SDP EDUSKUNTA

SDP:n Hussein al-Taee: Finnairin toiminta on valtio-omisteisen yhtiön hyvien liiketoimintatapojen vastaista

Jaa
SDP:n kansanedustaja, talousvaliokunnan jäsen ja työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varajäsen Hussein al-Taee on tyrmistynyt valtio-omisteisen lentoyhtiö Finnairin viimeaikaisista toimista. Al-Taee väläyttää yhtiön vetämistä pois pörssistä ja palauttamista suoraan valtion omistukseen.

Finnairilla on menossa muutosneuvottelut, jotka on keskeytetty matkustamohenkilökunnan kanssa käytävien säästösopimusneuvotteluiden vuoksi. Yhtiö on ilmaissut, että mikäli säästösopimusta ei synny, muutosneuvottelut jatkuvat ja kaukoliikenteeseen aiottuja ulkoistamisia tullaan toteuttamaan. Lisäksi Finnair on käynnistänyt palkitsemisjärjestelmän, jonka ulkopuolelle yhtiö pakottaa jäämään henkilöt, jotka eivät ole suostuneet heikentämään valmiiksi heikkoja työehtojaan.

- Pidän erittäin tuomittavana tällaista toimintaa, jossa jo tällä hetkellä heikkojen työehtojen piirissä olevien työntekijöiden työehtoja yritetään edelleen heikentää ja silti samaan aikaan ryhdytään palkitsemaan yhtiön johtoa. Tällainen on tämänhetkisessä taloustilanteessa lyhytnäköistä henkilöstöpolitiikkaa. Valtio on tukenut Finnairin toimintaa voimakkaasti kriisien aikana. Nyt ei ole bonusten jaon paikka, toteaa al-Taee.

Finnair on suunnitellut ulkoistavansa tiettyjen lentoreittien matkustamohenkilökuntaa ja ostavansa palvelut alihankintana. Lisäksi Finnair aikoo palkata kesätyöntekijöitä Airpro:n kautta. Airpro:ta koskeva työehtosopimus on heikompi ja huonompi työehdoiltaan kuin työehtosopimus, mitä Finnair joutuu noudattamaan. Finnairin toimintaa on pidetty tes-shoppailuna.

-Työehtosopimuksilla shoppailu pienten ja lyhytaikaisten säästöjen vuoksi on erittäin huonoa henkilöstöpolitiikkaa. Finnair ei aio palkata omia kesätyöntekijöitä, vaan käyttää välikätenä yhtiötä, joka on osa toista kokonaan valtion omistamaa yritystä eli Finaviaa. Tällainen toiminta ei todellakaan kuulu valtionyhtiön hyviin liiketoimintatapoihin, al-Taee ärähtää.

-Finnair on kriisien aikana saanut tukea erittäin voimakkaasti omistajaltaan eli Suomen valtiolta. Ymmärrämme kaikki Venäjän sodan tuomat muutokset lentoreitteihin, kustannusten nousun muun muassa polttoaineissa, ja siltikin niin sanotut säästöt, jotka yhtiö nyt sanoo saavansa, eivät nosta yhtiön kannattavuutta pitkässä juoksussa. Nyt olisikin viisasta pohtia, tulisiko Finnair vetää pörssistä suoraan valtionomistukseen. Tällä hetkellä veronmaksaja ottaa kaiken riskin Finnairin tappioista samalla kun johto veloittaa bonuksia. On pöyristyttävää, että veronmaksajalle koituvan riskin lisäksi vuosikymmenen ajan venynyttä henkilökuntaa nyt ruoskitaan tällä tavalla, al-Taee päättää.

Yhteyshenkilöt

Hussein al-TaeeKansanedustaja

Yhteydenotot: avustaja Mika Hujanen +358 46 923 1858

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kuntaministeri Sirpa Paatero iloitsee Kymenlaakson, Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueiden lisärahoituksesta27.3.2023 12:57:40 EEST | Tiedote

Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) pitää hyvinvointialueille viime viikolla myönnettyä lisärahoitusta erittäin tarpeellisena. Hallitus myönsi hyvinvointialueiden vakiinnuttamiseen ja toiminnan kehittämiseen yhteensä 350 miljoonaa euroa. Kymenlaakson ja Etelä-Savon hyvinvointialueet saivat molemmat noin 11 miljoonaa euroa lisärahoitusta ja Etelä-Karjalan hyvinvointialue noin 9 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme