SDP EDUSKUNTA

SDP:n Hussein Al-Taee: Lakoilla tärkeä rooli tasaisemman tulonjaon saavuttamisessa

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Viimeisten vuosikymmenten aikana yhteiskuntamme tulonjako on keskittynyt pääoman suuntaan. Vastavuoroisesti palkansaajakorvausten osuus kansantulosta on pienentynyt laman jälkeisinä vuosikymmeninä. Arvonlisää ei ole kyetty ulosmittaamaan korotuksiksi palkkoihin täällä meillä eikä Euroopassa. Tällä kehityksellä on yhteys ammattiyhdistysliikkeen työtaisteluvalmiuden heikkenemiseen.

Työtaistelumahdollisuuksien heikkeneminen johtaa tutkitusti tulonjaon jyrkentymiseen ja arvonlisäyksien keskittymiseen hyväosaisimmille. Työtaistelumahdollisuuksien väheneminen vaikuttaa myös tyypillisesti työntekijöiden poliittisen aseman ja etujen heikentymiseen.

- Tästä syystä ei ole suinkaan aika puhua lakko-oikeuden heikentämisestä vaan päinvastoin meidän tulee mahdollistaa tämän oikeuden toteutuminen jatkossakin. Työmarkkinapoliittisen tilanteen kärjistyminen lakkoihin ei toki ole varmasti toivottavaa kummankaan neuvotteluosapuolen taholta. Silti nykytilanteessa, jossa työntekijöiden ostovoima uhkaa heiketä hintojen noustessa ilman palkankorotuksia, ovat työntekijöiden lakkotoimet erittäin helposti oikeutettavissa, sanoo kansanedustaja Hussein al-Taee.

Työtaistelut ovat ympäri maailmaa lähes kaikkialla työntekijöiden keino taistella tasaisemman tulonjaon saavuttamiseksi työn ja pääoman välillä. Työtaisteluilla voidaan turvata yhteiskuntaluokkien tasaisempaa sosiaalista asemaa.

- SDP ajaa vaaliohjelmassaan työsopimusten ja niiden yleissitovuuden turvaamista. Toimivilla sopimusjärjestelmillä voidaan parantaa tuottavuutta ja työmarkkinarauhaa sekä lisätä työyhteisöjen hyvinvointia, kertoo al-Taee.

- Haluamme lisäksi vaikuttaa tulonjaon epäsuhtaan verottamalla tasa-arvoisemmin pääomatuloja. Suurituloiset ja varakkaimmat voisivat jatkossa maksaa nykyistä isompia veroja tilanteissa, joissa heidän verotuksensa jää muita saman verran tuloja saavia alhaisemmaksi, päättää al-Taee.

Yhteyshenkilöt

Hussein al-TaeeKansanedustaja

Yhteydenotot: avustaja Mika Hujanen +358 46 923 1858

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Piritta Rantanen: Elintarviketuotannon ketjussa tarvitaan korjausliikkeitä29.3.2023 10:50:33 EEST | Tiedote

Maataloustuottajien työstään saamat tulot ovat laskeneet koko 2000-luvun. Tämä selviää vastikään julkaistusta maatalouden tulos- ja kehitysnäkymien arviointiryhmän raportista. Hallituksen asettamassa ryhmässä on ollut edustus kaikista eduskuntapuolueista. Työryhmän jäsenenä ollut SDP:n kansanedustaja Piritta Rantanen peräänkuuluttaa toimia, joilla koko elintarvikeketju saadaan toimimaan oikeudenmukaisemmin, alkutuottajat huomioiden.

Kuntaministeri Sirpa Paatero iloitsee Kymenlaakson, Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueiden lisärahoituksesta27.3.2023 12:57:40 EEST | Tiedote

Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) pitää hyvinvointialueille viime viikolla myönnettyä lisärahoitusta erittäin tarpeellisena. Hallitus myönsi hyvinvointialueiden vakiinnuttamiseen ja toiminnan kehittämiseen yhteensä 350 miljoonaa euroa. Kymenlaakson ja Etelä-Savon hyvinvointialueet saivat molemmat noin 11 miljoonaa euroa lisärahoitusta ja Etelä-Karjalan hyvinvointialue noin 9 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme