SDP EDUSKUNTA

SDP:n Ilmari Nurminen: Hallituksen työllisyyspolitiikassa aktiivimallit jäivät lopullisesti viime vuosikymmenelle

Jaa

SDP:n kansanedustaja, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ilmari Nurminen muistuttaa, että hallitus on ensi töikseen lopettanut viime kaudella säädetyn aktiivimallin ja aktiivimalli kakkosta ei tule. Tämä hallitus ei toteuta niiden kaltaista työllisyyspolitiikkaa.

- Keskeistä on, että työttömän tulee hakea töitä, mutta hallituksen sopima malli ei edellytä onnistumista siinä, vaan ainoastaan yrittämistä yhdessä TE-palvelujen kanssa. Se on tämän mallin perustavanlaatuisin ero entiseen keppipolitiikkaan. Nyt työtön kohdataan ihmisenä, painottaa Nurminen.

Työttömien tukemiseksi työvoimapalveluille suunnataan peräti 70 miljoonaa euroa lisäresursseja. Tavoite tässä pohjoismaisessa mallissa on kohdata työttömät heti työttömäksi jäätyään kahden viikon välein. Työnhakijalle tehdään yksilöllinen työllistymissuunnitelma, jossa sovitaan yhdessä, montako työpaikkaa on haettava kuukaudessa. Määrä (0-4) riippuu alueen työmarkkinatilanteesta ja hakijan työkyvystä.

Jos työnhaussa tapahtuu jotain sovitusta poikkeavaa, ei suoraan seuraa karenssia, vaan muistutus. Sen tarkoituksena on ehkäistä työnhakijan erehdyksestä tai tietämättömyydestä johtuvia työttömyysetuuden menetyksiä ja viivytyksiä. Sen lisäksi esimerkiksi pisimpiä, 90 päivän karensseja, lyhennetään 45 päivään.

- Myös perheiden tukeminen on työllisyyden nostossa tärkeää. Siksi onkin hienoa, että budjettiriihessä on sovittu varhaiskasvatusmaksujen alentamisesta 70 miljoonalla. Tällä tuetaan erityisesti pieni- ja keskituloisia perheitä ja parannetaan heidän työllistymistään. Kyseessä on tärkeä arvovalinta ja yksi merkittävimmistä poliittisista päätöksistä tässä budjettiriihessä, Nurminen mainitsee.

- Tässä ajassa on tärkeää, että politiikalla turvataan nykyiset työpaikat ja mahdollistetaan uusien syntyminen. Nämä hallituksen toimet antavat edellytykset uusien työpaikkojen luomiselle, mutta eivät aiheuta työttömille kohtuuttomia tilanteita. Työllisyyden vahvistaminen on yhteinen tahtotilamme, jotta voimme turvata pohjoismaisen hyvinvointivaltiomme myös tulevaisuudessa, Nurminen päättää. 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Salonen: Koronakriisin hoito vaatii määrätietoisia toimia: nyt on turvattava ihmisten hyvinvointi ja kasvun edellytykset18.9.2020 15:32:34 EESTTiedote

Oppositiopuolueet jättivät tänään yhteisen välikysymyksensä hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikasta. Välikysymyksessä arvostellaan hallitusta voimakkain sanankääntein tulevien vuosien velanotosta. Kansanedustaja, SDP:n eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Kristiina Salonen muistuttaa, että hallitus ottaa velkaa lieventääkseen koronakriisin aiheuttamia taloudellisia vahinkoja muun muassa kunnille ja yrityksille. Näin on toimittu poikkeuksetta myös muualla Euroopassa, mikä kertoo velanoton välttämättömyydestä kriisissä. - Oppositio jättää tarkoitushakuisesti sanomatta, että lähes kaikki maailman valtiot ovat joutuneet ottamaan lisävelkaa raivatakseen tietä ulos kriisistä. Ei Suomikaan voi antaa massamittaisesti yritystensä ajautua konkurssiin ja kuntia välttämättömien palveluiden leikkausten kierteeseen. Esimerkiksi Saksa, joka on tunnettu budjettikuristaan, on elvyttänyt talouttaan tähän mennessä jo 218 miljardin velaksi otetun euron edestä. Lisäksi he suunnittelevat lisäävänsä vi

Piirainen: Tärkeimmille maakuntakentille lennot jatkuvat – kiitos ministeri Harakalle!17.9.2020 16:33:23 EESTTiedote

- Tämä on hyvä ja odotettu päätös, jolla selvitään yli sumean korona-ajan, toteaa SDP:n kansanedustaja Raimo Piirainen kun Liikenne- ja viestintäministeriö tiedotti tänään alueiden lentoliikennettä selvittäneen työryhmän lopputuloksesta, jossa valtio ostaisi lentoliikennettä Kokkolan, Joensuun, Kajaanin, Jyväskylän ja Kemin lentoasemille vuoden 2021 loppuun saakka.

SDP:n Heidi Viljanen tyytyväisenä asiakasmaksulain etenemisestä eduskuntaan17.9.2020 14:16:33 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Heidi Viljanen iloitsee asiakasmaksulain uudistuksen etenemisestä eduskuntaan. Sanna Marinin hallitusohjelmakirjauksen mukaisesti asiakasmaksulain uudistuksella lisätään terveyden tasa-arvoa laajentamalla maksuttomuutta ja kohtuullistamalla maksuja. -Uudistus on tärkeä, jotta jokainen ihminen saa tarvitsemansa hoidon tarpeeksi matalalla kynnyksellä. Olen erityisen iloinen, että uudistus koskee laajaa joukkoa palveluita ja maksuttomuutta painotetaan ehkäiseviin palveluihin. Helposti saatavilla olevilla, oikea-aikaisilla ehkäisevillä palveluilla voidaan parantaa ihmisen arkea ja samalla vähentää tulevaisuuden kasvavia sote-menoja, Viljanen kommentoi. Lakiluonnoksen mukaan maksuttomiksi tulisivat perusterveydenhuollon hoitajavastaanotot ja alaikäisten poliklinikkakäynnit. Lisäksi maksuttomuus laajenee muun muassa mielenterveyspalveluissa. Myös maksukattoon on tulossa laajennuksia. Maksukattoa kerryttäviin palveluihin tulee lakimuutoksen myötä lisäyksiä ja tulevaisuude

Kansanedustaja Werning: Asiakasmaksulain tärkeä uudistus vihdoin käyntiin17.9.2020 14:13:48 EESTTiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd) pitää hallituksen asiakasmaksulain uudistusta hyvin tärkeänä toimenpanona. Asiakasmaksulain keskeisimpien uudistusten tavoitteena on hoidon esteiden poistaminen ja terveyden tasa-arvon lisääminen mm. maksuttomuutta laajentamalla ja kohtuullistamalla maksuja. Uudistus pitää sisällään esimerkiksi terveyspalvelut, maksukaton laajennukset, maksujen huojentamisen ja pitkäaikaisten asumispalveluiden maksujen määräytymisperusteet. - Terveyspalveluissa on tarkoitus jatkossa järjestää perusterveydenhuollossa hoitajakäynnit maksuttomiksi. Tämä lisää alueellista tasa-arvoa merkittävästi. Tärkeä uudistus on myös alaikäisten poliklinikkakäyntien muuttaminen ilmaisiksi. Muita maksuttomia terveyspalveluja ovat jatkossa myös tärkeä perusterveydenhuollon mielenterveystyö sekä kouluterveyshuolto kaiken ikäisille. Edellä mainitut uudistukset ovat erittäin tervetulleita, Werning painottaa. Maksukaton laajennukset helpottavat jatkossa monen kansalaisen elämää. - Laajennus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme