SDP EDUSKUNTA

SDP:n Hussein al-Taee jätti kirjallisen kysymyksen pakolaisina elävien hoitoalan ammattilaisten työllistymisestä Suomeen

Jaa
Suomen terveydenhuollon työvoimapulasta on keskusteltu julkisuudessa jo pitkään. Moni maa painii samojen ongelmien kanssa kuin Suomi ja muualta rekrytoitavat hoitajat pahentavat lähtömaan hoitohenkilökuntavajetta. Tämän hetken hoitajapula on globaali ongelma. SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee on jättänyt kirjallisen kysymyksen pakolaisina elävien hoitoalan ammattilaisten työllistymisestä Suomeen. Esimerkkinä hän käyttää Afganistanin tilannetta.

- Afganistanissa ja naapurimaiden pakolaisleireillä asuvien afgaaninaisten työssäkäyntioikeutta on supistettu rajusti, ja monet ovat joutuneet jättämään työnsä hoitoalalla. He tarvitsisivat sairaaloita, terveyskeskuksia ja hoivakoteja, joissa työskennellä. Rekrytoimalla ammattilaisia leireiltä ratkaisisimme kaksi ongelmaa: auttaisimme naisia pois leireiltä sekä lieventäisimme Suomen hoitajapulaa, kertoo al-Taee.

- Tämä ei kuitenkaan ole mikään hopeinen luoti, jolla ratkaisemme Suomen kroonista hoitajapulaa. Sen ratkaisemme ainoastaan parantamalla työoloja, paremmilla työehdoilla, paremmalla työn johtamisella sekä koulutuspaikkoja lisäämällä. Edellä mainittu rekrytointitapa on kuitenkin yksi harvoja keinoja, jolla voidaan pelastaa ihminen pakolaisleiriltä ja kyetä antamaan hänelle saman tien töitä ja parempi elämä. Tämä on samalla helpotus suomalaiselle terveydenhoitojärjestelmälle, jatkaa al-Taee.

Isossa-Britanniassa on otettu käyttöön järjestelmiä, jossa valtio, järjestöt ja NHS auttavat pakolaisina olleita hoitoalan ammattilaisia takaisin työelämään. He saavat opetuksen sikäläisiin järjestelmiin ja kielikoulutuksen. Työ vaatii heiltä suunnittelua ja vuosien sitoutumista.

- Pakolaisleireillä arvioidaan olevan kymmeniä tuhansia työtä vailla olevia terveydenhuollon ammattilaisia. Potentiaali on valtava. On kuitenkin selvää, että vastaavuuskoulutuksen saanti Suomessa on vielä lapsenkengissä. Työtä olisikin tehtävä suomalaisten ammattikorkeakoulujen kanssa ja heidän tulisi ottaa koppi afgaanihoitajien vastaavuuskoulutuksen järjestämisestä Suomessa. Suomen kielen ja kulttuurin koulutuksen on alettava paikan päällä pakolaisleireillä, toteaa al-Taee.

- Jos pääsemme niin pitkälle, että tänne tulee ensimmäinen hoitaja töihin pakolaisleiriltä­, niin tärkeintä on pitää huolta siitä, että hän sekä muut osapuolet tietävät, että tämä hoitaja on tullut Suomeen töihin, ei almujen perässä, päättää al-Taee.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hussein al-TaeeKansanedustaja

Yhteydenotot: avustaja Mika Hujanen +358 46 923 1858

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Tuula Väätäinen: Työhyvinvointi on inhimillinen tuottavuustekijä23.3.2023 10:52:03 EET | Tiedote

Viime aikoina on uutisoitu paljon työuupumuksen kasvusta työpaikoilla. Työterveyslaitoksen seurantatutkimusten mukaan joka neljäs suomalainen työntekijä oireilee tai kokee työuupumuksen uhkaa. Mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy, miksi työikäiset ovat pois töistä. Työntekijät, erityisesti nuoret, kokevat jopa työpahoinvointia. Työpahoinvointi työpaikoilla näkyy työkyvyttömyytenä, sairauspoissaoloina, sitoutumisen puutteena ja ennenaikaisina eläköitymisinä.

SDP:n Haatainen: Paremmalla johtamisella selätetään työuupumus22.3.2023 12:16:21 EET | Tiedote

Viime aikoina on uutisoitu paljon erityisesti nuorten kokeman työuupumuksen kasvusta. Työterveyslaitoksen seurantatutkimusten mukaan joka neljäs suomalainen työntekijä oireilee tai kokee työuupumuksen uhkaa. Mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy, miksi työikäiset saavat sairauspäivärahaa. Ongelma ei ole yksilössä vaan työn organisoinnissa. Työelämä ei ole valmis ja sen on kyettävä muuttumaan ajassa. Tarvitsemme lisää tutkimusta, ideoita ja kokeiluja, jotta voimme tehdä päätöksiä jotka aidosti parantavat työelämää ja varmistavat että ihmiset viihtyvät työssään ja kokevat sen merkitykselliseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme