SDP EDUSKUNTA

SDP:n Johan Kvarnström: Ikääntyneiden oikeuksia täytyy vahvistaa - opposition ehdotus lisäisi vain byrokratiaa

Jaa

Marinin hallituksen esitys vanhusasiavaltuutetun tehtävän ja toimiston perustamisesta on parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä. Kansanedustaja Johan Kvarnström (SDP) pitää tervetulleena pyrkimystä parantaa ikääntyneiden asemaa ja edistää ikääntyneiden oikeuksia. Opposition kritiikki ei osu maaliin, ja heidän valiokunnassa esittämänsä vastaehdotus lisäisi vain byrokratiaa.

Kyseessä olevan esityksen tavoitteena on luoda itsenäinen ja riippumaton vanhusasioiden viranomainen, joka toimisi vastaavalla tavalla kuin lapsiasiavaltuutettu, josta on tullut tärkeä viranomainen lasten edun, näkökulman ja oikeuksien laaja-alaiseksi eteenpäin viemiseksi yhteiskunnassa. Vanhusvaltuutetun tarpeesta on keskusteltu useita vuosia, siitä on myös tehty lakialoitteita ja kansalaisaloite. Asia on nyt yhä ajankohtaisempi, kun ikääntyneiden osuus väestöstä kasvaa.

- Vanhusasiavaltuutettu voi ottaa käsiteltäväkseen ikääntyneiden oikeuksia ja asemaa koskevia kysymyksiä ja pitää niitä esillä yhteiskunnallisessa keskustelussa. Vanhusasiavaltuutettu voi tehdä selvityksiä, olla muiden viranomaisten ja lainsäädäntötyössä kuultavana sekä arvioida jo tehtyjä päätöksiä ja vaikuttaa ennaltaehkäisevästi, sanoo Kvarnström, joka arvioi, että vanhusasiavaltuutettu voi seurata ikääntyneiden tilannetta, esittää tarvittavia toimenpiteitä, vaikuttaa asenteisiin, tuottaa raportteja ja arvioida eri ehdotusten vaikutuksia ikääntyneille.

- On hyvä, että vanhukset saavat vihdoin äänen, joka työskentelee heidän hyväkseen. Tällaisella viranomaisella on ollut vahva tilaus jo pitkään. Marinin hallitus toteuttaa ehdotukset nyt täysin hallitusohjelman mukaisesti. Tämä on jälleen hyvä osoitus siitä, miten hallitus saa aikaan konkreettisia tuloksia. Kyseinen viranomainen voi olla hyvin hyödyllinen suhteessa siihen käytettävään taloudelliseen panostukseen, kuten on ollut lapsiasiavaltuutettukin, Kvarnström sanoo.

Valiokuntakäsittelyssä kokoomus ja perussuomalaiset pitivät vanhusasiavaltuutettua tarpeellisena, mutta esittivät samalla että viranomaisella tulisi olla enemmän valtaa valitusasteena.

- Kuulostaa vakuuttavalta ehdottaa uudelle viranomaiselle vielä enemmän valtaa, mutta päällekkäisiä toimintoja ja byrokratiaa on syytä välttää. Valitusasteita on jo olemassa ja päällekkäisyydet luovat vain oikeudellisia epäselvyyksiä ja tulevat tarpeettoman kalliiksi. Kokoomus ja perussuomalaiset voisivat sen sijaan olla kiitollisia siitä, että nyt vanhusasiavaltuutetun tehtävä saadaan aikaan, toisin kuin silloin, kun he olivat hallitusvastuussa. Kaukaa haettu kritiikki näyttää nyt pelkästään kateelliselta, sillä tämä hallitus saa tulosta aikaan, Kvarnström sanoo.

Eräs asia, jonka Kvarnström uskoo nousevan hyvin ajankohtaiseksi vanhusasiavaltuutetun valvonta-asiaksi , on digitaalinen kehitys, sillä monilla ikääntyneillä ei edelleenkään ole niitä digitaalisia taitoja, joita odotetaan yhteiskunnassamme olevan tai omaisia, jotka voisivat auttaa heitä.

- Kaikilla on oikeus toimivaan ja turvalliseen arkeen. Digitalisaation on mahdollistettava, mutta se ei saa sulkea ulkopuolelle. Tämä tarkoittaa myös sitä, että asioinnissa viranomaisten kanssa ja tärkeiden peruspalvelujen saamisessa on oltava monenlaisia vaihtoehtoja. On myös järjestettävä tukea heille, jotka haluavat oppia hoitamaan asioitaan verkossa. Tässä kirjastoilla voi olla tärkeä rooli digitaalisen osaamisen vahvistamisessa, Kvarnström sanoo.

Yhteyshenkilöt

Johan KvarnströmKansanedustaja - Riksdagsledamot

Puh:050 514 4080

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Socialdemokraterna i Nordiska rådet: Norden är en styrka i framtidens pandemikamp24.6.2021 10:05:39 EEST | Tiedote

Pandemin har lett till stora störningar i vardagen för många både privatpersoner och företag över gränserna i Norden. Därför måste vi i Norden vara förenade i att utveckla och producera vacciner, så att vi är redo att snabbt kunna öppna våra samhällen nästa gång vi möter en aggressiv virusmutation. För första gången på ett sekel står världen inför en pandemi. Världens länder har reagerat på olika sätt på utmaningarna från pandemin. I de nordiska länderna har vi i allmänhet gjort det bra. Vi har få dödsfall och våra ekonomier verkar komma genom krisen utan stora motgångar. Vi kan vara stolta över det. Vi kan ändå börja se ljuset i slutet av tunneln. Pandemin har dock visat att vi i Norden är sårbara vad gäller vaccinutveckling och vaccinproduktion, men så behöver det inte vara. I Norden har vi en lång tradition av en stark sjukvårdssektor, eftersom vår höga utbildningsnivå ger tillgång till en välutbildad arbetskraft och att våra offentliga välfärdssystem fokuserar på att skapa största

Pohjoismaiden neuvoston sosiaalidemokraatit: Pohjola on voimatekijä tulevaisuuden pandemiataistelussa24.6.2021 10:05:00 EEST | Tiedote

Pandemia on haitannut suuresti niin monien yksityishenkilöiden kuin yritystenkin arkea kaikissa Pohjoismaissa. Tämän takia meidän Pohjoismaissa on toimittava yhdessä rokotteiden kehittämisessä ja tuottamisessa, jotta olemme valmiit avaamaan yhteiskuntamme nopeasti, kun seuraavan kerran kohtaamme aggressiivisen virusmutaation. Maailma on pandemian edessä ensimmäistä kertaa vuosisataan. Maailman maat ovat reagoineet eri tavoin pandemian haasteisiin. Me Pohjoismaissa olemme yleisesti ottaen selviytyneet pandemiasta hyvin. Kuolemantapauksia on ollut vähän, ja maidemme taloudet näyttävät pääsevän kriisistä ilman suuria vastoinkäymisiä. Tästä voimme olla ylpeitä. Voimme myös vihdoin alkaa nähdä valoa tunnelin päässä. Pandemia on osoittanut kuitenkin sen, että me Pohjolassa olemme haavoittuvia rokotteiden kehittämisessä ja tuottamisessa, mutta näin ei tarvitse olla. Pohjoismailla on pitkät perinteet vahvasta terveydenhuoltoalasta, sillä korkea koulutustasomme mahdollistaa hyvin koulutetun työ

Piirainen: ”On tätä yritettykin. Sote on kansanvallan voitto!”23.6.2021 14:37:24 EEST | Tiedote

– Kansanvallan näkökulmasta nyt saavutettu voitto ja lopputulos soteen on suuri askel, joka kunnioittaa demokratiaa sekä ottaa huomioon erilaiset alueet ja niiden tarpeet. Ja on tätä yritettykin, monen hallituksen aikana, kaikkiaan yli 15 vuoden aikana, kahdeksan eri hallituksen aikana, jos Paras-hanke keväältä 2006 katsotaan lähtökohdaksi, sanoo kainuulainen SDP:n kansanedustaja Raimo Piirainen.

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen: Tärkeä ja historiallisesti merkittävä sote-uudistus valmistuu SDP:n johdolla23.6.2021 14:15:00 EEST | Tiedote

Eduskunta on tänään 23.6.2021 äänestänyt sote-uudistusta koskevasta lakiehdotuksesta. Eduskunnan suuri sali hyväksyi lakiehdotuksen hallituspuolueluiden enemmistöllä. Kyseessä on historiallinen uudistus, jonka myötä Suomessa kuntien ja kuntayhtymien järjestämät sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut sekä pelastustoimen järjestäminen siirtyvät kunnilta ja kuntayhtymiltä 22:n leveämmät hartiat omaavien hyvinvointialueiden järjestämisvastuulle. Sote-uudistus vahvistaa julkista terveydenhuoltoa ja ihmisten välistä yhdenvertaisuutta. Tasa-arvoiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut turvataan riippumatta asuinpaikasta tai lompakon paksuudesta. - Sote-uudistus on käynyt pitkän matkan saavuttaakseen tämän pisteen. Uudistusta on yritetty saada valmiiksi yli 10 vuotta eri hallituskokoonpanojen voimin. Olen iloinen ja erittäin huojentunut, että tämän prosessi on nyt maalissa ja Suomeen saadaan vihdoin sote-uudistus. Kyseessä on historiallinen ja tärkeä uudistus, joka on verrattavissa aiempiin

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme