteaa. – On myös hyvä, että kautta koko uudistuksen korostetaan kokemusasiantuntijoiden asiantuntemuksen hyödyntämistä palvelujen kehittämistyössä.

– Olennaista on myös, että lainsäädännön tueksi on varattu rahoitus. Ensi vuodelle toteutukseen on varattu 16,25 miljoonaa euroa ja siitä eteenpäin 18 miljoonaa vuosittain. Paitsi parempaa lainsäädäntöä ja riittävää rahoitusta, mielenterveys- ja päihdepalveluihin tarvitaan myös uusia toimintatapoja, Viljanen korostaa.

- Esitys on merkittävä edistysaskel, mutta edelleen olen huolissani lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluiden saavutettavuuden ja laadun osalta. Niiden toteutumista on seurattava ja puututtava tilanteeseen tarvittaessa nopeasti. Myös selviämishoidon järjestämisen ongelmat olisi jatkossa korjattava, Viljanen päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Heidi Viljanen: Lähisuhdeväkivalta on maamme kipeimpiä epäkohtia - lisää toimia tarvitaan25.11.2022 18:36:53 EET | Tiedote

Orange Day ja YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen kansainvälinen päivä muistuttavat meitä tänään siitä, että naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on yksi laajimmista ihmisoikeusrikkomuksista. Suomi on valitettavasti yksi niistä EU-maista, joissa naisiin kohdistuva väkivalta on yleisintä. Kansanedustaja Heidi Viljanen katsoo, että lähisuhde- ja perheväkivallasta on puhuttava avoimemmin ja väkivaltaa on vähennettävä eri tavoin. EU:n tutkimuksen mukaan 47 prosenttia suomalaisista naisista on kokenut fyysistä ja/tai seksuaalista väkivaltaa nykyisen tai aiemman kumppanin taholta tai toisen henkilön taholta 15-vuotta täytettyään. Suomessa myös 15-30 naista kuolee vuosittain väkivallan seurauksena. Kuudessakymmenessä prosentissa näistä tapauksista naisen tappoi kumppani tai entinen kumppani. Se tarkoittaa yhtä kuollutta naista kuussa. - Hyvinvointialueilla tulee panostaa lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn muun muassa lisäämällä osaamista lähisuhdeväkivallan tunnistamisessa ja ilmoit

SDP:n Johan Kvarnström: Meidän pitää jatkossakin tehdä kaikkemme väkivallan ja naisvihan torjumiseksi25.11.2022 13:49:06 EET | Tiedote

Tänään ei ole ”Black Friday” vaan ”Orange Day” ja YK:n kansainvälinen naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä. Kuten Istanbulin sopimuksen käsikirjassa todetaan, naisiin kohdistuva väkivalta ja perheväkivalta ovat edelleen yksi maailman yleisimmistä ihmisoikeusloukkauksista. Se vaikuttaa kaikkiin naisiin kulttuurisesta, uskonnollisesta, taloudellisesta, sosiaalisesta tai maantieteellisestä taustasta riippumatta.

Riksdagsledamot Kvarnström (SDP): Vi måste ständigt göra allt vi kan för att stoppa våld och kvinnohat.25.11.2022 11:49:40 EET | Tiedote

Det viktiga med denna dag är inte ”Black Friday” utan Orange Day och FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. Precis som det står skrivet i Istanbulkonventionens handbok är våld mot kvinnor och våld i hemmet är fortfarande en av de mest genomgripande kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i världen. Det drabbar kvinnor från alla delar av samhället, oberoende av kulturell, religiös, ekonomisk, social eller geografisk bakgrund.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme